Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony Budapest zöldterületein spórolna: be akarja szüntetni a 153 éves Főkertet

MTI - 888.hu

2020.11.26. 07:52

Januárban még azt mondta, a Főkert kulcsfontosságú, most be akarja szüntetni. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy ne szüntesse meg a fővárosi kertészetet, a budapesti zöldterületek gazdáját.

 

Fürjes Balázs a főpolgármesterhez címzett levelében – amelyet az MTI-hez is eljuttattak csütörtökön – emlékeztetett, hogy

Karácsony Gergely összevonja a jelentős fővárosi közszolgálati vállalatokat, és létrehoz egy új, központosított budapesti óriáscéget.

A hírek szerint megszűnik a Budapesten sok százezer háztartás és vállalkozás, továbbá közintézmények fűtéséért, gáz- és melegvíz-ellátásáért felelős Főtáv, a budapesti zöldterületek és közparkok létesítéséért és gondozásáéért felelős Főkert, valamint a temetkezési, kéményseprő-, illetve a szemétszállításért és a köztisztaságért felelős közszolgáltató cégek önállósága. E döntése részeként – írta az államtitkár –

a főpolgármester »egy tollvonással megszüntette« a főváros legrégebbi közszolgáltató vállalatát, a 153 éves Főkertet, melynek feladata Budapest zöldítése.”

A Főkert „túlélte Trianont, a háborúkat és a kommunizmust is”, „egyedülálló szakmai műhely. Magyarország legrégibb és legnagyobb kertészete. Gondos, jó gazdája a Gellért-hegynek, a Feneketlen-tónak, a Hajógyári-sziget parkjainak, a Népligetnek, a Margit-szigetnek, a Tabánnak, a Nehru parknak, a Szent István parknak, a Gesztenyéskertnek, a Vérmezőnek és megannyi közparknak. Költségvetési támogatása mindösszesen a fővárosi költségvetés 1 százaléka” – áll Fürjes Balázs levelében.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a főpolgármester idén januárban a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „mivel az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programja a zöldfelületek növelése lesz a városban, az új vezetésű Főkertnek stratégiai szerepe lesz a város átalakításában”.

„Tisztelt Főpolgármester Úr! Egyetértek Önnel:

az önálló budapesti kertészeti vállalat, azaz a Főkert a zöld Budapest garanciája.

Önálló fővárosi kertészeti közszolgáltató nélkül romlani fog a budapesti közparkok és zöldterületek minősége, és megáll a fővárosi zöldterület gyarapodása, ami az elmúlt tíz évben gyors ütemben megindult – írta levelében Fürjes Balázs.

Az államtitkár szerint a városvezetés által tervezett mamutvállalatban mindig több figyelem és erőforrás jut majd a fűtésre, a melegvíz-ellátásra, a szemétszállításra és a kéményseprésre, mint a zöldterületek gyarapítására, gondozására és az utcák, terek takarítására. Egy ilyen centralizálás vesztese a kertészet és a köztisztaság lenne. „Demokráciában természetes módon vannak és lesznek vitáink is. De a minőségi zöldterületek fejlesztése, új közparkok létesítése, Budapest zöldítése eddig olyan kérdés volt, amiben a kormány és a városvezetés és személyesen mi is mindig egyetértettünk. (...) Javaslom, tartsuk fenn ezt az egyetértést, és kérem, hogy a zöld Budapest program, a főváros minőségi zöldterületeinek gyarapítása és méltó kezelése érdekében fontolja meg érveimet, és vizsgálja felül a budapesti környezetbarátokat is váratlanul érő döntését a Főkert megszüntetéséről” – áll az államtitkár levelében.

Hozzátette: a döntés szabadsága, joga és felelőssége természetesen kizárólag a főpolgármesteré, azt senki nem vitathatja el. Azt kérte Karácsony Gergelytől, levelét fogadja úgy, mint egy a város építésén dolgozó budapesti polgár felvetéseit és javaslatát az élhető Budapestért.

A főpolgármester november 20-án jelentett be takarékossági intézkedéseket, melyek részeként összevonnak több városüzemeltetési céget, csökkentik a közgyűlési bizottságok számát, és Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes lemondása után nem töltik be a posztját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karácsony elkezdte a „munkát”

Karácsony elkezdte a „munkát”

Még mielőtt bárki is elbizonytalanodna, hogy miről írok, természetesen ebben az esetben nem valódi és hasznos tevékenységre kell gondolni.

Vakcinaháború: Gyurcsányék akár életek árán is a félrevezetésre koncentrálnak

Vakcinaháború: Gyurcsányék akár életek árán is a félrevezetésre koncentrálnak

Miközben Kínában már több mint 10 millió embert oltottak be a Sinopharm-vakcinával, Oroszországban pedig 1,5 milliót a Szputnyik V-vel, azokkal az ellenszerekkel, amelyek Magyarország számára is hozzáférhetők lehetnek, ha a magyar egészségügyi hatóság engedélye megszületik, addig az ellenzék és lakájmédiája teljes erőből tüzeli a magyarokat ezen életmentő védőoltások ellen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére