Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hajnal Gyöngyi: mára a legtöbben nem is ismerik ezt az impozáns magyar kutyafajtát

Tóth Dalma

2019.04.05. 14:30

A kuvasz igazi hungarikum, de sajnos a kihalás szélére sodródott. Erre a szomorú tényre a Hunnia Kuvasz Tenyésztõi és Kulturális Egyesület hívta fel a figyelmet. Hajnal Gyöngyi, a szervezet elnöke a 888.hu-nak kifejtette, hogy mi lehet az oka annak, hogy a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájõrzõ kutya a kihalás szélére sodródott, milyen típusú embernek való ez az impozáns fajta, valamint hogyan tehetünk szert egy jó vérvonalú kuvaszra.

888.hu: A hivatalos adatok alapján az éves szaporulat 150-250 egyed közötti, ez pedig a kihalási fázisnak felel meg. Mi lehet az oka annak, hogy a kuvasz a kihalás szélére sodródott?

Hajnal Gyöngyi: A kuvasz magyar kutyafajta abban a nehéz helyzetben van, amikor is az éves születésszám nem elégséges ahhoz, hogy a populáció megújulni és fejlődni legyen képes. Fogyatkozást tapasztalunk mind számban, mind minőségben hosszú évek óta.

Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor akár 10 év alatt is súlyos helyzet alakulhat ki a megmaradás szempontjából. Ennek összetett oka van."

Egyfelől az elmúlt 30-40 év alatt változott annyit az életmódunk és a gazdaság igénye, hogy a kuvasz nagyon sokat veszített munkaterületeiből és abból a korábban megszokott szerepköreiből, amelyekben jól helytállt. Külföldi, sokszor jobb képességű, erényeiket sikeresebben megtartott fajták váltották őket fel. Másfelől az elmúlt évtizedek nagy erénye, hogy sikerült külsőre egységes fajtát alkotni. Ez az esztétikai egységesség viszont a fajtát közkedveltté tevő "jóság", "hasznosság" kárára ment. Az évtizedek elszaladtak, és a kuvasz tenyésztésében sürgető lett, hogy a fajtának a mai kor kihívásaihoz és igényeihez való eredeti képességeire alapozott kiigazítása, a korszerű kuvasz megalkotása – társadalmi és szakmai összefogással – megkezdődjön.

888.hu: Időnként felröppennek olyan tévhitek, miszerint a kuvasz idős korára „megbolondul”. Van ennek valami alapja?

Hajnal Gyöngyi: A tévhitek arra nagyon jók, hogy emlékezetünkben tartsanak dolgokat. Sajnos a kuvasszal kapcsolatban nem bizonyultak elég hatékonynak.

Mára a legtöbben nem is ismerik a fajtát. Ha a nevet hallották is, felismerni aligha tudják magabiztosan."

A valóság az, hogy a kuvasz pásztorkutya lévén a szabadságot és a feladatvégzést igényli, amelyben érzi, hogy megfelelt a gazdája elvárásainak. Önálló típus, intelligenciája révén döntéseket hozni, illetve ezek alapján azonnal beavatkozni hatékonyan képes. Hogyha ez a fajta láncra kerül, feladatszegény életmódot él, ahol nem kap figyelmet, akkor viselkedésével jelzéseket ad. Amennyiben még ekkor sem eszmél a gazda, akkor ezek nagyon elfajulhatnak. Hiszen testi erejük nagy.

888.hu: Milyen típusú embereknek ajánlanák ezt az impozáns magyar kutyafajtát?

Hajnal Gyöngyi: Mindenképpen olyan embernek, családnak ajánlanánk a kuvaszt, ahol fontos a nemes szépség, a kiegyensúlyozott erő és a dinamikus, aktív életmód, a munkaalapú tartásmód. Ahol olyan ember a kuvaszos gazda, aki következetes és határozottságra hajlamos személy. Sikeres, sikerre törekvő férfiak kezében mindenképpen impozáns, erőteljes hatást kelt. Hölgyek esetében azoknak ajánlható, akik nőiesen határozottak. Ezen utóbbi típust a kuvasz különösen jól fogadja.

888.hu: Aki egy jó vérvonallal rendelkező kuvaszt szeretne társnak, honnan tudja beszerezni?

Hajnal Gyöngyi: Amennyiben megkeresést kap a Hunnia Kuvasz Egyesület, hogy segítsünk megfelelő kutyát találni egy család mellé a gazdaságban végzendő vagy bármilyen egyéb feladatkörre, akkor röviden felmérjük a jelentkezőt és igényeit. Azzal tudunk segíteni ezután, hogy összekötjük azokkal a tenyésztőinkkel az illetőt, akiknél az igényeinek megfelelő irányultságú vérvonalakkal dolgoznak a kollégák. A kölykökre általában várni kell, mivel

a tenyésztés alkotó folyamat, nem sorozatgyártás."

Viszont a szépsége is ugyanebben van. Minden magyar embernek szívből kívánunk boldog kuvaszos éveket!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brutálisan magas az antibiotikumok aránya a szupermarketekben kapható baromfihúsban

Brutálisan magas az antibiotikumok aránya a szupermarketekben kapható baromfihúsban

Az erről szóló kutatás Németországban látott napvilágot, de a probléma – minden bizonnyal – más európai országokban is fennáll.

A franciák többsége negatívan ítéli meg a migrációt

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a franciák többsége úgy véli, hogy ha még több migránst fogadnának be, az fenyegetést jelentene az országukra nézve.

Így szoktatják hozzá a dzsihádhoz az iszlamista csecsemőket

Az Ausztrál Zsidó Egyesület (AJA) hívta fel a figyelmet arra a Twitteren keringő felvétele, melyen egy muszlim férfi gyomorforgató módon próbál egy csecsemőt kondicionálni.

Tovább dübörögnek a kvóták: nem akar különbséget tenni menedékkérők és gazdasági bevándorlók között az olasz kormány

Tovább dübörögnek a kvóták: nem akar különbséget tenni menedékkérők és gazdasági bevándorlók között az olasz kormány

A földközi-tengeri migrációs útvonalon érkezők különbségtétel nélküli szétosztását szorgalmazza az új olasz kormány – számolt be az ügyben formálódó nemzetközi megállapodás részleteiről az olasz sajtó hétfőn.

Varga Judit: bevándorláspárti bosszúhadjárat volt a brüsszeli meghallgatás

Varga Judit: bevándorláspárti bosszúhadjárat volt a brüsszeli meghallgatás

Teljes érdektelenségbe fulladt az a brüsszeli meghallgatás, amelyet a szakminiszterek a Magyarországgal szemben indított 7. cikk szerinti eljárásról folytattak.

Javában tombol a píszí véleményterror

Még az olyan híres/hírhedt nagy cégek sincsenek biztonságban, mint a Gucci.

Folytatódik a cirkusz Budapesten: Puzsér nem tudta elgáncsolni Berki indulását

Folytatódik a cirkusz Budapesten: Puzsér nem tudta elgáncsolni Berki indulását

Puzsér Róberték szerint Berki Krisztián csak visszaélések árán szedte össze a megfelelő számú ajánlást: az NVB szerint viszont nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére