Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem képes lépést tartani a természet az ember általi pusztítással

Tóth Dalma

2018.10.20. 09:30

Elképesztõ, mennyi idõre lesz szüksége a természetnek ahhoz, hogy rendbe hozza azt, amit mi, emberek tönkreteszünk.

Elképesztő, mennyi időre lesz szüksége a természetnek ahhoz, hogy rendbe hozza azt, amit mi, emberek tönkreteszünk.

Svéd és dán kutatók szerint úgy kb. 3-5 millió, rosszabb esetben 7 millió évre lenne szüksége a természetnek a regenerálódáshoz. A következő 50 évben számos emlősfaj ki fog pusztulni. Ez úgy felborítja az ökológiai rendszert, hogy a természetnek több millió évre lesz szüksége ahhoz, hogy regenerálódni tudjon. Ha egyáltalán képes lesz rá.

A Földön már 5 nagy fajkihalás történt, tehát mondhatni természetes dolog az, hogy fajok tűnnek el, majd emelkednek fel. A hatodik tömeges fajkihalás pedig éppen most zajlik. A különbség az, hogy most rettentő gyorsan történnek a dolgok.

A kihalások gyors ütemével az evolúció nem képes lépést tartani: ha az emlősök diverzifikációja (sokféleségének kialakulása) normális ütemben folytatódik a következő ötven évben, akkor az emlősöknek 5-7 millió évre lesz szükségük a modern ember megjelenése előtti biodiverzitás visszaállítására.

Ha most abbahagynánk az állatok természetes élőhelyeinek pusztítását és a fajok irtását, akkor is 3-5 millió évre lenne szükség ahhoz, hogy a jelenlegi biológiai sokféleség visszaálljon. És ez a legkedvezőbb forgatókönyv.

A kutatók azonban beismerik, hogy nem minden faj bír egyforma jelentőséggel. Az olyan kevés közeli rokonnal rendelkező állatoknak, mint az ausztrál erszényesoroszlánnak vagy a dél-amerikai Macrauchenia faj képviselőinek a kihalásával az evolúciós fa egész ágai "szakadtak le", több millió évnyi evolúciós történelmet megsemmisítve ezzel. Az erdei cickánynak ezzel szemben több száz faja van, vagyis néhányuk kipusztulását túl fogja élni.

Azonban oly kevés esély van arra, hogy azonnal felhagyjunk az élőhelyek pusztításával és a fajok irtásával. A orvvadászat virágzik, az erdőket pedig továbbra is kérdés nélkül kiirtjuk szójaültetvények vagy egy lakópark kedvéért.

Az utolsó szélesszájú hím orrszarvú mellé fegyveres őröket kellett állítani, hogy legalább az utolsó néhány évét békében élhesse, és ne orvvadászok kezei által haljon meg. Idén tavasszal sajnos elpusztult, ezzel a faj is kihalt. Azért vettek tőle örökítőanyagot, hátha a jövőben fel tudják majd támasztani a fajt.

Számos faj fog eltűnni néhány éven belül, nincs szükség hozzá évtizedekre vagy évszázadokra. A következő fajokból például már csak annyi egyed maradt, amennyi elférne egy metrókocsiban: amuri leopárd, kaliforniai disznódelfin, jávai orrszarvú, guami jégmadár és kardszarvú antilop. És ez csak néhány faj a vörös listáról.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére