Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A gyöngyöspatai emberkísérlet

Bohár Dani

2020.01.15. 15:10

Gyöngyöspatán immáron 10 éve kísérletek zajlanak. A szélsőjobb és -bal felváltva feszegeti a határokat. A végeredményt tekintve semmiféle különbség nincs. A terepgyakorlatozók mikor befejezettnek érzik a munkát, továbbállnak, hazatérnek. A gyöngyöspataiak pedig maradnak, és elszenvedik a mesterségesen gerjesztett gyűlölet kártékony hatásait.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján keményen beleállt a gyöngyöspatai ügybe. A miniszterelnök igazságtalannak nevezte, hogy Gyöngyöspatán a cigányok érdemi munkavégzés nélkül milliókat kapnak. Orbán szerint ez feszültséget szül a településen a romák és a nem romák között.

Gyöngyöspatán jártam, frissek a személyes tapasztalataim, az egymás iránti gyűlölet beindult.

A történet lényege dióhéjban: a bíróság ítélete szerint 2004 és 2017 között a gyöngyöspatai általános iskolában szegregálták a roma diákokat. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a kevésbé jó képességű tanulókat különválasztották a jobbaktól. A válogatás a helyiek elmondása szerint nem származás, hanem kvalitás szerint történt. Az esetre lecsaptak a civilnek hazudott szervezetek és hosszú évek kemény munkájával sikerre vitték az ügyüket. Összesen 60 cigány gyereknek 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie az önkormányzatnak és az iskolát fenntartó tankerületnek. A romákat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kimondott célja a precedens „legyártása” volt. Megcsinálták. Az oktatásban (elvileg) hátrányban részesülő gyermekeknek készpénzt kell kapniuk az ítélet szerint. Érdekes, hogy a civilnek mondott szervezet nem oktatási kárpótlásért harcolt.

A cigányok még meg sem kapták a pénzt, de már most érezhető konfliktus van a városban.

Igazán részletezni sem kell, hogy a romák mennyire várják a milliós összegeket, akad olyan család is, akik már előre felvettek hitelt és el is költötték azt. Az egyre feszültebb helyzetnek két oka van. Az egyik, hogy a cigányok egyre türelmetlenebbek a beígért pénz érkezésének közelgő időpontja miatt. A másik pedig etnikai jellegű, hiszen a gyöngyöspatai többségi lakosság nem nézi jó szemmel, hogy a romák 100 millió forintot kapnak, ahogy ők mondják, a „semmire”. A település sajnos ismét puskaporos hordó lett.

Gyöngyöspatán nem ez az első eset, hogy kívülről gerjesztett konfliktus szövi át a mindennapokat. 2011 tavaszán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a romák által egyre gyakrabban elkövetett bűncselekmények miatt járőrözni kezdett. A szélsőjobboldali szervezet megmozdulására aztán felkapaszkodott a Jobbik is (akkor még Vona Gáborral). A párt célja egyértelműen a politikai haszonszerzés volt. A konfliktus több mint egy hónapig tartott. A településen a szélsőjobboldal után természetesen megjelentek a szélsőbaloldali jogvédőnek mondott hivatásos hergelők is. A gyöngyöspatai eseményekkel nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sajtó is rengeteget foglalkozott. Elkészültek a bakancsos felvételek, amelyek tökéletesen bemutatták, hogy Magyarországon aztán tényleg náci lábbal tiporják a demokráciát és az emberi jogokat. Mindenki megcsinálta a saját balhéját és amikor már megvolt a kellő haszon, akkor a külső behatás okozói hazamentek, felszívódtak. A gyöngyöspataiak viszont itt maradtak. Békétlenségben, káoszban, adósságban.

2011 után 2020-ban is ugyanez a forgatókönyv készül. Egy külső erő („civilek”) beleavatkozik a mostanra lenyugodott település élete. Az utálkozás és a gyűlölet már most beindult Gyöngyöspatán. A Heves megyei város a szélsőségesek tesztpályája lett.

Beszélhetünk ebben az esetben jobb- vagy baloldali extremitásról, a végeredményt tekintve semmi különbség nincs.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

A török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan. Az orosz ortodox egyház sajnákozását fejezte ki.

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

Vajon boldog lenne-e bármelyik újpesti polgár, ha megtudná, hogy az általa megválasztott országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László nem szavazott meg a városrész számára 1,1 milliárd forintot?

Kitüntették a bajba jutott magyarok hazahozatalában résztvevőket

Minden magyar embert biztonságban kell tudnunk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, azon a kitüntetési ceremónián, ahol azokat ismerték el, akik az elmúlt hónapokban részt vettek a bajba került magyarok hazahozatalában.

Ha ezt Ferenc József látná

Ha ezt Ferenc József látná

Rendkívül jó ütemben halad az osztrák integrációs program. Bécsben kurd és török bevándorlók verik össze egymást.

Ideológiai emberkísérleteket támogat Karácsony varsói haverja

Ideológiai emberkísérleteket támogat Karácsony varsói haverja

Sokkoló hír rázta meg a varsói lakosságot, ugyanis kiderült, hogy az LMBT-mozgalmat támogató NGO-k drogokat próbáltattak ki a lakosokkal a felvonulásaik alkalmával. A legmegdöbbentőbb fordulat mégis az, hogy az ideológiai projektet a Rafal Trzaskowski vezette varsói városháza is támogatta.

Sikeres a betegeken tesztelt magyar lélegeztetőgép

Sikeres a betegeken tesztelt magyar lélegeztetőgép

A betegek kezelésében is sikeresnek bizonyult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósított, szabadalmaztatás alatt álló lélegeztetőgép.

Alapjogokért Központ: kíméletlenül büntetendő a pedofília

Alapjogokért Központ: kíméletlenül büntetendő a pedofília

Az Alapjogokért Központ tegnap bemutatta a balliberális Révész Sándor újságíró 2014-es, „A pedofil is ember” (sic!) c. cikkét, melyben a rajzolt pedofil tartalmakat mentegette. Most újabb gyöngyszem került elő.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére