Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közeleg a néma tavasz

Tóth Dalma

2018.09.06. 21:55

A legfrissebb jelentés szerint az elmúlt években nyolc madárfaj halt ki. De ez kit érdekel?

Ha baráti társaságokban valami oknál fogva előkerül a téma, hogy kihalnak a jegesmedvék, a jó marketinggel rendelkező pandák, koalák stb., akkor többnyire két részre oszlik a társaság. Az egyikbe azok tartoznak, akik egyből elkezdenek sajnálkozni és rögtön világvégét jósolnak, a másik viszont telibesz888rja. Hiszen mennyiben befolyásolja az ő életüket, ha nem lesz többé jegesmedve? A válaszuk: semennyire.

Ugyanis a történelem során már 5 nagy fajkihalás történt, azaz a fajok 99 százaléka mára már kihalt. Megvagyunk gyapjas mamutok, erszényes farkasok és dodók nélkül is. A lényeg, hogy mi megmaradjunk viszonylag jólétben. Ennek érdekében mindent meg is teszünk, ezzel pedig még jobban felpörgetjük a fajkihalást. Az alapvető probléma nem azzal van, hogy eltűnnek egyes fajok, mert az élet ilyen, a gond az, hogy földtörténeti léptékben ez nagyon gyorsan történik.

A BirdLife International természetvédelmi szervezet legfrissebb kutatása szerint például nyolc madárfaj halt ki az elmúlt években. Valószínűleg nem láthatunk már többek között Spix-arát, Pouli-gyapjasmadarat, pernambucói törpekuvikot, alaogasi liánjárót és tengerkék ararát. Ha valakinek ismerősen hangzik a Rió című animációs film, az már is tud képet társítani az egyik madárfajhoz, hiszen a mese főszereplői a Spix-arák közé tartoznak.

A nyolc újabb kihalt faj közül öt a dél-amerikai kontinensen él(t), négy Brazíliában. A szakemberek szerint legfőképp az erdőirtás a felelős a kipusztulásért, de a fenntarthatatlan mezőgazdaság és a vizes élőhelyek lecsapolása okozta élőhelyveszteség is hozzájárult az eltűnésükhöz.

A "szerencse" az, hogy tartalékban van még néhány Pix-ara fogságban, akiket majd visszatelepítenek a vadonba. A többi madárfajnak azonban végleg annyi.

Ha a kihalás ilyen ütemben folytatódik lassan tényleg eljöhet a Rachel Carson által emlegetett néma tavasz. Hiszen nem tudunk minden fajt megmenteni, ezért azt is el kell dönteni, hogy melyik fajok megmentésére érdemes pénzt és energiát áldozni.

Ez azonban nehéz kérdés, hiszen sokszor nem lehet tudni, hogy melyek a kulcsfajok. (A kulcsfajoknak sokféle szerepük van, a lényeg hogy nagy hatást gyakorolnak a természetre és más fajokra, kihalásuk beláthatatlan negatív spirált indíthat el.) Kihalásuk esetén mindegy lesz, hogy ki melyik fentebb említett csoport véleményét osztja. Röviden, ha nem lesz méhecske, nem lesz méz, nem lesz virág, nem lesz gyümölcs. És ez mindenkit szar helyzetbe hoz majd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére