Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A korábban vártnál is jelentősebb lehet a magyar EU biztos portfóliója

Jog & Szabadság

2019.11.21. 16:20

Várhelyi Olivér lesz a leendő Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa. Magyarország az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosi pozícióját kulcsfontosságúnak tartja az Európai Unió erősítése, a Nyugat-Balkán bővítése, a balkáni migrációs útvonal védelme szempontjából.

A bővítési és szomszédságpolitikáért felelős portfólió jelentős mértékben járul majd hozzá, hogy az EU újabb tagállamokkal bővüljön, különösen a nyugat-balkáni térség irányába. Magyarország már régóta szeretett volna egy ilyen magas presztízzsel rendelkező portfólióval bírni. Fontos cél a nyugat-balkáni térség stabilizációja, mely ezáltal hozzájárul a migráció megállításához is. Viszont ezen folyamatok megvalósítása érdekében elsősorban a portfólió „megreformálására” van szükség.

Az Európai Unió tagállamai közül hat ország támogatja a meglévő eljárás reformját és a pontos határidők meghatározását, hogy elkerülhető legyen a folyamat határozatlan időre történő elhúzása. A megállapodást Ausztria, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, a Szlovák Köztársaság, Olaszország és Szlovénia kül- és európai ügyekért felelős miniszterei írják alá.

Pozíciójuk nyilvánvaló alakulása során felismerték a csatlakozási folyamat jelenlegi hiányosságait – ezt örömmel fogadta Franciaország, amely a rendszer átalakítását szorgalmazta –, valamint határidőt tűztek ki az Albániával és Észak-Macedóniával folytatott tárgyalások megkezdésére.

„Igaz, hogy a Nyugat-Balkánon a jelenlegi csatlakozási folyamat lassan és kissé egyenlőtlenül halad. Ezért készen állunk arra, hogy konstruktívan részt vállaljunk ennek a folyamatnak a javítása érdekében. Ezt azért fogjuk tenni, hogy megértsük, hogy ez lehetővé teszi az EU számára, hogy konszenzust érjünk el az Albániával és Észak-Macedóniával való csatlakozási tárgyalások 2020 márciusában történő megkezdéséről” – fejtették ki véleményüket az országok a levélben.

Az aláírók felkérték a Bizottságot, hogy 2020 januárjáig terjesszen elő javaslatokat „a csatlakozási folyamat hatékonyságának fokozása érdekében”.

A határidőnek, 2020 márciusának a megemlítése hangsúlyozza, hogy a bővítési folyamat felülvizsgálata nem lehet oka a csatlakozási tárgyalások késleltetésének. Az októberi ülésen az EU vezetői megállapodtak abban, hogy „visszatérnek a bővítés kérdéséhez az EU és Nyugat-Balkán csúcstalálkozója előtt” Zágrábban, 2020 májusában.

Franciaország nem egyedül ellenezte a tárgyalások megkezdését, de Macron volt a legerőteljesebb a többséggel szemben, amely támogatta a továbblépést, különösen az Észak-Macedóniával folytatott tárgyalások megkezdésében. Mint ahogy arról a Politico is beszámolt, a francia érv részét képezte az, hogy a jelenlegi tagsági folyamat hibás, jelentős változtatásokra szorul.

„Készen állunk az EU bővítési folyamatának reformjára; mindig van fejlesztési lehetőség, de ez nem vezethet késleltetett taktikához Észak-Macedóniával és Albániával, valamint azok európai perspektívájával kapcsolatban” – mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az újságíróknak, amikor kedden reggel megérkezett az Általános Ügyek Tanácsába (GAC). „Biztosítani akarjuk, hogy jövőre mindenképpen zöld fény jelenjen meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésén.”

„Ez a béke jele, de nem támogatása” – mondta egy aláíró ország egyik diplomatája, aki anonim kívánt maradni. „A többi tagállam nagy többségéhez hasonlóan álláspontunk nem változott, először tiszteletben akarjuk tartani kötelezettségvállalásainkat és nyílt csatlakozási tárgyalásainkat, közben megbeszélhetjük a folyamat reformját. Ez egy tipikus diplomáciai eszköz, meg akarjuk mutatni, hogy konstruktívak akarunk lenni.”

„Ma hat ország, nevezetesen Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Lengyelország szintén kifejezte azon kívánságát, hogy a Bizottsággal együtt folytatják a tárgyalási folyamat hatékonyabbá tételét.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Öt tenisztornát töröltek az Egyesült Államokban

Öt tenisztornát töröltek az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban öt alacsonyabb kategóriás tenisztorna törlését jelentették be csütörtökön a koronavírus-járványra hivatkozva.

Rekordot döntöttek a doppingozók

Rekordot döntöttek a doppingozók

Eddig 139 doppingesetre derült fény a 2012-es londoni olimpia kapcsán, ami új rekord.

Napi tükör

Napi tükör

Nem volt túl izgalmas napunk, de a hírek pörgése mégis változatossá tette. Címszavakban a nap hírei.

Bajor miniszterelnök: „Hatalmas baklövés történt”

Markus Söder bajor miniszterelnök csütörtökön elismerte: nagyot hibáztak azzal, hogy a külföldről visszatérő emberek tízezrei nem kapták meg a koronavírustesztjük eredményét.

Emberölési kísérlettel gyanúsított férfit fogtak el a rendőrök a határátkelőn

Emberölés kísérletével gyanúsított bosznia-hercegovinai állampolgárságú férfit fogtak el az udvari határátkelőnél – közölte a rendőrség.

Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot

Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot

Külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot a vasárnapi elnökválasztás nyomán – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön.

Bangóné versenyre kelt a torkos borzzal

Bangóné versenyre kelt a torkos borzzal

Kedves Bangóné! Azt mondja a népnyelv, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Kerpel-Fronius hajmeresztő megállapításai a lesajnált budapestieknek

Kerpel-Fronius hajmeresztő megállapításai a lesajnált budapestieknek

Egy városházi kezdeményezés alapján augusztus 15-től lehet véleményt mondani a budapesti kerékpárutakról és sávokról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére