Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jelenkor legnagyobb kihívása a konzervatív pártok számára

Ifj. Lomnici Zoltán

2021.01.06. 15:00

Eli Hazannak, a Likud külügyi igazgatójának gondolatai a tradicionalista pártok jövőjéről.

 

Joe Biden elnökké választása az első példa, amely bizonyítja, ami sokunk számára világos volt: a koronavírus az egyik olyan faktor, amely befolyásolja a nyugati világ demokratikus országainak választásait – és ez általában nem a kormánypártoknak kedvez. A közvélemény-kutatások – olyan konzervatív vezetőkről, mint a német Angela Merkel, a brit Boris Johnson és az izraeli Benjamin Netanjahu – azt mutatják, hogy ennek a kritikának messzemenő következményei vannak. Természetesen mindannyian reméljük, hogy az oltások helyrebillentik a világ rendjét, de ehhez idő kell – kezdi írását Eli Vered Hazan, az izraeli Likud kormánypárt külügyi igazgatója.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a koronavírus okozta helyzet egy nagyon fontos megoldandó probléma, de emellett van egy másik nagy kihívás, amely kifejezetten a nyugati világ konzervatív pártjai számára bír jelentőséggel: a nyugati országok állampolgárainak szavazási szokásai azt jelzik, hogy a fiatal generáció nagy számban szavaz a baloldali pártokra, vagy legalábbis ellenérzéssel viszonyul a konzervatív pártokhoz, és ez nagymértékben csökkenti a konzervatív jelöltek szavazatait. Ez a tendencia Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a legkiemelkedőbb. Ezenfelül bizonyos országokban vannak olyan területek, ahol a jövő kihívást jelent a konzervatívok számára: Varsóban, Budapesten, Pozsonyban, Londonban, Tel-Avivban, Prágában, Bécsben.

A konzervatív ideológia és a szabadpiacot támogató pártok a legnagyobb jólétet hozták a világnak, amelyet valaha ismertek, és igen nagy különbséget lehetett érezni az őket megelőző rendszerek általánosan bevett módszereitől. Ezt a jólétet ma nagyon kifinomultan írják le: mindenekelőtt a szabadpiac ellenzői a politikai színtéren a rövid távú memóriára támaszkodnak, és a múlt szociáldemokrata-kommunista világát romantikusan ideálisnak kívánják lefesteni – annak ellenére, hogy a valóság pont az ellenkezőjét bizonyította hosszú évtizedeken át. Másodszor, a fiatal generáció, amely ebbe a jólétbe született, és nem ismeri a kommunista uralom alatti valóságot vagy a múlt gazdasági visszafogottságát, a mai szocializmusra mint ideálra tekint.

A világ nagy horderejű demográfiai változásokon megy keresztül, és a konzervatív vezetők statikussága hosszú évekre megfoszthatja pártjukat a kormányzástól. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy sok országban a média, a tudományos élet, a bírák és a bürokraták megpróbálnak az emberek döntésével szembeszállva különböző módon jelentős támogatást nyújtani a konzervatív pártok ellen tevékenykedőknek. Ezért nagyon fontos a „mi következik?” kérdés.

Először is, a konzervatív pártoknak át kell alakítaniuk a „márkanevet”. Az egyetlen nyelv, amelyen a fiatal generációval lehet kommunikálni, a „fiatalok nyelve”. Mindannyian használjuk a Twittert és a Facebookot, de elfelejtjük, hogy sok fiatal egy ideje elhagyta ezeket a platformokat, és most olyan platformokon van jelen, mint az Instagram és a Tiktok. Ezenkívül a tudományos világ drasztikus változásokon megy keresztül. Bár a radikális baloldal világszinten teljes egészében átvette az akadémiai világot, sok fiatal megértette, hogy a gyorsan változó világban alternatív felsőoktatási intézményeket kell találniuk ahhoz, hogy tapasztalatokat szerezzenek a karrierjük érdekében. Ezekre a területekre összpontosítva változás fog bekövetkezni.

A nyugati társadalom demográfiai változásokat mutat. A régi és az új bevándorlás teljesen új társadalmi struktúrákat hoz a nyugati világ hagyományos társadalmaiba. Így például az egyesült államokbeli spanyol közösség és a brit muszlim közösség olyan csoport, amely asszimilálódni akar, és nem távolodik el attól a társadalomtól, amelybe jött. Ezért rendkívül fontos, hogy ilyen típusú közösségekbe fektessenek be, és olyan párbeszédet teremtsenek, amely eljuttatja a jövőbeli szavazókat a konzervatív meggyőződés vállalásához.

Azonban a legfontosabb hely, amelyre összpontosítani kell, a média. Köztudott, hogy a média napjainkban drasztikusan megváltozott. A konzervatív pártoknak alternatívát kell létrehozniuk, amely minden fiatalt el fog érni. Kiváló eszköz erre, hogy a fent említett közösségi médiaplatformokon keresztül olyan tartalmat hozzanak létre, amelyet a konzervatív pártok meg akarnak osztani.

Közvetlenül az ezredforduló előtt a szociáldemokrata pártok irányították a legtöbb nyugati országot. Az izraeli Munkáspárt politikusa az egész nemzetnek bejelentette, hogy nyert a szociáldemokrácia, és a játéknak vége. Néhány évvel később a helyzet 180 fokos fordulatot vett. Nem hagyhatjuk, hogy újfent visszaforduljon – zárja gondolatait Eli Vered Hazan.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére