Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony Budapest zöldterületein spórolna: be akarja szüntetni a 153 éves Főkertet

MTI - 888.hu

2020.11.26. 07:52

Januárban még azt mondta, a Főkert kulcsfontosságú, most be akarja szüntetni. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy ne szüntesse meg a fővárosi kertészetet, a budapesti zöldterületek gazdáját.

 

Fürjes Balázs a főpolgármesterhez címzett levelében – amelyet az MTI-hez is eljuttattak csütörtökön – emlékeztetett, hogy

Karácsony Gergely összevonja a jelentős fővárosi közszolgálati vállalatokat, és létrehoz egy új, központosított budapesti óriáscéget.

A hírek szerint megszűnik a Budapesten sok százezer háztartás és vállalkozás, továbbá közintézmények fűtéséért, gáz- és melegvíz-ellátásáért felelős Főtáv, a budapesti zöldterületek és közparkok létesítéséért és gondozásáéért felelős Főkert, valamint a temetkezési, kéményseprő-, illetve a szemétszállításért és a köztisztaságért felelős közszolgáltató cégek önállósága. E döntése részeként – írta az államtitkár –

a főpolgármester »egy tollvonással megszüntette« a főváros legrégebbi közszolgáltató vállalatát, a 153 éves Főkertet, melynek feladata Budapest zöldítése.”

A Főkert „túlélte Trianont, a háborúkat és a kommunizmust is”, „egyedülálló szakmai műhely. Magyarország legrégibb és legnagyobb kertészete. Gondos, jó gazdája a Gellért-hegynek, a Feneketlen-tónak, a Hajógyári-sziget parkjainak, a Népligetnek, a Margit-szigetnek, a Tabánnak, a Nehru parknak, a Szent István parknak, a Gesztenyéskertnek, a Vérmezőnek és megannyi közparknak. Költségvetési támogatása mindösszesen a fővárosi költségvetés 1 százaléka” – áll Fürjes Balázs levelében.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a főpolgármester idén januárban a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „mivel az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programja a zöldfelületek növelése lesz a városban, az új vezetésű Főkertnek stratégiai szerepe lesz a város átalakításában”.

„Tisztelt Főpolgármester Úr! Egyetértek Önnel:

az önálló budapesti kertészeti vállalat, azaz a Főkert a zöld Budapest garanciája.

Önálló fővárosi kertészeti közszolgáltató nélkül romlani fog a budapesti közparkok és zöldterületek minősége, és megáll a fővárosi zöldterület gyarapodása, ami az elmúlt tíz évben gyors ütemben megindult – írta levelében Fürjes Balázs.

Az államtitkár szerint a városvezetés által tervezett mamutvállalatban mindig több figyelem és erőforrás jut majd a fűtésre, a melegvíz-ellátásra, a szemétszállításra és a kéményseprésre, mint a zöldterületek gyarapítására, gondozására és az utcák, terek takarítására. Egy ilyen centralizálás vesztese a kertészet és a köztisztaság lenne. „Demokráciában természetes módon vannak és lesznek vitáink is. De a minőségi zöldterületek fejlesztése, új közparkok létesítése, Budapest zöldítése eddig olyan kérdés volt, amiben a kormány és a városvezetés és személyesen mi is mindig egyetértettünk. (...) Javaslom, tartsuk fenn ezt az egyetértést, és kérem, hogy a zöld Budapest program, a főváros minőségi zöldterületeinek gyarapítása és méltó kezelése érdekében fontolja meg érveimet, és vizsgálja felül a budapesti környezetbarátokat is váratlanul érő döntését a Főkert megszüntetéséről” – áll az államtitkár levelében.

Hozzátette: a döntés szabadsága, joga és felelőssége természetesen kizárólag a főpolgármesteré, azt senki nem vitathatja el. Azt kérte Karácsony Gergelytől, levelét fogadja úgy, mint egy a város építésén dolgozó budapesti polgár felvetéseit és javaslatát az élhető Budapestért.

A főpolgármester november 20-án jelentett be takarékossági intézkedéseket, melyek részeként összevonnak több városüzemeltetési céget, csökkentik a közgyűlési bizottságok számát, és Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes lemondása után nem töltik be a posztját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Trump: a republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban

Trump: a republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban

A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban, és 2024-ben egy republikánus fog nyerni az elnökválasztáson – mondta sajtóinformációk szerint Donald Trump volt amerikai elnök szombaton Floridában, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) adományozói találkozóján.

Fővárosi kampányplakátok a Kerepesen elhelyezett illegális hulladékban

Fővárosi kampányplakátok a Kerepesen elhelyezett illegális hulladékban

Karácsony Gergely, Déri Tibor és Újpest egyik zöldpárti politikusának transzparensei voltak abban az illegálisan lerakott hulladékkupacban, amelyről pár nappal ezelőtt érkezett bejelentés Kerepesen.

Tordai uszít ellene, de oltakozik vele

Tordai uszít ellene, de oltakozik vele

Aljas húzás Ausztriától, Tordai uszít ellene, de oltakozik vele, a baloldal kérjen bocsánatot. A nap eseményei dióhéjban.

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobrot építenek egy brazil kisvárosban

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobrot építenek egy brazil kisvárosban

A rióinál is nagyobb, a talapzattal együtt 43 méter magas Krisztus-szobrot építenek a brazíliai Encantadóban. A Rio de Janeiro fölé magasodó világhírű Megváltó Krisztus-szobor „mindössze” 38 méter magas.

Vakcinaügy: Kérjen bocsánatot a baloldal a magyar emberektől!

Vakcinaügy: Kérjen bocsánatot a baloldal a magyar emberektől!

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben szólította föl a baloldalt a kínai és orosz vakcinák felfüggesztését követelő országgyűlési határozattervezetük visszavonására.

Orosz vakcinával oltakozott az ellene uszító Tordai

Orosz vakcinával oltakozott az ellene uszító Tordai

Az alábbi levelet küldtük Tordai Bence országgyűlési képviselő számára.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére