Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi történik a vízzel, miután elhagyja az otthonunkat?

Tóth Dalma

2019.03.25. 15:28

Magyarország egyik legkorszerûbb szennyvíztisztítója a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, amely még európai szinten is az élvonalba tartozik. A telepen egy különleges magyar fejlesztés is helyet kapott. Megnéztük, hogyan tisztítják a bekerülõ szennyvizet.

A telep 1966-tól működik, azóta számos fejlesztésen esett át, ma már a legkorszerűbb és legkörnyezetkímélőbb technológiával dolgoznak.

Naponta átlagosan 53 ezer köbméter szennyvíz érkezik a telepre, de maximum 80 ezret tudnak fogadni. És hogy honnan érkezik ide a víz? Pestszentlőrincről, Kispestről, Pesterzsébetről és Soroksárról. Azaz a telep körülbelül 300 ezer ember, valamint az előbb említett kerületekben működő vállalkozások szennyvizét fogadja és tisztítja folyamatosan.

A telepre a szenny- és csapadékvíz a Torontál utcai főgyűjtőn keresztül érkezik. A terület kedvező tulajdonságainak köszönhetően a gravitációt kihasználva érkezik a víz a tisztítóba, így nem kell szivattyúzni. A szennyvizet a Budapest-Kelebia vasútvonal alatt acélcső vezeti a kőfogó és az osztó medencébe, ahol megkezdődik a mechanikai tisztítás.

Ezalatt azt kell érteni, hogy eltávolítják a darabos szennyeződéseket, a lebegő szennyeződéseket, a szervetlen anyagokat, a zsír- és olajszerű anyagokat. Továbbá a mechanikai tisztítás során választják le a visszamaradt finom frakciójú szervetlen, illetve ülepíthető szerves anyagokat, amik nyersiszapként az iszapkezelő berendezésekhez kerülnek. 

A telep a hagyományos kétfokozatú bioszűrést alkalmazza, valamint egy magyar fejlesztést, az Organica Élőgépek nevű rendszert, melynek köszönhetően élő növényzet és mesterséges gyökérrendszer segítségével növelték a tisztítás hatásfokát.

A biológiai tisztítás során eltávolítják és átalakítják a szennyező kémiai elemeket. Itt jön képbe a fotókon látható sok növény, melyeket a vízfelszínre telepítenek, de a gyökerük 0,5-1,5 méter mélyre nyúlik le. A gyökérzetben és a medencékben elhelyezett mesterséges biofilmhordozókban találhatók azok a mikroorganizmusok és magasabb rendű élőlények, amelyek lebontják a szerves anyagokat.

Majd ha a kétlépcsős bioszűrés második fokozata is megvalósult, akkor a megtisztított szennyvíz az UV-berendezésen keresztül a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba folyik; ez víz az EU által előírtakhoz képest sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik. Ezért még az sem jelent problémát, hogy a tisztított vizet természetvédelmi területre eresztik ki.

A szennyvíztisztítás egyik mellékterméke a víztelenített szennyvíziszap. Az iszapból keletkező biogázból elektromos és hőenergiát állítanak elő, ami szinte fedezi a telep teljes energiaszükségletét, azaz gyakorlatilag önellátók.

A szennyvíztisztítás során keletkezett melléktermékeket környezetbarát módon kezelik, tárolják és készítik elő az újrahasznosításra. A telepen keletkező hulladékot és a csatornatisztítás során keletkezett iszapot a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) fogadja. 

A telepen bemutatják azt is, mennyi mindent dobunk a lefolyóba. A szennyvíz hozott már magával bankkártyákat, kulcsokat, lakatokat, mobiltelefonokat, parfümöt, a különböző gyerekjátékokról nem is beszélve.

A modern technológiának köszönhetően a telepen alig lehet érezni a szennyvíz bűzös szagát. Ha érdekel a különleges magyar fejlesztés, az Organica Élőgépek, vagy esetleg ha kíváncsi vagy, mi történik a fürdővizeddel miután leereszted, te is kilátogathatsz a telepre. A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep minden érdeklődő előtt nyitva áll, előzetes bejelentkezést követően munkanapokon várják a csoportos látogatókat. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére