Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A francia parlament jelentése: a migrációs hálózat (a legjobb esetben is) semleges a gazdaság számára, nem pedig pozitív

Jog és szabadság

2020.01.28. 16:00

A migráció gazdasági hatásai nagyon eltérőek. A küldő országok rövid távon mind nyereségeket, mind veszteségeket tapasztalhatnak, de hosszabb távon valószínűleg nyerhetnek. A fogadó országokban az ideiglenes munkavállalók programjai segítenek kezelni a készségek hiányát, de csökkenthetik a hazai béreket és növelhetik a közjóléti terhet. A migráció gazdasági hatásai mind a küldő, mind a fogadó országokban változhatnak attól függően, hogy ki mozog, különös tekintettel a migráns munkavállalók képzettségi szintjére. Egy svéd professzor, Jan Ekberg megjegyzi: „A probléma nem a bevándorlás; ez az integráció, különösen a munkaerőpiacon. Ha nincs munkahely, a következmények a szegregáció, a lakhatási problémák és a megosztott városok.”

Előny vagy teher – mi a valóság?

A bevándorlás fő haszonélvezői valószínűleg a bevándorlók – mint ahogy azt definíciójuk is mutatja, kihasználják a mozgás lehetőségét, és azt gondolják, hogy gazdaságilag egy másik országban jobb megélhetési körülményeik lesznek.

Egyesek szerint mind a kereskedelem, mind a migráció szempontjából a korlátok csökkentésének pozitív hatása lesz, ám rövid távon következményekkel járhat. Vagyis a GDP – és ami még fontosabb, az egy főre jutó GDP – növekedni fog, de az egyének és háztartások legalább rövid távon vesztesek lesznek. Különösen a kereskedelemben azokat érheti veszteség, akik olyan ágazatokban dolgoznak, ahol az országnak nincs komparatív előnye, míg a bevándorlás hatásai azokat helyezi negatív helyzetbe, akik a bevándorló munkavállalókkal azonos munkát végeznek.

Tavaly Franciaországban rekordszámú új menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be, 140 000 migráns kísérelt meg menedékjogot kérni. Egy francia parlamenti jelentés szerint a franciaországi tömeges migráció valójában nem segíti elő a gazdaság fellendülését, amint azt gyakran állítják, hanem csak semleges hatással van a gazdaság fejlődésére: „Ösztönözni kell a munkavállaló bevándorlást a családok bevándorlásával szemben” – magyarázta Pierre-Henri Dumont.

„A franciaországi bevándorlói népesség hagyományosan alacsonyan képzett” – mondta a jelentés, jelezve, hogy a franciaországi bevándorlók 43%-ának nincs semmilyen oklevele vagy főiskolai bizonylata, szemben az anyanyelvű franciák 20%-ával. „Franciaországban a bevándorlás költségei semlegesek, mivel a bevándorlók alacsony képzettségűek” – rögzíti Dumont.

A parlamenti jelentés összehasonlítja azokat a további tanulmányokat is, amelyek szerint a tömeges migráció jó hatással van a gazdasági növekedésre, de kijelenti: „A Franciaországba irányuló bevándorlást alacsony képesítés és alacsony foglalkoztatási szint jellemzi, a hosszú távú növekedésre gyakorolt hatása kevésbé pozitív, mint egyes országokban, amelyek politikáikat a legképzettebb profilokra célozták meg.”

„A bevándorlásnak az államháztartásra gyakorolt hatása kissé negatívabb Franciaországban, mint az OECD átlagában, főként a bevándorlók alacsony foglalkoztatási aránya és a francia társadalmi-költségvetési rendszer újraelosztó rendszere miatt, ami az alacsony jövedelmű háztartásokat részesíti előnyben, amelyek között sok bevándorló is van” – hangsúlyozza a jelentés.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soha nem tiltották a szájmaszk viselését az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Soha nem tiltották a szájmaszk viselését az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Kell vagy sem az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) szájmaszkot viselnie a dolgozóknak?

Németországban lassul a terjedés, Hollandiában drámai a helyzet

Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel – 7,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 62 435-nél. Hollandiában kedd estére a halottak száma átlépte az ezret.

Elutasították a kiutasított irániak azonnali jogvédelem iránti kérelmét

lutasította a Magyarországról és az Európai Unió területéről kiutasított, korábban koronavírus miatt karanténban lévő tizenhárom iráni állampolgár azonnali jogvédelem iránti kérelmét kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Kilenc magyar úszónak is pozitív lett a tesztje

Kilenc magyar úszónak is pozitív lett a tesztje

Kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt az elvégzett koronavírus-tesztek – közölte a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azok után, hogy a nap folyamán Kapás Boglárka és Kozma Dominik is bejelentette: megfertőződött.

Orbán Viktor az esti műszakra érkezik az akciócsoport-vezetők ülésére

Orbán Viktor az esti műszakra érkezik az akciócsoport-vezetők ülésére

Orbán Viktor Facebook oldalán jelentette pár perce: „Huszadik nap. A védekezés folytatódik.”

A nap legfontosabb hírei

A nap legfontosabb hírei

Újabb magyar fertőzöttek, köztük az első híres sportoló, lassul a járvány, svéd emberkísérlet és amerikai erőfitogtatás, Salvini támogatja a magyarokat és a kormányt.

7 milliárd forint összegben pályázhatnak orvosi szolgáltatással kapcsolatos fejlesztésekre a magyar falvak

Orvosi szolgálati lakásra, orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére nyújthatják be pályázatukat kedd délutántól az ötezer lakosúnál nem nagyobb települések.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére