Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megdőlt egy régi tévhit: mégsem boldogtalanok a ketrecben tartott tyúkok

Horváth Tamás

2020.01.10. 10:00

Meglepő fordulat baromfiügyben.

A közhiedelemmel ellentétben az állatoknak nem okoz stresszt a zárttartás-technológia (ketreces tartás), sőt mi több, leginkább így biztosíthatók számukra az ideális feltételek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a European Live­stock Voice (#Meatthefacts) néven indított kampány részeként a zárttartás-technológiát övező tévhitekre.

A Magyar Nemzet cikke a NAK-ra hivatkozva felidézi: rengeteg támadás éri a magukat állatvédőknek beállító mozgalmak részéről ezt a technológiát, mondván, hogy a „természetközelibbnek” ítélt tartási rendszerekben az állatok jobban érzik magukat.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a zárttartás-technológia sokkal inkább biztosítja az állatok számára az ideális feltételeket. Így teremthető meg például a megfelelő hőmérséklet, a páratartalom, valamint így lehet őket leginkább megóvni a ragadozóktól és a kórokozóktól, illetve folyamatosan elérhetővé tenni a friss ivóvizet, takarmányt.

Már ránézésre is boldogtalan ez a „szabadon” tartott tyúk – bezzeg, ha ketrecben lenne. | Fotó: MTI

A tévhittel ellentétben a ketreces tartásban nem élnek az elviselhetőnél zsúfoltabban az állatok, mivel a férőhelyek meghatározását az Európai Unióban szigorúan szabályozzák.

Ez a technológia a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és a termékminőség szempontjából is kedvezőbb, mint az alternatív tartási módok

– szögezi le a NAK, hozzátéve, hogy az sem utolsó szempont, hogy így lehet a legolcsóbban előállítani bizonyos állati termékeket.

Ennek fényében érthetővé válik, hogy amennyiben egyes állatvédők vádaskodása elérné a célját és korlátoznák a zárt tartást, az drasztikus élelmiszer-drágulást és beláthatatlan szociális, gazdasági következményeket vonna maga után.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére