Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tévhitek a klímaváltozásról: Az új világ = sivatag és csótányok?

Békési Marcell

2019.10.20. 20:10

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban mindkét oldalról. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

 

A klímaváltozás nem jobb- vagy baloldali ügy. Új cikksorozatunkban a kérdéssel kapcsolatos legnagyobb tévhiteket szeretnénk eloszlatni, melyek mindkét oldalon vannak bőven. Első cikkünkben azt a közhelyet jártuk körül, mely szerint a klímaváltozás kiirtja a földi életet és sok ezer fokos vénuszi klímát hoz a bolygóra. Mai cikkünk szintén ezzel kapcsolatos.

Néhány évvel ezelőtt egy Klaus Winter nevű amerikai kutató a Smithsonian Institute-ból (ami nagyjából megfeleltethető az amerikai MTA-nak) egy panamai kísérleti telep üvegházaiban ültetett el magokat 10 különböző trópusi növényfajtából.

Azt szerette volna megvizsgálni, hogy a legrosszabb klímaforgatókönyvek bekövetkezése esetén milyen következmények fogják érni a trópusi növényzetet, mely a biomassza legfontosabb része, hiszen a szárazföldi élet tömegének mindegy kétharmadát teszi ki.

A magok egy részét kontrollcsoportként hagyta normális körülmények között nőni, ám a többségüket különböző szélsőséges hőmérsékleti körülmények között vizsgálták.

A legmelegebb üvegházban 39 fokos átlaghőmérsékleten kellett volna kicsírázniuk és nőniük, ami megegyezik azzal, ami a legrosszabb forgatókönyv szerint 2100-ra lesz a területen melegebb napokon (átlaghőmérsékletről beszélünk, tehát a maximum ennél magasabb is volt).

Az eredménye meglepte az Amazónia elsivatagosodásától tartó kutatókat, a hipotézis ugyanis az volt, hogy a trópusi növények néhány fokos hőmérséklethez nem, vagy csak nehezen fognak tudni alkalmazkodni.

A kísérlet eredménye azonban meglepő módon nem ez volt. A növények nagy része nem hogy nem nőtt ki, hanem épp ellenkezőleg: még gyorsabban és nagyobbra növekedett, mint a kontrollcsoport palántái.

Az intézet klímakutató csoportja több hasonló kísérletet is végzett, vizsgálták szélsőséges szén-dioxid mennyiséggel, UV-sugárzással, magasabb maximum hőmérsékleten a növényeket, és külön-külön azok különböző részeit (gyökér, alsó és felső leveleik, stb), és az eredmény magáért beszélt: 6-8 fokos átlaghőmérséklet emelkedés nem hogy hátráltatta, épphogy segítette bizonyos növények – a palánták nagyobb részének – növekedését. Az eredetileg vizsgált tíz fajból mindössze kettő szenvedett a magas hőség miatt.

A konklúzió elkerülhetetlen volt: 2100-ban lesznek még erdők, sőt.

 

Azért ne lélegezzünk föl

Ez a kutatássorozat persze nem igazolja, hogy az esőerdő egyes fajai ne szenvednének a klímaváltozás miatt, csak azt, hogy összességében a kihaló fajok helyét gyorsan át fogják venni az új világhoz alkalmazkodóak. Azt meg végképp nem mutatja, hogy nekünk embereknek nem kéne tartanunk a klímaváltozástól, sőt!

A növények akkor is élni és virulni fognak, mikor mi már rég nem. A klímaváltozás megváltoztatja a jelenleg ismert világunkat és egy újat hoz létre. Hogy fog kinézni ez a világ? Ezt jelenleg lehetetlenség megjósolni, de sok korábbi hipotézis megdőlni látszik: a NASA különböző kutatásokat összegző véleménye szerint például nem lesz több szárazság sem, csak más lesz a csapadék eloszlása. A korábbi modelleket is igazítani kellett – miszerint sivatagosodás már 2020-ban érezhető lesz –, hiszen úgy tűnik, hogy épp több erdő lett, ráadásul nem is kicsivel.

Úgyhogy megjósolni lehetetlen, de azért egy erős tippünk lehet: mikor legutóbb 5 fokkal hidegebb volt, azt úgy hívták, hogy jégkorszak, mikor pedig 5 fokkal melegebb, akkor Lengyelország magasságában még esőerdők voltak, a sarkvidék környékén pedig még bőven voltak fák. Az óceán feltételezhető elsavasodásába az akkori fajok 95 százaléka egyszer már kihalt. Ez utóbbi a jelenséghez egyébként máris elkezdett alkalmazkodni több faj.

Az evolúció tehát felgyorsul, az élet sokszínűsége egy időre eltűnik – ahogy az alkalmazkodni nem tudó fajok eltűnnek –, de összességében az élet utat tör magának.

A kérdés inkább az, hogy mi, emberek melyik oldalon állunk majd: az eltűnő, vagy az alkalmazkodó oldalon?

És ha az alkalmazkodón, akkor milyen áron?

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Őszintén sajnálom azokat a szurkolókat, akik Cardiffig mentek.

Közel száz illegális bevándorlót vett fel a tengeren egy migránshajó

A 94 migránssal minden bizonnyal nem Afrika felé fognak indulni.

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

Akár a tiltás eszközével is vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében – várhatóan ez a követelés is bekerül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hivatalos programjába a párt pénteken kezdődő kongresszusán.

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A migránsok sikertelen társadalmi integrációja és a rendőrség felkészületlensége is oka annak, hogy emelkedett a szervezett bűnözés szintje és az ezzel összefüggő erőszakcselekmények száma Svédországban – mondta Stefan Löfven svéd miniszterelnök kedden a TT helyi hírügynökségnek adott interjújában.

Berlinben letartóztattak egy vérengzésre készülő szír migránst

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek kedden Berlinben egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista indíttatású terrorcselekményekre készült.

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms nevű hajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban – jelentette az olasz sajtó kedden.

Migráns támadott a rendőreinkre Szabolcsban

Letartóztattak egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír bevándorlót, mert megtámadott két rendőrt egy őrzött létesítményben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére