Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Műanyagmentes lesz a Vatikán

Horváth Tamás

2019.07.18. 17:28

A Vatikán a műanyaghasználat csökkentésének útján halad előre, és arra készül, hogy 2019 végére teljesen műanyagmentessé válik. Ennek részeként a városállamban elrendelték az egyszer használatos műanyag árusításának felszámolását.

A Vatikán célkitűzése az, hogy felzárkózzon a környezetvédelem terén a világ legeredményesebb országaihoz. E törekvéssel a Vatikán jelentős előrelépést tesz a szelektív szemétgyűjtés magas százalékaránya felé. Ehhez Ferenc pápa Laudato si’ k. enciklikája adta az ösztönzést – írja a vaticannews.va.

A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelősei már leállították az egyszer használatos műanyag árusítását, így várhatóan az év végére az eddigi raktárkészlet teljesen kiürül,

vagyis műanyagmentessé válik a tevékenységük.

A Vatikán már eddig is magas százalékarányt ért el az újrahasznosítás terén: a szemét 55 százalékát szelektíven gyűjti. A célkitűzés az, hogy három éven belül elérje a 70-75 százalékot.

Rafael Ignacio Tornini, a vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse elmondta, hogy a hulladékot két nagy kategóriára osztják: a városi és a különleges hulladékra, amely lehet veszélyes vagy nem veszélyes.

2016-ban létrehoztunk egy ökológiai szigetet, egy ökocentrumot, ahová az összes különleges hulladék kerül. A korlátozott hely miatt 2018-ban felújítottuk és megerősítettük, aminek eredményeként képesek vagyunk az EU hulladékkódjai közül 85 típusnak a kezelésére

– hangsúlyozta az elöljáró, hozzátéve, hogy az idei év első hat hónapjában sikerült a nem szelektív hulladékot 2 százalékra csökkenteni, ami azt jelenti, hogy 98 százalékot szelektíven gyűjtenek a Vatikán területén.

A vatikáni Szent Péter tér | Fotó: MTI

Nehezebb a helyzet kezelése a Szent Péter téren összegyűjtött nem szelektív szemét esetében, ahol nap mint nap turisták ezrei fordulnak meg, éppen ezért ott speciális műanyagszemét-gyűjtőket helyeztek el, melyek a Szentszék adatai szerint jól is működnek, naponta közel 10 kg hulladékot gyűjtenek össze ezzel a módszerrel.

A Vatikánban továbbá elindították az ún. körkörös gazdaság folyamatait.

A szerves hulladék és a metszésből származó szemét (400 tonna) összegyűjtéséből komposzttrágyát készítünk, és azon dolgozunk, hogy a lehető legkisebb mennyiségű hulladékot kelljen elszállítani. Igyekszünk újrafelhasználni ezt a hulladékot jó minőségű trágyaként a kertekben

– húzta alá Tornini.

A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse elismerte, hogy sok munkát fektettek a mentalitás megváltoztatásába. Elmondta, hogy többek között tanfolyamokat szerveztek a személyzetnek a különleges szemét kezeléséről.

Tornini szerint az egész kezdeményezés titka abban áll, hogy komolyan vették Ferenc pápa Laudato si k. enciklikájának irányvonalát:

Közös otthonunkat védelmezni kell, és ha nem mi vagyunk az elsők, akkor ki lesz az...

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Szerdán 1956 hőseire emlékeztek koszorúkkal, virágokkal, gyertyagyújtással és főhajtással a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A megemlékezők között voltak az '56-os hősök leszármazottjai is.

Fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeztek a forradalomra Újbudán

Budapest XI. kerületében is az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek a hagyománnyá vált fáklyás felvonuláson.

Forradalmi mobilapplikáció készült, felér egy időutazással

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek helyszíneit járhatjuk be a közelmúltban elkészült mobilalkalmazás segítségével.

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

A világ minden pontján megemlékeznek a magyar közösségek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A korábbi évekhez hasonlóan, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai idén is aktívan részt vesznek a megemlékezések szervezésében, lebonyolításában szerte a világon. Több helyszínen már az elmúlt napokban megkezdődtek az ünnepségek.

„1956 az internacionalista baloldal diktatúrája elleni lázadás volt”

1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.

’56

’56

Október 23-án minden évben kezembe veszek egy naplót, fekete borítójú, sárgás lapokkal teli, ceruzával írt aprócska zsebnaptár. Amennyire kicsi, annyira nagy a jelentősége a családom és az én életemben. A kézzel írt betűk a dédapám szavai. Romantikus alkat volt, papírra vetette élete legnehezebb hónapjait, amikor 1956-ban a kommunisták miatt el kellett hagynia a hazáját.

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében – közölte szerdán a helyi rendőrség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére