Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen is van: gyerekek tüntettek a klímaváltozás ellen

Tóth Dalma

2018.11.30. 16:30

A klímaváltozás egyébként egy természetes folyamat, szóval mondhatni a természet ellen tüntettek. Persze, hogy a tüntetés valójában mennyire szólt a klímaváltozásról, az jó kérdés, mert többször elhangzott olyan mondat a demonstráción általános- és középiskolás gyerekektõl, hogy a miniszterelnöknek mennie kell.

Több gyerek iskola helyett inkább az utcán tüntetett Ausztráliában. Azt követelték, hogy az ausztrál kormány tegyen valamit a klímaváltozás ellen.

A The Guardian egy hosszabb cikket közölt a tüntetésről, amelyben több diákot szólaltattak meg és beszámoltak a felszólalásokról is. Persze mindegyik gyerek nagyon lelkes és aranyos volt, például a 11 éves Lucie Atkin-Bolton, aki a Forest Lodge Általános Iskolában tanul:

Azt kívánom, bárcsak ne kellene ma itt lennem. De én vagyok az iskola kapitánya az általános iskolámban. Megtanítottak minket arra, hogy mit jelent vezetőnek lenni. Gondolnod kell a többi emberre."

Hozzátette:

Ha a gyerekek rendetlenséget hagynak maguk után, és a felnőttek azt mondják, takarítsuk fel, igazuk van. De amikor a vezetőink hagynak rendetlenséget maguk után, azt is ránk hagyják."

Ilyen, és ehhez hasonló aranyos mondatok hangoztak el a demonstráción.

Persze azért voltak kevésbé aranyosak is. Habár a politika világáról szinte semmit sem tudnak mégis olyan jelszavakat skandáltak, mint például "ScoMo-nak mennie kell”, Scott Morrison miniszterelnökre utalva.

Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó résztvevő azt mondta:

Mindez csak a kezdet, ez az első közös sztrájkunk és mozgalmunk. (…) Folytatni fogjuk a kampányainkat, amíg nem történik valami.”

Szóval nem kizárt, hogy a diákokat politikai tevékenységre használják fel egyesek.

Az ország erőforrásokért felelős minisztere is arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a tüntetés helyett inkább még az iskolában lenne a helyük.

Abból, hogy a gyerekek kisétálnák az iskolából és tüntetnek, nem tanulnak semmit, legfeljebb azt, hogy hogyan kell beállni a sorba munkanélküli segélyért, ugyanis a jövőjük így fog kinézni”

– mondta Matthew Canavan.

Persze minden diák szeret a suliból lógni, és tanulás helyett inkább az utcákat járni. De hiába tüntetnek a klímaváltozás ellen, az amúgy is egy természetes dolog.

A probléma azzal van, hogy a klímaváltozás most sokkal gyorsabban zajlik, mint korábban bármikor. Ezért a természet nem tud alkalmazkodni az új környezethez, ami számos gondot okoz.

Ráadásul a klímaváltozás egy globális szintű probléma, szóval hiába tüntetnek Ausztrália nagyvárosaiban a gyerekek, ha Kínában tovább szennyezik a levegőt, Indonéziában meg továbbra is a tengerbe dobják a szemetet.

Azt, hogy mennyire összetett a klímaváltozás persze az iskolában kellene megtanulni tüntetés helyett, és azt is, hogy milyen módszerekkel lehet lassítani a folyamatot. Akkor egy tudatosabb generáció nőhetne fel, aki a saját életében is figyelembe veszi és érvényesíti a környezetbarát szempontokat, nem pedig a kormánytól és a törvényektől várja a megoldást. Már ha tényleg a klímaváltozás elleni harc a valódi céljuk, nem pedig egy egyszerű politikai akcióról van szó.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére