Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kevesebb gázolajat égetnének el az NGO-k, ha Afrikába vinnék vissza a migránsokat

Pörge Béla

2019.09.17. 15:08

Rengeteg üzemanyagot használhat fel egy-egy hajó, ezért érdemes ezt a problémát részletesen megvizsgálni.

Kezdjük a legelején: a fuldokló embereket mindenkinek kötelessége kimenteni a vízből, hiszen többek között azért vagyunk emberek, mert az ilyen cselekedetre belső kényszert érzünk. Ugyanígy kötelességünk segíteni azoknak a bajba jutott embereknek is, akik lélekvesztőkön hánykolódnak a tengeren. Ez eddig tiszta sor, ezt legfeljebb csak a nagyon elvetemült emberek vitatják.

Azonban senkinek sem kötelessége az afrikai partok közelében fuldokló embereket Európába szállítani, ugyanígy befogadni sem kötelesség őket. A kikötők megnyitása nem humanitárius tett, az NGO-k hajóinak kapitányai maguk döntenek úgy, hogy a közelebbi Afrika helyett a távolabbi Európa felé indulnak el. Ez több okból is kifogásolható.

Az egyik az, hogy egyetlen észak-afrikai országban sem dúl háború: Algéria, Líbia, Marokkó, Egyiptom vagy éppen Tunézia biztonságos országnak számít. Persze nem európai körülmények között élnek az ottaniak, de ha valaki emiatt hagyja el ezeket az országokat, az nem menekült, hanem gazdasági bevándorló. Amíg persze a tengerben fuldoklik valaki, addig ez teljesen mindegy, de miután sikerült kimenteni, már nem az. Hiszen az elesetteket befogadni emberi kötelesség, de ha mindenki német életszínvonalon élne a Földön, már nem lenne miről beszélni, rég bekövetkezett volna a klímakatasztrófa.

A klímaváltozás idejét éljük, sokan globális klímakatasztrófával riogatnak. Ilyenkor óriási pazarlás megengedni azt, hogy az úgynevezett civil szervezetek hajói sokkal több gázolajat elégetve nem a lehető legközelebbi kikötőbe viszik a bajba jutott embereket. A függetlenobjektív sajtó a héten már megírta, hogy egy jacht milyen sokat fogyaszt, ez alapján pedig még belegondolni is rossz abba, hogy más, nagyobb hajók mennyire környezetszennyezők!

Ha arra biztatjuk az embereket, hogy tegyék le az autóikat – hiszen minden egyes apró cselekedet segíthet megmenteni a bolygót –, akkor nem nehéz belátni, hogy milyen sokkal járulhatnának hozzá ezek a hajók a klímakatasztrófa elkerüléséhez azzal, hogy a lehető legközelebbi lakott szárazföldre viszik azokat az embereket, akiket a tengerből kimentettek.

Még többet lehetne segíteni a bolygón azzal, ha eleve nem hagynánk, hogy ennyi ember induljon útnak a Földközi-tengeren lélekvesztőkön, hiszen akkor sokkal kevesebbeket kellene kimenteni a gázolajzabáló hajókkal. Természetesen, amíg van kiket kimenteni, addig jó, ha ezek a hajók ott vannak és segítenek, csak jó lenne, ha ezt úgy csinálnák, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot jelentsék. Például Európa helyett vigyék őket vissza a legközelebbi partszakaszra, ami történetesen Észak-Afrika.

A klímaváltozás vagy klímaválság mérsékléséhez minden embernek hozzá kell járulnia. A legnagyobb mértékben a politikusok, döntéshozók és a multik vezetői tudnak segíteni, de mindenki hozzáteheti a magáét azzal, hogy szelektíven gyűjti a szemetet, autó helyett biciklizik, nem használ műanyagot, vagy éppen a lehető legközelebbi kikötőbe viszi a tengerből kimentett embereket, esetleg el sem indul a tengeren Európa felé.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Matolcsy: kivételes korszakban, kivételes országban élünk

Matolcsy: kivételes korszakban, kivételes országban élünk

Kivételes korszaknak nevezte a jelenlegit, és kivételes országnak Magyarországot Matolcsy György jegybankelnök hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Kiválósági Ösztöndíjprogram oklevélátadó ünnepségén, ahol megjegyezte, hogy az ország az elmúlt tíz évben kivételes társadalmi, gazdasági és szellemi eredményeket ért el.

Migránsok rejtőztek el egy hajón, majd felgyújtották azt

Hat algériai illegális bevándorló szorult orvosi ellátásra a romániai Konstanca kikötőjében, miután tüzet okoztak azon a panamai zászló alatt közlekedő hajón, amelynek fedélzetén elrejtőztek – közölte hétfőn a román parti őrség.

A fiatal migránsok integrációja különösen nehéz az Európai Unióban

A fiatal migránsok integrációja különösen nehéz az Európai Unióban

Az illegális migráció és a harmadik országbeli személyek integrációja napjainkban az Európai Unióban fontos vita tárgya, különösen a 2015-es migráció hullám jelentkezése óta. A legtöbb tagállam tapasztalja a migráció jelenségét, és ezzel egyidejűleg szembesül a beilleszkedés nehézségeivel is.

„Az új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosa lesz Várhelyi Olivér”

A munkáját hamarosan megkezdő új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosa lesz Várhelyi Olivér – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Brüsszelben szerdán, miután magyar biztosjelölt szükséges támogatást szerezett kinevezésének jóváhagyásához.

Továbbra is a németek uralják az Európai Parlamentet

Továbbra is a németek uralják az Európai Parlamentet

Az állandó parlamenti bizottságok negyedének vezetője német, a legfontosabbak közül mindegyiknek.

Újabb terroristafeleség szeretne visszatérni Ausztriába

Az osztrák sajtó értesülései szerint az Iszlám Állam terrorszervezet afgán tagjához ment férjhez az a nő, aki jelenleg egy észak-szíriai fogolytáborban tartózkodik, és az osztrák diplomácia segítségét kéri.

Karácsony csillagos egyesre vizsgázott történelemből

Karácsony csillagos egyesre vizsgázott történelemből

Apáti István országgyűlési képviselő szerint a főpolgármester „csillagos egyesre” vizsgázott történelemből, amikor undorítónak nevezte a Mi Hazánk szombati, Horthy Miklós fővárosi bevonulásának századik évfordulóján megtartott felvonulását.

Boris Johnson: Zúdulni fog a tőke a britekhez a Brexit után

Boris Johnson: Zúdulni fog a tőke a britekhez a Brexit után

Zúdul majd a beruházási tőke a brit gazdaságba, amint sikerül a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végére jutni – ezt ma jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére