Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi köze a ferences rend alapítójának az állatokhoz?

Tóth Dalma

2018.10.04. 15:38

Assisi Szent Ferenc tevékeny életet élt. Az állatok világnapján rá is emlékeznek.

Magyarországon a legfrissebb, 2018-as adatok szerint közel 3 millió gazdás kutya, egy 2014-es felmérés szerint pedig több mint 2 millió macska él. (Ez a szám valószínűleg emelkedett, hiszen a 2014-es felmérés alapján kutyából is csak 1,8 millió volt itthon.)

A háziállatok növekvő száma azonban nem jelenti azt, hogy a magyarok többsége felelős állattartó lenne.

Mivel nekem is van kutyám, oldalakat tudnék írni arról, hogy sétáltatás közben vagy a kutyaiskolában mennyi olyan gazdival találkozom, akinek fogalma sincs a felelős állattartásról. Sok esetben akkor is rosszat tesznek, amikor nincs bennük ártó szándék. Ez még mondhatni a jobbik eset. Hiszen rengetegen még mindig kerti dísznek használják a kutyát, és azt hiszik az eb helye egy kétméteres láncon van és örüljön, ha kap enni meg inni. Az állatkínzásról nem is beszélve, amire sajnálatos módon nap mint nap sor kerül. Innen kellene oda eljutni, hogy a parkban a gazdik felszedik az kutyaszart. Nem könnyű feladat. De ezt itt most le is zárnám, hiszen az állatok világnapja nem csak a kutyákról szól.

Az állatok világnapjának ötlete először 1931-ben egy Firenzében tartott környezetvédelmi konferencián merült fel. A választás azért esett október 4-ére, mert Assisi Szent Ferenc október 3-án halt meg, de október 4-én temették el, végül ez a nap lett az emléknapja is. Õ az állatok és a környezetvédők védőszentje, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Egy kis érdekesség: még a muszlimok is megfutamodtak előle. Ferenc néhány társával együtt 1219-ben Egyiptomba utazott. Melek-el-Kamel szultán előtt kihívta a muszlim imámokat az igaz hit tűz általi próbájára, de azok nem vállalták. Amikor Ferenc felajánlotta, hogy elsőként lép a tűzbe, és amennyiben a tűztől nem esne baja, a szultán ismerje el Krisztus igaz istenségét, a szultán megengedte neki a prédikálást.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. 

Az állatok világnapján többek között az élelmiszeripar, az állatkísérletek, a bikaviadalok, a cirkuszok, a trófeavadászat, az állatkínzás és a szőrmeipar kegyetlenségeire igyekeznek felhívni az emberek figyelmét. De mindezek mellett fontos tudatosítani a fajkihalás fontosságát és az állatok élőhelyeinek visszaszorulását.

Országszerte több eseményt is rendeznek az állatok világnapja alkalmából. Több vadasparkot és állatkertet kedvezményesen lehet látogatni, de számos program is vár rátok! Ezekről bővebben itt tájékozódhatsz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére