Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szent II. János Pál pápa centenáriumára

Jog és Szabadság

2020.05.18. 18:25

Már a 2000-es évek elején a nemzeti identitás jelentőségét hangsúlyozta Róma püspöke.

A mai napon ünnepeljük Szent II. János Pál születésének centenáriumát, 2020-ban pedig halálának 15 éves évfordulóját. Az Egyház Európában című, tizenhét évvel ezelőtt napvilágot látott apostoli buzdításában a katolikus egyházfő úgy gondolta, hogy Európát mint polgári közösséget nézve reményt keltő jelek is láthatók: e jelekben a történelmi ellentmondások ellenére a hívő szem észreveheti Isten szent Lelkének jelenlétét, aki megújítja a föld színét.

Megjegyezte, hogy az átalakulási folyamatban, melyet Európa most él át, elsősorban az a feladata, hogy újra megtalálja a maga identitását. Európának ugyanis – jóllehet már most nagyon változatos összetételű – meg kell alkotnia a különbözőségben az egység új modelljét, a megbékélt nemzetek közösségét, mely nyitott a többi földrész felé és részt vesz a zajló globalizációs folyamatban. Hogy saját történelme új lendületet nyerjen, „kreatív hűséggel kell fölismernie és újra visszaszereznie azokat az alapvető értékeket, melyek megszerzésében a kereszténységnek meghatározó része volt”.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió bővül, hosszabb-rövidebb idő alatt részt kell benne vennie mindazon népeknek, melyek ugyanannak az alapvető örökségnek a birtokosai. Kívánatos, hogy e bővülés mindenki tiszteletben tartásával történjék, megbecsülve a történelmi és kulturális sajátosságokat, a nemzeti identitást.

Mint arra sokan felhívták a figyelmet, II. János Pál kiemelte Európa felét a nemlétből, amelyet az 50 éves szovjet uralom eredményezett sok ember fejében. Korábban azt gondolták, hogy Európa csak Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és a skandináv országokból áll. Megfeledkeztek arról, hogy az európai civilizációnak létezett egy másik fele „csodálatos örökséggel és ugyanazokkal a kulturális és keresztény gyökerekkel”. A lengyel pápa folyamatosan emlékeztette Európa nemzeteit gyökereikre: a római jogra, a görög filozófiára és a zsidó-keresztény értékelméletre.

Ma némi bizonytalansággal tehetjük fel csupán a kérdést, Európa tényleg kereszténynek tekinthető-e? A Pew Research Center amerikai kutatóközpont 2010-es tanulmánya szerint az európai lakosság 76,2%-a kereszténynek minősítette magát, 2010-ben a katolikusok voltak Európa legnagyobb keresztény csoportja, mely csoport az európai keresztények több mint 48%-át képviseli. Európában a második legnagyobb keresztény csoport az ortodox volt, akik az európai keresztények 32%-át alkotják, és az európai keresztények mintegy 19%-a része a protestáns hagyománynak.

Oroszország ma a népessége szerint Európa legnagyobb keresztény országa, amelyet a sorban Németország és Olaszország követ. 10 évvel ezek az adatok már a fenti szempontból messze nem ilyen meggyőzőek.

Bármennyire is ágálnak ellene a liberálisok, a nyugati kultúra a történelmének nagy részében majdnem egyenértékű a keresztény kultúrával, és a nyugati félteke népességének nagyobb része – széles körben – kulturális keresztényeknek tekinthető. Az „Európa” és a „nyugati világ” fogalma szorosan kapcsolódik a kereszténység és a keresztény világ fogalmához; sokan magának a kereszténységnek azt is tulajdonítják, hogy egységes európai identitást teremtett.

A kereszténység jelentős hatást gyakorolt az oktatásra, a tudományra és az orvostudományra, mivel az egyház létrehozta a nyugati oktatási rendszer alapjait, és a nyugati világban az egyetemek alapítója volt, mivel az egyetemet magát általánosan olyan intézménynek tekintik, amelynek eredete a középkori keresztény környezet, számos keresztény pap, klerikus sokat tett hozzá a történelem során a tudományhoz, és különösen a jezsuiták számos tudományterületen (pl. természettudományokban, bölcselettudományokban) jelentősen hozzájárultak a tudomány fejlődéséhez. A fizikus Voltától a botanikus Mendelen át az antiszeptikus sebészet pionírjáig, Joseph Listerig sok európai tudós mély, bevallott keresztény meggyőződéssel végezte munkáját, közülük többen az egyházi közéletben is aktívak voltak

A keresztény kultúra mindmáig hat a politika, az irodalom, a zene vagy éppen az üzleti élet (a big business) területén. Miközben Európa megfeledkezik saját gyökereiről, az USA-ban már régen felfedezték, hogy a keresztény elvek nyílt vállalása akár előny is lehet az üzleti életben, ezért szervezeteket, klubokat alapítottak az így gondolkodó üzleti influenszerek (John D. Rockefeller, Cher Wang HTC-társalapító, Henry Heinz „majonézgyáros”, Conrad Hilton szállodalánc-tulajdonos).

Ugyanakkor a francia forradalom után a liberalizmus és a kommunizmus kiemelkedő filozófusai, mint például John Stuart Mill és Karl Marx, kritizálják a keresztény doktrínát azon az alapon, hogy konzervatív és antidemokratikus, ma ugyanezen vádakkal támadják a keresztény Európát védeni akaró politikai erőket baloldali és liberális erők.

Kijelenthetjük azonban, hogy Európának az a keleti fele, amely fél évszázadon keresztül megszenvedte a kommunizmust is, ma sokkal ellenállóbbnak, ragaszkodóbbnak mutatkozik a keresztény kultúra megvédése tekintetében, Nyugat-Európában azonban a politikai mainstream már szinte teljesen feladta a keresztény alapokat (iszlám tagozat a CDU-ban, muszlim kancellár lehetőségének kereszténydemokrata felvetése, gyermekházasság-vita Svédországban etc.).

Végezetül Szent II. János Pál pápa tanításának és életművének szellemiségében nem túlzás azt mondani, hogy az előttünk álló éveknek a keresztény Európa kérdésében is súlyos tétje van, hiszen most dőlhet el, hogy Európa tartósan olyan irányt vesz-e majd, amely hagyományos kultúránk és létformánk akár teljes körű felszámolását is eredményezheti a jövőben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karácsony nem bírt augusztusig várni a Pride köszöntésével

Karácsony nem bírt augusztusig várni a Pride köszöntésével

A HUMEN melegbarát magazinban köszöntötte Karácsony Gergely az olvasókat.

Románia: engedetlenséggel tiltakoznak a vendégek naplózása ellen

Sajátos szabály: a vendéglősöknek nyilvántartást kell vezetni az asztalt foglaló vendégek nevével és telefonszámával. Román megoldás.

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

A következőkben arra lesz módunk, hogy megtekintsük azt a pillanatot, vizuális típusok bizonyára már látják is, amikor Gy. Németh Erzsébet, a DK által kiküldött főpolgármester-helyettes belelép a gereblyébe. Az ATV-ben az igazságosztó szerepét felvéve a következő monológot tolta ki magából nagy peckesen.

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Az aktuális fertőzési adatok mellett sokat olvashattak az érdeklődők a nap folyamán az Fehér Ház körüli tüntetésekről, Soros György antifáinak mosdatásáról, illetve a kispesti önkormányzat korrupciógyanús ügyének tervezett sajátos felderítési technikájáról. És arról is, hogy Szijjártó Péter keményen beolvasott Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének.

Vignjevicnek megköszönték, Predrag Rogan az Újpest új edzője

Nebojsa Vignjevic, az Újpest FC labdarúgócsapatának vezetőedzője hétfőn közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja korábbi segítője, a szintén szerb Predrag Rogan lett.

Felháborító: megrongálták a Kosciuszko-emlékművet a Fehér Ház mellett

Lengyelország washingtoni nagykövete felháborítónak nevezte, hogy az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetések résztvevői a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőse, Tadeusz Kosciuszko emlékművét is megrongálták hétfőre virradóra a Fehér Ház előtt.

Vajon miért hamisít svéd járványügyi adatokat a HVG?!

Vajon miért hamisít svéd járványügyi adatokat a HVG?!

Azt tudjuk, hogy ha ellenzéki média szerint mindenki jobban csinálja a koronavírusjárvány elleni védekezést a magyar kormánynál. De vajon ezért hamisítja meg a svédországi adatokat a HVG?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére