Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A gép mögött ülve

Pozsonyi Ádám

2020.06.06. 14:40

A héten eléggé pocsék idő volt, úgyhogy a lábamat ritkán tettem ki. (Leszámítva azt a pár métert, amit a kenyérért, meg a napi húsadagért tettem.) A nap nagy részében az interneten kattintgattam, s így friss élményeimet is a kattintgatás révén szereztem, melyeket most megosztok a tisztelt olvasókkal.

A város rossz. A város az a bűn, a fertő. Ezt olvasom gyakran lelkes jobboldali fórumokon. És kik szidják a várost általában? A városi értelmiségiek. Jómódban, kényelemben, íróasztal mögött okoskodva – ahogy most én is -, két Prohászka meg egy Hamvas Béla között.

A vidéki ritkán szidja a várost. Ő általában ide akar jönni. Csak a városi szidja a várost, de persze nem megy le falura, nem fonja szorosabbra kapcsolatát az anyafölddel, mert ebben az esetben dolgozni kell, izzadni, hajolgatni. A tradíciót a Facebookon legkönnyebb képviselni, miközben az édesanyánk mossa az ingünket és főz ránk, de mi néha kioktatjuk, hogy nem elég kézműves, és miért fehér cukrot vesz, barna helyett.

„Progresszív”. Ezt a kifejezést is sokszor olvasom. Festményre, prózára, zenére is alkalmazzák. Olykor még ideológiára is.
Megnéztem az ezzel a címkével ellátott képeket, prózairodalmi szövegeket, a zajzenéket, az ideológiai megközelítést, s kikövetkeztettem, hogy progresszívvá attól válik valami, ha nem normálisan, hanem hibásan, felibe-harmadába teszünk, vagy kontár módra végzünk el valamit. (Az un. progresszív rock más tészta, az a ló túlsó oldala, itt másról beszélünk.)
A progresszív regényben nincs cselekmény, a festményen nincs semmi kézzelfogható, vagy csak vázlatosan, odavetve, s a progresszív politikus azt mondja, hogy ha én a saját fajtámat jobban szeretem, mint az idegent, akkor rossz vagyok.
Ha odaégetem a rántást, nem húzom le a WC-t, rosszul szerelem meg a villanykapcsolót, és lukas cipőben megyek színházba, akkor már progresszív vagyok?

Emlékszem, pár évvel ezelőtt Tarr Béla – nézhetetlen, és fárasztó nyűglődések díjakkal stafírungozott nagymestere – csúnyákat mondott az amerikai elnökről, meg a magyar viszonyokról is – „Trump az Egyesült Államok szégyene. Orbán Viktor Magyarország szégyene” -, s minap akkor hallhattunk róla, amikor aláírt egy nemzetközi felhívást. „Ne térjünk vissza a „normalitásba” a koronavírus-járvány után, a világnak változnia kell!”

Ebből két dolog vehető le azonnal. A rendezőnek nem tetszik a normalitás fogalma, elutasítja, másrészt igazi haladóként képtelen az emberi természetet megérteni. Az ember ugyanis nem változik soha, és semmiben – csak, ha kényszerítik rá.

Mellesleg csak nekem tűnik fel, hogy az ideológiailag bomlasztást képviselő alkotók a művészetükben is a rútat állítják középpontba?

 

Bár bevallom, az új regényemet kellene írnom, felkerestem néhány ideologikus oldalt is. (Mi mást csináljon az ember a reggeli kávét hörpölgetve?) Végigjártam ateisták, szkeptikusok, liberálisok, feministák, veganisták, monarchisták, tradicionalisták oldalait, elolvastam jó pár harcos posztjukat, s az alattuk olvasható kommentelői tébolyt, s a következőkön gondolkodtam: Az ilyen embereknek vajon vannak-e barátaik?

Mert láthatóan soha nem az embert nézik, hanem az eszmét és a rideg szabálykövetést.

(Mellesleg mind a túlzottan szabálykövető, mind a túlságosan szabados ember voltaképp a tehetségtől fél, azt gyűlöli. A tehetség ugyanis korlátokat tör át, de ugyanakkor törvényt is szab, ösvényt vág és szabályt alkot. A fantáziátlan, tehetségtelen ember pedig vagy betű szinten követi a szabályokat, vagy semmi szabályt nem tart be, de mindkettő mögött saját unalmas jelentéktelensége áll.

Épp ezért a túlzottan szabálykövetés, és a semmi szabályt be nem tartás egy és ugyanaz.)

Ha összejárunk valakivel, azért, hogy ugyanazt ugyanúgy mondjuk, mint a másik, s így jól érezzük magunkat, az nem barátság.

Az ilyesmit így hívják: Elvtárs.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Trump elnök vejét durva antiszemita támadások érik következmények nélkül

Trump elnök vejét durva antiszemita támadások érik következmények nélkül

Megtűrt zsidózás a neokon hamisság és a radikális baloldal oltárán hazánkban és a tengerentúlon.

Dömötör Csaba: folyamatosan zajlik a célzott tesztelés

Folyamatosan zajlik az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók tesztelése. 370 ezren élhetnek ezzel a lehetőséggel – mondta videóüzenetben Dömötör Csaba.

Soroséknak „sztenderdjeik” vannak, ezért nem jelent meg Orbán Viktor válaszcikke

Soroséknak „sztenderdjeik” vannak, ezért nem jelent meg Orbán Viktor válaszcikke

Szerencsére Gyuri bácsi összes cikke megfelelt a Project Syndicate-nek. Meg a csekkek is.

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

Egy legendától búcsúzunk | Szanyi Tibor pártlapja felháborító cikket írt Varga Juditról | Orbán Viktor levele Soros Györgynek.

Nem engednek a nyomásnak a lengyelek: Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát

Nem engednek a nyomásnak a lengyelek: Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát

Elutasította Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen szerdai javaslatát arról, hogy az uniós költségvetési feltételrendszerről szóló lengyel és magyar kételyeket az Európai Unió Bírósága elé vigyék.

Letiltás: Soros lapja rettegni méltóztatott Orbán válaszától

Letiltás: Soros lapja rettegni méltóztatott Orbán válaszától

Meghökkentő helyzet állt elő az amerikai nyilvánosságban. A magát a szabadság és a demokrácia legfőbb zászlóvivőjeként aposztrofáló tengerentúli média víz alá nyomta saját szabályait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére