Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A korábban vártnál is jelentősebb lehet a magyar EU biztos portfóliója

Jog & Szabadság

2019.11.21. 16:20

Várhelyi Olivér lesz a leendő Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa. Magyarország az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosi pozícióját kulcsfontosságúnak tartja az Európai Unió erősítése, a Nyugat-Balkán bővítése, a balkáni migrációs útvonal védelme szempontjából.

A bővítési és szomszédságpolitikáért felelős portfólió jelentős mértékben járul majd hozzá, hogy az EU újabb tagállamokkal bővüljön, különösen a nyugat-balkáni térség irányába. Magyarország már régóta szeretett volna egy ilyen magas presztízzsel rendelkező portfólióval bírni. Fontos cél a nyugat-balkáni térség stabilizációja, mely ezáltal hozzájárul a migráció megállításához is. Viszont ezen folyamatok megvalósítása érdekében elsősorban a portfólió „megreformálására” van szükség.

Az Európai Unió tagállamai közül hat ország támogatja a meglévő eljárás reformját és a pontos határidők meghatározását, hogy elkerülhető legyen a folyamat határozatlan időre történő elhúzása. A megállapodást Ausztria, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, a Szlovák Köztársaság, Olaszország és Szlovénia kül- és európai ügyekért felelős miniszterei írják alá.

Pozíciójuk nyilvánvaló alakulása során felismerték a csatlakozási folyamat jelenlegi hiányosságait – ezt örömmel fogadta Franciaország, amely a rendszer átalakítását szorgalmazta –, valamint határidőt tűztek ki az Albániával és Észak-Macedóniával folytatott tárgyalások megkezdésére.

„Igaz, hogy a Nyugat-Balkánon a jelenlegi csatlakozási folyamat lassan és kissé egyenlőtlenül halad. Ezért készen állunk arra, hogy konstruktívan részt vállaljunk ennek a folyamatnak a javítása érdekében. Ezt azért fogjuk tenni, hogy megértsük, hogy ez lehetővé teszi az EU számára, hogy konszenzust érjünk el az Albániával és Észak-Macedóniával való csatlakozási tárgyalások 2020 márciusában történő megkezdéséről” – fejtették ki véleményüket az országok a levélben.

Az aláírók felkérték a Bizottságot, hogy 2020 januárjáig terjesszen elő javaslatokat „a csatlakozási folyamat hatékonyságának fokozása érdekében”.

A határidőnek, 2020 márciusának a megemlítése hangsúlyozza, hogy a bővítési folyamat felülvizsgálata nem lehet oka a csatlakozási tárgyalások késleltetésének. Az októberi ülésen az EU vezetői megállapodtak abban, hogy „visszatérnek a bővítés kérdéséhez az EU és Nyugat-Balkán csúcstalálkozója előtt” Zágrábban, 2020 májusában.

Franciaország nem egyedül ellenezte a tárgyalások megkezdését, de Macron volt a legerőteljesebb a többséggel szemben, amely támogatta a továbblépést, különösen az Észak-Macedóniával folytatott tárgyalások megkezdésében. Mint ahogy arról a Politico is beszámolt, a francia érv részét képezte az, hogy a jelenlegi tagsági folyamat hibás, jelentős változtatásokra szorul.

„Készen állunk az EU bővítési folyamatának reformjára; mindig van fejlesztési lehetőség, de ez nem vezethet késleltetett taktikához Észak-Macedóniával és Albániával, valamint azok európai perspektívájával kapcsolatban” – mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az újságíróknak, amikor kedden reggel megérkezett az Általános Ügyek Tanácsába (GAC). „Biztosítani akarjuk, hogy jövőre mindenképpen zöld fény jelenjen meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésén.”

„Ez a béke jele, de nem támogatása” – mondta egy aláíró ország egyik diplomatája, aki anonim kívánt maradni. „A többi tagállam nagy többségéhez hasonlóan álláspontunk nem változott, először tiszteletben akarjuk tartani kötelezettségvállalásainkat és nyílt csatlakozási tárgyalásainkat, közben megbeszélhetjük a folyamat reformját. Ez egy tipikus diplomáciai eszköz, meg akarjuk mutatni, hogy konstruktívak akarunk lenni.”

„Ma hat ország, nevezetesen Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Lengyelország szintén kifejezte azon kívánságát, hogy a Bizottsággal együtt folytatják a tárgyalási folyamat hatékonyabbá tételét.”

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A németek többsége kidobná a karácsonyi fényeket a klímahiszti miatt

A németek többsége kidobná a karácsonyi fényeket a klímahiszti miatt

Egy közvélemény-kutatás azt állítja, hogy Németországban az emberek többsége az éghajlatváltozás leküzdése érdekében nagy mértékben lecsökkenti a karácsonyi fények használatát vagy kidobja az ünnepi fényfüzéreket és egyéb világítótesteket.

Atlasszal küzdenének a vízhiány ellen

Atlasszal küzdenének a vízhiány ellen

A világ folyóinak és vízgyűjtőrendszereinek átfogó, minden jellemző adatot tartalmazó atlaszát készítette el két tudós, akik a kedden mutatták be munkájukat, amely hatalmas segítséget nyújthat a nemzetközi szervezeteknek a vízhiány elleni védekezésben.

Megkezdődött a boszniai-horvát határ közelében fekvő migránstábor bezárása

Megkezdődött a boszniai-horvát határ közelében fekvő migránstábor bezárása

A boszniai hatóságok megkezdték kedden a horvát határhoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsok elszállítását, az illegálisan felállított tábort teljesen felszámolják.

Bróker Marcsi házi őrizetbe került

Bűnügyi felügyelet alá, házi őrizetbe helyezték a Kun-Mediátor-ügy vádlottját a büntetőügy első fokú ítéletének megszületéséig – tájékoztatta a Szolnoki Törvényszék kedden az MTI-t.

A köztévé után most az egyik minisztériumban akart cirkuszolni Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Ma szavaztak a parlamenti képviselők az Országgyűlés működéséről szóló törvény módosításáról, amiben az is szerepel, hogy a jövőben az országgyűlési képviselők valamennyi közigazgatási szervtől előzetes egyeztetés alapján kérhetnek tájékoztatást. Ez annyit tesz, hogy mostantól az országgyűlési képviselők nem ronthatnak be a közintézményekbe váratlanul, képviselői igazolványukat lobogtatva. A szavazás előtt Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselők úgy döntöttek, hogy gyorsan berontanak még az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi), hogy egyeztessenek többek között a Nemzeti alaptantervről.

Kivégezték a keresztényeket lemészároló terroristát Egyiptomban

Kivégezték a keresztényeket lemészároló terroristát Egyiptomban

Végrehajtották a halálos ítéletet kedden Ibrahím Iszmailin, akit azzal vádoltak, hogy köze volt a Mar Mina kopt keresztény templom ellen 2017 decemberében elkövetett merénylethez.

Megbüntettek egy német lakástulajdonost, mert nem akarta egy afrikainak kiadni a lakását

Megbüntettek egy német lakástulajdonost, mert nem akarta egy afrikainak kiadni a lakását

Diszkrimináció miatt kártérítésre köteleztek kedden Németországban egy lakástulajdonost, mert csak németnek volt hajlandó kiadni az ingatlanát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére