Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A lappangó

Gábor László, az Origo főszerkesztője

2019.10.15. 10:08

Amikor a francia állam diszfunkciójáról írok, talán nem tűnik demagógiának, ha egészen röviden megnézzük, ki is a francia belügyminiszter.

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb és persze legdrámaibb európai eseménye, hogy egy Martinique szigetén született, iszlám vallásra áttért párizsi rendőrségi irodista lemészárolta négy kollégáját – a párizsi főkapitányság épületében. Készült rá, hozott magával egy olyan porcelánkést, amit nem jelez a prefektúra biztonsági berendezése, tehát be tudta csempészni az épületbe. A gyilkos férfit egy néhány napja ott dolgozó, fiatal rendőr végül agyonlőtte.

Több oldalról is meg lehet közelíteni ezt a terrortámadást. De az első, a legkézenfekvőbb már annyira közhelyes, hogy az az igazság, én magam is unom. A francia médiumok (a hírt átvevő magyar ellenzéki propagandaoldalakról felesleges írni) nevetséges drukkolása, hogy ne bevándorló legyen a gyilkos, aztán ha már kiderült, hogy sajnos bevándorló, de legalább hátha nem muszlim, és ha már sajnos az is kiderült, hogy muszlim, akkor legalább ne legyen összefüggésben ezzel. Fájdalom, összefüggésben volt.

Így aztán az elején a Le Figaróban, az elvben konzervatív és tekintélyesnek tartott napilapban is sorra érkeztek a számukra reményt keltő feltételezések. Feltételezések, amelyek azt hivatottak bizonygatni, hogy nem terrorakció volt. Esetleg szerelmi dráma (ez órákon át tartotta magát), meg hogy simán megőrült. Utóbbi állítás persze egyáltalán nem zárja ki, hogy muszlim indíttatású terrortámadás volt, az csak a balliberális véleményterror világában enyhítő körülmény, hogyha egy terrorista súlyos pszichopata, esetleg még drogozik is. Sőt, feltételezem, minden muszlim terrorista pszichopata, normális ember ugye ritkán szokta magát vagy az ártatlan járókelőket felrobbantani. A francia ügyészség is csak várt és csak várt, aztán nem tehetett mást, terrortámadásként kezelte a terrortámadást.

Az az igazság, hogy a lényeg nem is ez. Franciaország elvesztette a bevándorlókkal, a párhuzamos társadalmat kialakító muszlimokkal a háborút, most már csak drukkol, hogy a párhuzamos társadalom hagyja élni az ő társadalmát. Na de hogy működik ez a francia állam? Pontosabban, hogyhogy ennyire nem működik? Hogy képzelhető el ilyen mértékű diszfunkció?

A négyszeres gyilkos, Mickael Harpon 2003-tól rendőrségi irodista volt, az volt a feladata, hogy – többek között – terroristák és védett ügynökök adatait kezelje. 2008-tól áttért az iszlám vallásra, muszlim nőt vett feleségül, másfél éve pedig radikalizálódott. Szalafistákkal barátkozott, szalafista mecsetbe járkált a párizsi elővárosban, ahol lakott és egy terrorszervezettel telefonálgatott. Mickael Harpon 2019. október 3-án gyilkolta meg négy rendőrkollégáját. Hogy radikális muszlim volt, hogy szalafistákkal barátkozott, hogy szalafista mecsetbe járt, hogy terrorszervezettel telefonálgatott, ezeket már 2019. október 4-e óta tudjuk. Az a baj, hogy nemcsak a közvélemény, hiszen október 3-a előtt a létezéséről sem tudott senki a világon. Az a baj, hogy a francia terrorelhárítás és a francia titkosszolgálat is csak a négyszeres rendőrgyilkosság után tudta meg, hogy a bizalmas adatokat kezelő, a legjobban őrzött párizsi rendőrségi épületben dolgozó rendőrségi informatikusuk egy potenciális terrorista. Ez egyáltalán titkosszolgálat, amely így működik? Ez hogy lehetséges?

Egyes hírek szerint azért éppen múlt csütörtökön gyilkolt, mert a közvetlen főnöke – akit szintén meggyilkolt – arra a napra hívta magához, mondjuk úgy, raportra. Ugyanis meg akarta szidni, amiért nem hajlandó köszönni egyetlenegy kolléganőjének sem. És ez sem volt gyanús a rendőrségen? Ezt sem jelentették? Talán nem köztudott, hogy éppen a szalafista, azaz szélsőségesen radikális, gyűlölködő, terroristagyanús muszlimok nem hajlandók embernek tekinteni a nőknek? Nem hallott a párizsi főkapitányságon senki a 2015-ös RATP (a párizsi BKV) botrányáról? Kiderült ugyanis akkor, hogy a francia közlekedési vállalatnál évekig eltűrték, hogy a muszlim buszvezetők ne köszönjenek a női dolgozóknak, sőt, engedték nekik, hogy ne kelljen olyan buszt vezetniük, amit előző nap egy női buszsofőr vezetett. Merthogy muszlim férfiként nem voltak hajlandók megfogni azt a kormányt, amihez előző nap egy nő hozzáért. Erről nem hallottak a párizsi főkapitányságon? Ezek szerint nem, mert még a gyilkosság délelőttjén is kezelhette a legbizalmasabb adatokat. Még egyszer: terroristákról és a francia embereket védő titkos ügynökökről.

Aminek az az eredménye, hogy most már rettegnek a hírszerzésnél dolgozó rendőrök, hogy adataikat milyen terroristáknak adhatta oda Mickael Harpon. Ugyanis a gyilkos lakásában, a házkutatás idején, több adathordozót is találtak, amelyeken a rendőrök személyes adatai szerepeltek. Ugyanis ez a muszlim terrorista saját magának elmentette kollégáinak adatait és hazavitte. Nyilván volt vele valamilyen célja is.

És ha már házkutatás… nőgyűlölő szövegek meg szalafista ostobaságok az otthoni számítógépén. Szalafista barátairól pedig kiderült, hogy megfigyelték őket – és nem derült ki a megfigyelők számára, hogy egy rendőrségi dolgozóval látják találkozgatni a terroristagyanús embereket? Hogy képzelhető el ilyen mértékű diszfunkció?

Azt mondták az első napokban, hogy érthető, hogy nem vette észre senki a munkahelyén, hogy baj van vele – mondjuk, hogy nőknek nem köszön, az azért elég feltűnő –, mert egyébként nem különült el a többiektől, együtt járt le velük kávézni és a közös rendőrségi ünnepségekre is elment. Micsoda példás munkaerő! Kár, hogy a terrortámadás után öt nappal már arról beszéltek az egyik francia hírtelevízióban, hogy rendszeresen kapott sírógörcsöt a munkahelyén. Nyilván ebben sincs semmi rendkívüli, hogy egy titkosszolgálati adatokat kezelő rendőrségi dolgozó olykor zokogni kezd a rendőrség épületében, az íróasztalánál, a kollégái előtt, munkaidőben. És ezt senki sem jelentette? Valószínűleg egy cipőboltban szólna a boltvezetőnek az egyik eladó, ha látja, hogy a másik hetente kap sírógörcsöt. A párizsi rendőrségen nem így volt.

Amikor a francia állam diszfunkciójáról írok, talán nem tűnik demagógiának, ha egészen röviden megnézzük, ki is a francia belügyminiszter.

Christophe Castaner a neve, szocialista politikus, majd miután Macron otthagyta Francois Hollande kormányát és mozgalmat alapított, Castaner is csatlakozott hozzá. Nem járt rosszul, először szóvivő lett, majd belügyminiszter. Első rendőrré való kinevezése – így szokás hívni Franciaországban a belügyminisztert – kicsit furcsa volt, hiszen köztudott: tizenéves korában két éven át az egyik legismertebb marseille-i rablóbanda tagja volt. Afféle gyakornok. Őt sohasem ítélték el, saját bevallása szerint nem is csinált semmi törvényelleneset, egyszerűen csak a tanítványa volt a Christian Oraison nevű bűnözőkirálynak, akit egyébként agyonlőttek… Igen, nem ítélték el, meg hát Franciaországban van valamiféle romantikája a megjavult rosszfiúknak. Elég, ha Balzac hősére, Vautrin-re gondolunk, vagy éppen Vidocq figurájára, a törvényszegőből lett párizsi rendőrre, játszotta Gérard Depardieu, egy-két éve pedig Vincent Cassel is. De hát azért mégis…

Nehéz lenne azt állítani, hogy Castaner sikeres belügyminiszter. A rendőrei tucatjával lesznek öngyilkosok a rossz munkakörülmények miatt, a szelídebb sárgamellényes tüntetőket kegyetlenül összeverik, a fekete ruhás szélsőbaloldali anarchistáktól meg félnek, többször is hagyták, hogy fél Párizst felgyújtsák. Ő maga az egyik szombat éjjel, amikor a vidékről Párizsba vezényelt rendőreit megkergették az anarchisták, többen véresen támolyogtak a laktanyákban, ő maga viszont egy éjszakai bárban szórakozott hajnalig, tombolva ugrándozott (táncolt), feltehetően részegen és feltehetően egy prostituálttal. (Castaner később azt mondta, hogy ott ismerte meg a fiatal lányt és a felesége nem haragszik rá.) Castaner balszerencséje, hogy a médiumok akkor támadták leginkább, amikor nem szolgált rá: a Salpetriere kórházba betörtek sárgamellényesek közé vegyült anarchisták, és Castaner azt mondta: betörtek a kórházba. Merthogy az történt. Azonban a balliberális píszíterrorban ezt nem mondhatta, mert akkor éppen erősen baloldali jellegű volt a tüntetés. Így aztán Castaner megijedt és helyesbített: nem törtek be a kórház intenzív (újraélesztési) osztályára, csak bementek a folyosóra és utána maguktól kimentek. (A felvételeken látszott, hogy benyomják az ajtót, bemennek a folyosóra. Betörtek.)

Mindenesetre nehéz lenne azt állítani, hogy sikeres ember vezeti a francia belügyminisztériumot. Nyilván nem egyetlen ember tehet ilyen abszurd működésképtelenségről, de egy csekély tekintélyű vezető kétségkívül nem sok jót ígér. Persze, szenátusi meg egyéb meghallgatások ide vagy oda, meglepne, ha leváltanák. Hiszen a tehetetlen francia vezető jelképe Castaner és miért is nyúlnának egy jelképhez. Inkább megpróbálják megmagyarázni.

Meg is született egy új kifejezés. Mickael Harpon négyszeres gyilkos muszlim terrorista nem egy sima radikális. Hanem egy lappangó radikális. Lappangó.

És ha egy muszlim terrorista csak lappang, akkor – bár sima és nem lappangó terroristatársaihoz hasonlóan ő is gyilkol – felelős sincs.

Milyen egyszerű is ez a világ.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Novák Katalint a Nemzetközi Női Demokrata Unió alelnökévé választották

Novák Katalint a Nemzetközi Női Demokrata Unió alelnökévé választották

Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát a konzervatív Nemzetközi Női Demokrata Unió alelnökévé választották helyi idő szerint pénteken Washingtonban.

Borsodi rangadó és újoncok csatája is lesz az NB I-ben

Borsodi rangadó és újoncok csatája is lesz az NB I-ben

2019 utolsó előtti fordulója következik a hétvégén!

Kirúgta Lattmann Tamást az NKE

Kirúgta Lattmann Tamást az NKE

Lattmann a közösségi médiában tett olyan megjegyzést, ami az egyetem értékrendjével összeegyeztethetetlen.

Varga Mihály: a kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be

Recesszióról nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme. Legfőbb partnerünknek, Németországnak az ipari teljesítménye visszaesett, ezért a kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Gránit Bank karácsonyi ünnepségén.

Striving forward!

Striving forward!

Here is our weekly report on the most important news and events that took place in Hungary.

Egyre népszerűbb a YouTube-on a rapper száma, amelyben a franciák kihalásáról fantáziál

Egyre népszerűbb a YouTube-on a rapper száma, amelyben a franciák kihalásáról fantáziál

A szám címe: „Le Grand Replacement” vagyis „A nagy lakosságcsere”.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére