Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A független hatalmi ág vergõdése

888.hu

2018.10.02. 14:00

Ha a média hatalmi ág, akkor ellenõrzésre szorul, méghozzá a többi hatalmi ág által. Ezt az ellenõrzési kísérletet azonban toporzékolva, hisztériázva utasította el a "független" média, hiszen ha ellenõrzik, megszûnik a függetlensége.

Olvasom, hogy Murányi András – aki a zoom.hu hírigazgatója, korábban pedig a Népszabadság (RIP!) főszerkesztője volt – lesz a Párbeszéd nevű mikropárt új kommunikációs igazgatója.

Az új kommunikációs guru így nyilatkozott erről: „Célom, hogy a Párbeszédet politikai márkaként újraépítsük, alapvetéseit, témáit, mondanivalóját egységes stratégia mentén, közérthető üzenetek formájában juttassuk el az emberekhez.

Munkájához sok sikert kívánunk az új stratégának, valamint őszintén reméljük, hogy pótolja a szürkeállomány hiányát ott, ahol a párton belül erre piaci rés mutatkozik. Feladatban nem lesz hiány.

 

Annyit azért remélünk, hogy az első mutatvány nem olyan lesz, mint a megboldogult Együtt visszatérési akciója. Főként azért, mert a tarhálás Juhászék esetében korántsem új ötlet, hanem az eddigi brand része. A választópolgárok meggyőzése a Tarháló Párt részéről azzal, hogy most épp a független, szabad sajtóra gyűjtenek, nem biztos, hogy sikeres vállalkozás. És nemcsak azért, mert lassan kifogyok a 19 forintokból, lévén, a rezsimdollár is véges. Hanem azért is, mert a választási buktát követő lejmolás után a választópolgár – akinek, fájdalom, sokkal több esze van, mint amit a liberálisok feltételeznek róla – kétszer is meggondolja, hogy ne bízza-e inkább egy zsákfalu uzsorására a nehéz munkával megszerzett pénzét a Tarháló Párt helyett.

 

Apropó, független és szabad sajtó.

 

Úgy látszik, a független és szabad sajtónak nem tűnik föl, hogy épp a független és szabad sajtóból igazol valaki egy párt kommunikációs igazgatói posztjára. A független torok mindezt gond nélkül lenyeli. Láttuk ezt már persze jobbikos kiadásban is, hiszen arrafelé lehetséges jelöltként indulni és egyben a sajtó munkatársának is lenni, majd utóbbi minőségben okítani a rezsimsajtósokat függetlenségből és szakmából. (Szeretném megjegyezni, hogy nekünk ezzel semmi bajunk sincs; ha abból az irányból nem savat kapnánk, elgondolkodnánk, mit rontottunk el.)

A Népszabadság (RIP) a tudományos értékelés szerint független sajtótermék volt, szemben valamennyi jobboldali médiatermékkel. A volt főszerkesztő jelen lépésével vajon elvesztette-e független minőségét? És ha visszatér valamikor a médiába, visszanyeri-e azt? Kíváncsiak vagyunk, hogy a „függetlenség“ és „szabadság“ mértékegységeit hogyan számolják a liberális független „revolving doors“ jelensége kapcsán.

 

*

 

Nem sokkal a Párbeszéd új igazolásának és a Tarháló Párt akciójának híre után érkezett az, hogy az Index is lejmolni kezdett. Úgy tűnik, a tarhálás a liberálisok, függetlenek védjegyévé vált. Kíváncsian várjuk, hogy az Index által kitett függetlenségmérő mikor fog kiakadni, eddig – ugye – semmi probléma nem volt.

 

A „független“ sajtó önképe szerint a polgárok megbízásából dolgozik. Ezt a tételt már tesztelte a politis.hu, de sajnos elvérzett rajta. Úgy tűnik, a polgárok nem kívánnak áldozni a „független“ sajtóra. Pedig – állítólag – fontos feladatokat látnak el. Például ellenőrzik a hatalmat, ez a legfontosabb axióma, amit hangoztatnak, mert ez az első lecke a médiasuliban. De mondjuk Sorosnak és NGO-inak az ellenőrzését nem sorolják ide, mert a liberális független univerzumban egy főosztályvezető-helyettesnek is nagyobb hatalma van, mint Sorosnak. (Arról a nehézségről nem is beszélve, ha a függetlenség szponzora épp Soros György.)

 

A második legfontosabb tétel az, hogy a média a „negyedik hatalmi ág“. Ebből a perspektívából Murányi hatalomból hatalomba jet skizett, legalább a szférát nem hagyta el. Ám a fékezős-ellensúlyozós metafora szerint a hatalmi ágak egymást kell, hogy ellenőrizzék, különben zsarnokság vagyon. Ha a média hatalmi ág, akkor ellenőrzésre szorul, méghozzá a többi hatalmi ág által. Ezt az ellenőrzési kísérletet azonban toporzékolva, hisztériázva utasította el a „független“ média, hiszen ha ellenőrzik, megszűnik a függetlensége. Így lesz a média független hatalmi ág, egyedül a világon, kivonva magát a fékezős-ellensúlyozós logika kényszerítő érvei alól. Meg minden elemi logika kényszere alól, de ez legalább nem újdonság.

 

Hogy a független sajtó sorsa mi lesz, azt – ezt tanultuk a haladóktól! – majd a Piac eldönti.

 

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Bertha LászlóFalusi VajkFűrész GáborGFG, Gábor László; H.I.Ifj. Lomnici ZoltánKetipisz SztavroszMegadja GáborPozsonyi ÁdámSzentesi Zöldi László, Vincze Viktor Attila.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV

Ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV

A metrón is ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV.

Karantén alá kerül két migránstábor Görögországban

Á, dehogy van összefüggés a migráció és a koronavírus között.

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Mozgalmas nap volt a mai: Magyarország az éves jövedelmének ötödét a fordítja a koronavírus elleni harcra, sőt Karácsony Gergely és a főbb városok polgármestereinek bevonásával tárgyalt a minszterelnök a jövőbeli intézkedésekről. Mindeközben kötelező ellenőrzést rendelt el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál.

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

A forint árfolyama szerdán ismét gyengült, noha a Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentései nyomán a romló tendencia azonnal megfordult, s a magyar fizetőeszköz látványosan két százalékot erősödött.

Holnap jelentik be a vírus elleni védekezés további lépéseit

Csütörtökön, a szakértőkkel való egyeztetés után jelenti be a további intézkedéseket a miniszterelnök.

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek – közölte a rendőrség.

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja – közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére