Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A franciaországi zsidóság 70 százaléka volt már antiszemita incidens áldozata

Jog és szabadság

2020.01.26. 17:55

Az Amerikai Zsidó Bizottság szerint Macron kormánya gyengén reagál ezekre a durva atrocitásokra.

Az antiszemitizmus Franciaországban a 20. század vége és a 21. század óta fokozódott. Az Egyesült Államok utáni diaszpórában Franciaországban van a legnagyobb zsidó népesség – becslések szerint 500–600 ezer ember. Párizsban a legnépesebb a lakosság, ezt követi Marseille, ahol hetvenezer zsidó van, a legtöbb közülük észak-afrikai származású.

Amint az antiszemitizmus Franciaországban továbbra is spirálisan növekszik, a zsidók és a francia lakosság egyetértenek a probléma nagyságrendjével – rögzíti az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) felmérése az antiszemitizmusról és annak tapasztalatairól Franciaországban.

A francia társadalom antiszemitizmushoz való hozzáállása és a kormány gyenge reagálása azonban nem enyhíti a zsidók félelmét a biztonságukkal és franciaországi jövőjükkel kapcsolatban. A felmérés szerint a zsidók csak 47 százaléka és a lakosság 48 százaléka bízik Emmanuel Macron francia elnök antiszemitizmus elleni harcában. A kormánynak a helyzet kezelésben a zsidók mindössze 46 százaléka és a lakosság 41 százaléka bízik, míg a helyi választott tisztviselők jobban teljesítettek: a zsidók 58 százaléka és a lakosság 56 százaléka fejezte ki bizalmát képességeikben.

A francia lakosság közel háromnegyede, 73 százaléka és a zsidók 72 százaléka úgy véli, hogy az antiszemitizmus az egész francia társadalmat érintő probléma. A lakosság 47 százaléka és a zsidó válaszadók 67 százaléka szerint az antiszemitizmus Franciaországban magas, míg 27 százalék, illetve 22 százalék szerint alacsony. Míg a lakosság 53 százaléka szerint az antiszemitizmus növekszik, 18 százalékkal csökken, az utóbbi években a zsidók 77%-a szerint növekedett és 12 százalékkal csökkent.

Az antiszemita támadások mértéke növekvő tendenciát mutat a francia zsidó közösség ellen, amely a legnagyobb Európában. Az AJC párizsi felmérése szerint a francia zsidók 70 százaléka szerint életében legalább egy antiszemita esemény áldozata lett, 64 százalékuk legalább egyszer szenvedett verbális erőszakot, 23 százalékuk pedig fizikai erőszak célpontja volt legalább egy alkalommal, 10 százalékuk elmondása szerint többször támadták meg őket.

Az antiszemitizmus spirális növekedése miatt a zsidó lakosság jelentős százaléka védőintézkedéseket tett. Több mint egyharmada, 37 százalékuk tartózkodik a látható zsidó szimbólumok használatától, 25 százalékuk elkerüli a zsidó identitás felfedését a munkahelyen, és 52 százalékuk fontolgatja Franciaországból való távozását. Összességében a zsidók mintegy 44 százaléka szerint a francia zsidók helyzete rosszabb, mint egy évvel ezelőtt, csak 11 százalék szerint jobb, 42 százalék szerint pedig nem jobb vagy rosszabb.

A 18–24 éves korosztály az, akik élvonalban vannak, az idősebb korosztályokkal szemben. Ezen korosztály közül 84 százalékuk szenvedett antiszemita támadást, szemben a válaszadók 70 százalékával; 79 százalékuk szenvedett verbális bántalmazást, szemben a válaszadók 64 százalékával, és 39 százalékuk fizikai erőszakos cselekedetekkel szembesült. A vallásos francia zsidók minősülnek a legsebezhetőbbnek, 74 százalékuk szerint legalább egy verbális visszaélés áldozata lett, szemben a teljes zsidó minta 64 százalékával.

Az antiszemita cselekedetek leggyakrabban az utcán és az iskolában történnek. 55 százalékuk azt állította, hogy sértették vagy fenyegették az utcán, 59 százalékuk szerint fizikai erőszakot szenvedtek az iskolában. 54 százalékuk volt verbális erőszak áldozata, 26 százalék pedig antiszemita erőszak áldozata.

A kormány reakcióképességét illetően a zsidókat ért támadások tekintetében egyértelmű kép alakul ki. A zsidóknak csak 47 százaléka és a lakosság 48 százaléka bízik abban, hogy Franciaország elnöke eredményesen veszi fel harcot az antiszemitizmussal szemben.

A francia zsidóságnak nincs menekülése az antiszemitizmustól:

Ennek meg kell állnia

– jelentette ki Sebban-Bécache.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemnek nemzeti prioritásnak kell lennie, amelynek megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie egész Franciaország tekintetében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére