Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veszélyben vannak a méhészetek!

888.hu

2019.11.20. 21:15

Komoly uniós beavatkozásra van szükség az ágazat megmentése érdekében.

A gazdálkodók és a méhészek együttműködésével megelőzhető a méhpusztulás – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon.

A Magyar Nemzet beszámolójában arról ír, hogy a köztestület tájékoztatása szerint a napokban tartott tanácskozáson mindkét fél egyetértett abban, hogy a múlt évben itthon is megtapasztalt jelenségért nem egyedül a méhekre káros növényvédő szerek okolhatók, sokkal inkább több tényező együttes hatásának tudható be a beporzók elhullása.

A Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek okirataiban szerepel, hogy azok felhasználhatók-e művelés alatt álló, méhek által látogatott területen vagy nem. A szakemberek szerint a hasonló méhpusztulások elkerülhetők a méhészek és a gazdálkodók kellő körültekintésével, illetve információcseréjével. A méhészeknek szükséges, hogy legyenek alapvető növénytani ismereteik, a gazdálkodóknak pedig tisztában kell lenniük néhány méhészeti tudnivalóval, illetve ismerniük kell, hogy a saját táblájukon milyen mézelő növények élnek, és ennek megfelelő méhkímélő technológiát kell alkalmazniuk.

Hasznos lenne emellett az is, ha a méhészek előre jeleznék, hogy egy adott időszakban mikor és hol bukkanhatnak fel a méheik, így a termelők ilyenkor még nagyobb odafigyeléssel végeznék a növényvédelmi munkálatokat. Magyarországon a tavalyi esztendőben tapasztaltak nagyobb méhhullást az ágazat szereplői. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei idén tavasszal kezdték meg az eset alapos kivizsgálását.

A méhek, illetve a méhészet védelme nemcsak hazai, hanem európai szinten is napirenden van

A beporzók mellett ugyanis az ágazat jövedelemtermelő képessége is veszélybe került. Az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű, olcsó importméz került a közösségbe, ez az árakat olyan alacsonyra csökkentette, ami gyakran az európai méhészek költségeit sem fedezi. Ha rövid időn belül nem történik változás, félő, hogy sokan felhagynak a tevékenységgel, a fiatalok pedig – látva a méhészet nehézségeit – távol maradnak az ágazattól.

A helyzet kezeléséért a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén hazánk egy több elemből álló uniós intézkedéscsomagra tett javaslatot. Nagy István agrárminiszter szerint meg kell emelni a méhészeti programok keretét, illetve lehetővé kell tenni, hogy a Közös Agrárpolitika más intézkedéseitől forrást csoportosíthassanak át erre a célra.

Emellett lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a méhészek a támogatást olyan, a termelés szempontjából fontos tevékenységekre fordíthassák, mint az állománypótlás, a kaptárok megújítása, valamint a műlép vagy méhtakarmány vásárlása. Végül a harmadik országokból beáramló silány minőségű méz miatt minél előbb újra kell szabályozni a méhészeti termékek eredetjelölésére és nyomon követésére vonatkozó szabályokat. A magyar javaslathoz összesen 13 tagállam csatlakozott. A visegrádi négyek és más kelet-közép-európai országok mellett olyan régi tagállamok is támogatták a kezdeményezést, mint például Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Dánia és Görögország.

(Magyar Nemzet)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A fehérek félállati lények a BLM-vezetője szerint

A fehérek félállati lények a BLM-vezetője szerint

Döbbenetes okfejtést produkált a Black Lives Matter mozgalom egyik társalapítója.

Bezzegromániában még soha nem regisztráltak ennyi esetet, mint ma

Bezzegromániában még soha nem regisztráltak ennyi esetet, mint ma

Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött.

7:59 – Ezek volt a mai nap legfontosabb hírei

7:59 – Ezek volt a mai nap legfontosabb hírei

Orbán Viktor megint megmondta a frankót, retteghetnek a pedofilok, ugyanis gyermekvédelmi akcióterv készül, a vörös bárók köztünk élnek, a nemzeti konzultáció pedig sikeres.

Nem érdekelte a bíróságot az ügyészség indítványa a Kaleta-ügyben

Nem érdekelte a bíróságot az ügyészség indítványa a Kaleta-ügyben

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott Kaleta Gábor ügyében.

II. kerület: a „mint a köles” adózó Korda György csalódott szoci polgármesterében

II. kerület: a „mint a köles” adózó Korda György csalódott szoci polgármesterében

Korda György slágerénekest interjúvolta a 24.hu. A beszélgetés során a járvány is szóba kerül, amit az énekesházaspár lakása mélyén vészelt át. Csak a napokban léptek ki az utcára.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére