Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Libsi tempó: felelõsségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

Tóth Dalma

2018.11.21. 17:30

Szeptemberben robbant a hír, hogy a kormány betilthatja a mûanyag zacskókat, majd az elmúlt hetekben azon ment a sírás, hogy a kormány visszatáncolt. Tisztázzunk néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Amikor szeptember elején megjelentek az erről szóló hírek, még nem került nyilvánosságra a jogszabálytervezet. A javaslat egyébként a környezetvédelmi termékdíj megemeléséről szól, nem pedig arról, hogy betiltják a műanyag zacskókat. Ez egy hosszú távú célja Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). Tehát a kormány a termékdíjak megemelését vetette el. Ez azt jelenti, hogy nem kell még többet fizetni a könnyű műanyag zacskók és a nagyon könnyű műanyag zacskók után. Magyarországon évek óta kötelező a termékdíj megfizetése, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát, annyi, hogy ez most nem emelkedik tovább.

A libsik pedig ezen kiakadtak. A Greenpeace még aláírásgyűjtést is indított, és egyből azt követelik, hogy most azonnal tiltsák be a nejlonzacskókat. A liberalizmus az egyénekre épít és a személyes szabadságot hangsúlyozza. Ahelyett, hogy ennek fényében a fogyasztók egyéni döntésének felelősségét hangsúlyoznák, az államtól várják a megoldást. Az én döntésem, hogy viszek-e magammal vászontáskát vagy újrahasznosítható szatyrot bevásárláskor vagy sem. Nem valószínű, hogy akik nem visznek magukkal szatyrot bevásárláskor, változtatnának ezen szokásukon azért, mert zacskónként plusz 5 vagy 20 forintot kell fizetniük. Na bumm, max egy százassal többet fizetnek, mint eddig. A fogyasztók felelőssége, hogyan döntenek. Ne az államtól várjuk már el, hogy megmondja, mi legyen, mert akkor meg azon fog menni a sivalkodás, hogy ezt is elő akarják írni nekünk.

Makai Martina, az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára is ezt hangsúlyozta az Inforádiónak. Elmondta, hogy a cél nem az adóbevételek növelése, hanem

a forgalmazók szemléletének megváltoztatása lett volna.

Azaz egy szemléletváltásra lenne szükség az emberekben, de ehhez nem kell az állam szerepvállalásához okvetlenül ragaszkodnunk.

És habár az Európai Unió három évvel ezelőtt elfogadott hulladékgazdálkodási irányelve is a műanyag zacskók használatának csökkentését célozza, nem szajkózzák mindenáron annak betiltását. Két opciót ajánlottak: az adott ország 2018-ig betilthatja a zacskókat vagy 2019-ig lecsökkentik 90, 2025-ig pedig 40 darabra az egy főre jutó zacskók számát. Magyarország ezt már most teljesítette, hiszen minden magyarra 36 darab zacskó jut évente. Szóval ez nemzetközi viszonylatban egyébként jó arány.

Új-Zélandon fejenként 154 darabot használnak el évente az emberek, ezért ott inkább a betiltás mellett döntöttek, de a teljes tiltást kevés helyen alkalmazzák. Főleg a fejlődő világban voltak kénytelen szigorúan fellépni a zacskókkal szemben, mivel ott az emberi felelőtlenség netovábbja uralkodott.

Bangladesben többször előfordult, hogy az utcákon szanaszét hagyott szatyrok elzárták a csatornákat, még súlyosabbá téve az országot sújtó árvizeket. A sorozatos katasztrófák után döntöttek úgy, hogy a világon elsőként betiltják a nejlonzacskók árusítását.

Azonban Kenyában vannak érvényben a legszigorúbb intézkedések. Mindez annak köszönhető, hogy odáig fajultak a dolgok, hogy a vágóhidakon leölt állatok szervezetében is zacskókat találtak. És hát, ugye, senki sem eszik szívesen olyan állatot, amely műanyagon élt. Így végül úgy határoztak, hogy súlyos pénzbüntetést vagy akár 4 év börtönt kaphat az, aki nejlonszatyrot árusít, gyárt vagy használ.

Ugandában azonban hiába adóztatják meg és helyezték tiltólistára a boltokban a nejlonzacskókat, nem történt érdemi változás.

A katasztrofális helyzetek miatt Ruandában, Eritreában, Tanzániában és Marokkóban is betiltották a nejlonszatyrokat. A fejlődő országokban az utcán, az emberek szeme láttára halmozódott fel a szemét. Európában ez nincs így, itt többnyire megfelelően kezelik a keletkező hulladékot.

Azonban azzal is vigyázni kell, ha a nejlonszatyrot például vászontáskával akarjuk kiváltani. Hiszen ha minden egyes alkalommal veszünk egy új vászontáskát, az környezetszennyezőbb, mintha nejlonzacskót használnánk. Azért, mert a vászon előállítása a gyapot termesztési körülményei miatt környezetszennyezőbb a műanyagnál. Azaz akkor járunk csak el felelősen, ha legalább 170 alkalommal használunk egy vászontáskát, mert csak akkor egyenlítődik ki a hatása a műanyag zacskóéval. Ezt kellene tudatosítani az emberekben, hogy saját maguk felelősségteljesen dönthessenek szokásaikat illetően.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Tokió 2020 – magyar éremesőt ígér a kedd

Tokió 2020 – magyar éremesőt ígér a kedd

A birkózó Lőrincz Tamás révén egy arany- vagy ezüstérem már biztos, de a finndingis Berecz Zsombortól és a kajakosoktól is várható kiemelkedő, dobogót érő eredmény kedden a tokiói olimpián.

A Momentum elszámoltatna mindenkit magán kívül, Soros volt alapkezelőjét nemi erőszakkal vádolják

A Momentum elszámoltatna mindenkit magán kívül, Soros volt alapkezelőjét nemi erőszakkal vádolják

LMBTQ színek, videók és olimpikonok is harcba szálltak a heteroszexualitás ellen a mai nap.

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Nemi erőszakkal vádolják Soros György volt alapkezelőjét

Nemi erőszakkal vádolják Soros György volt alapkezelőjét

A Soros Fund Management egykori vezetőjét, Howard Rubint több nő is azzal vádolja, hogy megerőszakolta és durván bántalmazta őket. Rubin tagadja a vádakat, a hat feltételezett áldozat összesen 18 milliós dollár kártérítést követel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére