Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A gázálarctáska

Pozsonyi Ádám

2021.01.24. 15:35

Az életben vannak ugyebár, az un. „örök dolgok”. Az, hogy a télre nyár jön, és télen hideg van és hó esik.

 

Na, jó, ez most talán mégsem igaz. Ezek az évszakok rettentő furán vannak az utóbbi időben, nem lehet tudni vannak-e egyáltalán. Idén sem volt igazán tél, reméljük nem azért, mert a fehér karácsony fogalma kirekesztő, és a political correctness nevében üldözni kell.
De például az, hogy a férfi szakállas és a nő pedig…
Jó, hagyjuk. Ez is billeg. Haladó korunkban, már ebben sem lehet biztos az ember.

Túlságosan gyorsan változik minden, és az embernek szó szerint kapkodnia kell a fejét ide-oda, míg megtalálja a biztos pontokat.
Több ezer éves fogalmak, mint apa, anya, szülő – olyanok, amik a biológiai létezés alapjai – szorulnak törvényi megerősítésre, és szinte bizonygatni kell, hogy a víz vizes.

Járom a várost, és keresem a változatlanságot. Keresem az állandóság érzetét.
Az a parkoló ott tíz éve nem volt. Itt a téren eltűntek a fák. A szomszéd házaspár elköltözött, és a gondnoknak új kutyája van.
Az a párt ott a plakáton nemrég még nem volt, az a másik meg nem azt mondta, amit most, sőt, azt a másikat támadta, aki ma a szövetségese.

Járom az utcákat és keresem az örökkévalóságot. Villamoskocsira ülök, nézek ki az ablakon, majd felülök a metróra.
Szemben velem két ifjú lógatja az orrát. Az ember azt hinné, súlyos trauma érte őket, otthonuk tűzvész martaléka lett, bennégett fél pereputtyuk, vagy legalábbis pokolian fáj a foguk. Tüzetesebb vizsgálat után azonban kiderül, nincs ezeknek semmi bajuk, mindössze „lázadók”.
Ülnek búskomoran. Fekete gönceikben szinte elveszik vézna testük. Tartásuk görbe, bakancsukból groteszkül mered cingár lábikrájuk. Egyen-kapucnis halálruhatáruk – melyet a lázadás-ipari boltokban szereznek be – holmi kopott, bús varjakhoz teszi őket hasonlatossá. Valahogy nem olyanok, mint az én időmben. Mindössze a fránya gázálarctáska a régi oldalukon.

Igen, a gázálarctáska. Megvan. megtaláltam! Végre!
E sajátos lázadási segédeszközről egyszer tanulmányt kéne írni. Ronda, kényelmetlen, nem fér bele szinte semmi, ízléstelen a végtelenségig, s mégis a legkitartóbb huligánkellék.
Érthetetlen…
Hatéves voltam, s már ott éktelenkedett pattanásos kamaszok oldalán. Rajta Piramis meg Beatrice, golyóstollal, ahogy kell. Aztán vagányult a nehéz fém, jött a Priest, a Maiden, majd a 80-as évek derekán a brutalitás, s már Kreator, meg Slayer kergette őrületbe szegény tanerőt.

Később megjelent a rejtvényfejtő metal, amikor hosszan kell silabizálni, hogy mi a csuda van ráírva a pólóra, vagy az album borítójára, mert a pókhálószerű krikszkraksz kibetűzhetetlen. (Nem is értem, a titkosszolgálatok miért használnak kódokat. Legegyszerűbb lenne az információt black metalban továbbítani, garantáltan senki nem lenne képes dekódolni az üzenetet.)
De az a fránya gázálarctáska ugyanaz maradt, mint 78’-ban, sőt, ugyanaz még ma is.

Ülök a metrón. Nézem szemben a két gyereket. A hangosbeszélő bemondja egy állomás nevét, ők közben nyomkodják a telefonjukat, görgetik a facebookot, meg a híreket, minden más, minden megváltozott, semmi nem az, ami öt, tíz, húsz, vagy akár negyven éve, csakis, és kizárólag a gázálarctáska az oldalukon.
Egyedül az örök.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Franciaországban is romlik a járványhelyzet a novemberi nyitás után

Romlanak a koronavírus-járvány mutatói Franciaországban, ezért az újabb variánsok fokozódó terjedésének megfékezése érdekében a következő hétvégén az északi Dunkerque-ben is karantén lép életbe – jelezte szerdán a francia kormány, amely már két nappal ezelőtt bejelentette, hogy hétvégére a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részét lezárják.

Minden második menedékkérő papírok nélkül érkezik Németországba

Minden második menedékkérő papírok nélkül érkezik Németországba

Német sajtóhírek szerint néhány menedékkérő szándékosan dobja el személyi igazolványát, gyakran az embercsempészek tanácsára.

Három ragály volt ma terítéken: a koronavírus, Donáth apja és a Jobbik

Három ragály volt ma terítéken: a koronavírus, Donáth apja és a Jobbik

Most már bíróság is kimondta: a nagy européer Donáth Anna apja rendszeresen zaklatta alkalmazottait, hiába próbálták a randa pletykát politikai támadásnak beállítani, ahogy a Jobbikban is mindig üldöztetést kiabálnak, ha éppen valami disznóságot csinálnak, mint ahogy a jelek szerint Jakab Péter és Stummer János ma is összehozták. És akkor még itt van a járvány harmadik hulláma is.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magán zoo-k

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magán zoo-k

Rendkívüli támogatást kaphatnak a pandémia miatt nehéz helyzetbe került magánalapítású állatkertek – közölte az Agrárminisztérium.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére