Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tömegesen pusztulnak el a vadállatok az Ausztráliában tomboló hõhullám miatt

Tóth Dalma

2019.01.24. 15:58

A klímaváltozás sorra szedi áldozatait.

Ausztráliában már napok óta tombol a hőség. A hőmérséklet több helyen tartósan 40 Celsius-fok fölé emelkedett. Az éjszakák sem hoznak megkönnyebbülést, a hőmérséklet akkor sem csökken jelentősen.

Sorra dőlnek a melegrekordok: csütörtökön Adelaide-ben 46,2 Celsius-fokot mértek, ekkora hőséget 1939 óta nem tapasztaltak. Ma az ausztráliai Red Rocks Pointnál 49,2 Celsius-fokot mértek. Jelenleg ez a világ egyik legmelegebb helye, egyedül a dél-afrikai Graskopban mértek még 49,2 Celsius-fokot. Ezen kívül a legforróbb 10 hely között csak ausztrál helyszíneket találunk.

A meleg megviseli az egész országot. Az embereket, az állatokat és a növényeket egyaránt.

A vadőrök az ország északi területén fekvő Alice Springs közelében egy kiszáradt folyómederben állatok tetemére bukkantak és több kimúlóban lévő vadlovat találtak. Mintegy 40 állat kiszáradás és éhezés miatt pusztult el. A kimúlóban lévőket kénytelenek voltak később leölni.

Lesújtott, ami történt. Soha nem tapasztaltunk ilyet. Nem hittem volna, hogy ilyen megtörténhet. Bibliai számú denevér is elpusztult"

– mesélte Ralph Turner vadőr.

Ausztrália középső részén Goldfields térségében mintegy 2500 vadtevét lelőttek, amelyek a Gibson-sivatagból kivándorolva vízforrásoknál gyűltek össze – adta hírül az ABC ausztrál tartalomszolgáltató. Állattenyésztők szerint az állatok olyan rossz állapotban voltak, hogy azonnal le kellett őket ölni.

A térségben a vadtevék jelentős problémát jelentenek, mivel közismertek arról, hogy víz után kutatva eltapossák a vízforrásokhoz telepített malmokat.

Vadlovak és vadtevék pusztulnak el a szomjúságtól és az éhségtől, mivel sok megbízható vízforrás kiapadt a mostani hőhullámban, és a vadállatok túlszaporulata miatt a térségben eróziónak és a növényzet pusztulásának vagyunk tanúi"

– közölte a helyi önkormányzat.

Az illetékesek további 120 szomjazó, éhező vadló, vadteve és vadszamár leölését tervezik.

A hőhullámnak köszönhetően tömegesen pusztulnak el a halak. Több tízezer repülőkutya is meghalt, tetemeik ellepték az utcákat és az udvarokat. A kengurukat sem kíméli a hőség. A melegben még a gyümölcsök is megfőnek a fán.

Voltak olyan helyek, például a Red Lion Pub, ahol mivel 45 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sört osztogattak.

A hatóságok arra kérték az ausztrálokat, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, ne mozduljanak ki, ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást – azaz ne kezdjenek el futni a közel 50 fokos melegben – és igyanak sok folyadékot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére