Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veszélyben vannak a méhészetek!

888.hu

2019.11.20. 21:15

Komoly uniós beavatkozásra van szükség az ágazat megmentése érdekében.

A gazdálkodók és a méhészek együttműködésével megelőzhető a méhpusztulás – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon.

A Magyar Nemzet beszámolójában arról ír, hogy a köztestület tájékoztatása szerint a napokban tartott tanácskozáson mindkét fél egyetértett abban, hogy a múlt évben itthon is megtapasztalt jelenségért nem egyedül a méhekre káros növényvédő szerek okolhatók, sokkal inkább több tényező együttes hatásának tudható be a beporzók elhullása.

A Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek okirataiban szerepel, hogy azok felhasználhatók-e művelés alatt álló, méhek által látogatott területen vagy nem. A szakemberek szerint a hasonló méhpusztulások elkerülhetők a méhészek és a gazdálkodók kellő körültekintésével, illetve információcseréjével. A méhészeknek szükséges, hogy legyenek alapvető növénytani ismereteik, a gazdálkodóknak pedig tisztában kell lenniük néhány méhészeti tudnivalóval, illetve ismerniük kell, hogy a saját táblájukon milyen mézelő növények élnek, és ennek megfelelő méhkímélő technológiát kell alkalmazniuk.

Hasznos lenne emellett az is, ha a méhészek előre jeleznék, hogy egy adott időszakban mikor és hol bukkanhatnak fel a méheik, így a termelők ilyenkor még nagyobb odafigyeléssel végeznék a növényvédelmi munkálatokat. Magyarországon a tavalyi esztendőben tapasztaltak nagyobb méhhullást az ágazat szereplői. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei idén tavasszal kezdték meg az eset alapos kivizsgálását.

A méhek, illetve a méhészet védelme nemcsak hazai, hanem európai szinten is napirenden van

A beporzók mellett ugyanis az ágazat jövedelemtermelő képessége is veszélybe került. Az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű, olcsó importméz került a közösségbe, ez az árakat olyan alacsonyra csökkentette, ami gyakran az európai méhészek költségeit sem fedezi. Ha rövid időn belül nem történik változás, félő, hogy sokan felhagynak a tevékenységgel, a fiatalok pedig – látva a méhészet nehézségeit – távol maradnak az ágazattól.

A helyzet kezeléséért a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén hazánk egy több elemből álló uniós intézkedéscsomagra tett javaslatot. Nagy István agrárminiszter szerint meg kell emelni a méhészeti programok keretét, illetve lehetővé kell tenni, hogy a Közös Agrárpolitika más intézkedéseitől forrást csoportosíthassanak át erre a célra.

Emellett lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a méhészek a támogatást olyan, a termelés szempontjából fontos tevékenységekre fordíthassák, mint az állománypótlás, a kaptárok megújítása, valamint a műlép vagy méhtakarmány vásárlása. Végül a harmadik országokból beáramló silány minőségű méz miatt minél előbb újra kell szabályozni a méhészeti termékek eredetjelölésére és nyomon követésére vonatkozó szabályokat. A magyar javaslathoz összesen 13 tagállam csatlakozott. A visegrádi négyek és más kelet-közép-európai országok mellett olyan régi tagállamok is támogatták a kezdeményezést, mint például Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Dánia és Görögország.

(Magyar Nemzet)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A németek többsége kidobná a karácsonyi fényeket a klímahiszti miatt

A németek többsége kidobná a karácsonyi fényeket a klímahiszti miatt

Egy közvélemény-kutatás azt állítja, hogy Németországban az emberek többsége az éghajlatváltozás leküzdése érdekében nagy mértékben lecsökkenti a karácsonyi fények használatát vagy kidobja az ünnepi fényfüzéreket és egyéb világítótesteket.

Atlasszal küzdenének a vízhiány ellen

Atlasszal küzdenének a vízhiány ellen

A világ folyóinak és vízgyűjtőrendszereinek átfogó, minden jellemző adatot tartalmazó atlaszát készítette el két tudós, akik a kedden mutatták be munkájukat, amely hatalmas segítséget nyújthat a nemzetközi szervezeteknek a vízhiány elleni védekezésben.

Megkezdődött a boszniai-horvát határ közelében fekvő migránstábor bezárása

Megkezdődött a boszniai-horvát határ közelében fekvő migránstábor bezárása

A boszniai hatóságok megkezdték kedden a horvát határhoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsok elszállítását, az illegálisan felállított tábort teljesen felszámolják.

Bróker Marcsi házi őrizetbe került

Bűnügyi felügyelet alá, házi őrizetbe helyezték a Kun-Mediátor-ügy vádlottját a büntetőügy első fokú ítéletének megszületéséig – tájékoztatta a Szolnoki Törvényszék kedden az MTI-t.

A köztévé után most az egyik minisztériumban akart cirkuszolni Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Ma szavaztak a parlamenti képviselők az Országgyűlés működéséről szóló törvény módosításáról, amiben az is szerepel, hogy a jövőben az országgyűlési képviselők valamennyi közigazgatási szervtől előzetes egyeztetés alapján kérhetnek tájékoztatást. Ez annyit tesz, hogy mostantól az országgyűlési képviselők nem ronthatnak be a közintézményekbe váratlanul, képviselői igazolványukat lobogtatva. A szavazás előtt Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselők úgy döntöttek, hogy gyorsan berontanak még az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi), hogy egyeztessenek többek között a Nemzeti alaptantervről.

Kivégezték a keresztényeket lemészároló terroristát Egyiptomban

Kivégezték a keresztényeket lemészároló terroristát Egyiptomban

Végrehajtották a halálos ítéletet kedden Ibrahím Iszmailin, akit azzal vádoltak, hogy köze volt a Mar Mina kopt keresztény templom ellen 2017 decemberében elkövetett merénylethez.

Megbüntettek egy német lakástulajdonost, mert nem akarta egy afrikainak kiadni a lakását

Megbüntettek egy német lakástulajdonost, mert nem akarta egy afrikainak kiadni a lakását

Diszkrimináció miatt kártérítésre köteleztek kedden Németországban egy lakástulajdonost, mert csak németnek volt hajlandó kiadni az ingatlanát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére