Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha kicsit is érdekelné a zöldeket a klímavédelem, ezzel foglalkoznának, nem Gretával

Békési Marcell

2020.10.25. 13:00

Érdeklődés hiányában évek óta áll a „Zöld Nagy Fal” projekt Afrikában, holott sikerrel vehetné fel a harcot a klímaváltozással. A probléma az vele, hogy valószínűleg a nagyarányú migrációt is megakadályozná.

A klímaváltozás borzalmasan leegyszerűsítve: beleégettünk 150 év alatt több csilliárd olyan szenet a légkörbe, ami előtte nem volt ott.

Ettől persze nem fog végtelenségig emelkedni a föld hőmérséklete – sőt, ezt néhány elmebeteg klímaaktivistán kívül nem is mondja senki – de olyan változásokat fog előidézni, amitől korábban sűrűn lakott területek száradnak ki vagy kerülnek tengerszint alá, ez pedig mindenhez is vezethet, de semmi jóra, legfeljebb pálmafákra Szibériában és kisebb gázszámlára. Innentől kezdve adja magát az ötlet: miért nem vesszük ki a vízbű a zoxigént a levegőből a szén-dioxidot, és tesszük vissza a földre? A jó hír, hogy van már erre készülék: úgy hívják, hogy fa,

Nos, ezen gondolkodhatott az Afrika Unió is, mikor 2007-ben elfogadták a világ legambíciózusabb tervét, egy

Szibéria méretű erdőség telepítését a Szahara szélére.

Erdősített sivatag Kínában | Kínának és Indiában már sikerült egy-egy ilyen projekt, nekik köszönhetően az elmúlt 5 évben több fa lett elültetve világszerte, mint kivágva.

Mi az a Zöld Nagy Fal?

A Zöld Nagy Fal nem más, mint egy nagyjából 50 kilométeres mélységű, 7-8 ezer kilométer hosszúságú erdő, amit a szenegáli Dakartól, az Atlanti-óceán partjától egészen Dzsibutiig, a Vörös-tenger partjáig telepítenének.

Ezt a távolságot egyébként jól szemlélteti, hogy Dzsibuti is és Szenegál is közelebb van hozzánk, mint ezek egymáshoz képest.

Szóval ambiciózus terv, főképp harmadik világba tartozó országok számára, hiszen a program gyakorlati kivitelezői az egyes afrikai kormányok. A projekthez természetesen szükség van munkaerőre, 350 ezer főre egész pontosan, több milliárd facsemetére, és természetesen hatalmas mennyiségű pénzre. Ez utóbbi egyébként nem jelentett gondot, hiszen a projektre egész hamar összekalapozták a szükséges mennyiséget, a problémák ott kezdődtek, mikor a sok pénz és idő beleölése után elmaradoztak az eredmények.

A projekt honlapja szerint a terület 15 százaléka van készen, beerdősítve, egész pontosan 4 millió hektár, ami rettentően kevés 200 millió dollár és egy évtized munka után, hiszen eredetileg 2020-ra már a a projekt felét kellett volna véghez vinni.

Utóbb a 15 százalékról is kiderült, hogy hazugság:

egy független 2020-as felmérés feltérképezte a telepített erdők állapotát, és kiderült, hogy még a papíron erdősített területek kétharmada is valójában sivatag.

Valójában csak négy ország vette komolyan a Zöld Nagy Falat: Etiópia, aminek egyedül sikerült 5 milliárd (!) fát ültetnie néhány év alatt, Burkina Faso, ami az Ecosia keresővel partnerségben telepített erdőket, és Csád, ami ugyan nem teljesítette, de legalább tisztességgel megtette, amit tudott. Futottak még kategóriában érdemes még megemlíteni Szenegált, ahol ugyan voltak erdők, de azóta mind kiszáradt a gondozás hiányában.

Etiópia azon kevés országok egyike, akik sikerrel teljesítették a vállalt részüket: országos összefogással több mint ötmilliárd facsemetét ültettek el néhány év alatt.

Nem csak Afrika kudarca

Az Afrika Unió ezután komolyan átértékelte a projektet, hogy vajon min bukhatott el, és kiderült, az amit bármelyik poszt-szocialista állampolgártól megkérdezhettek volna már 18 évvel ezelőtt is: jobb esetben a projekt valóban kivitelezve lett, de az ültetés után nem foglalkoznak a csemeték gondozásával, és azok az előtt elhalnak, hogy elég mély gyökeret eresszenek, rosszabb esetben a politikusok csak felvették a pénzt, zsebre tették, és egy-egy apró minta bemutatása után elkönyvelik sikeresnek a projektet.

De nyilván senki nem gondolta komolyan, hogy ellenőrizetlenül random dél-szudáni fazonoknak pénzt adnak, és ők ezt facsemetékre fogják elkölteni.

A valóság inkább az, hogy igazából senki sem akarja annyira ezt a projektet: az európai baloldal többnyire csak szavakban vállal empátiát az érkező migránsokkal, neki érdeke is a szavazatexport, az európai zöldekről meg legkésőbb tavaly kiderült, hogy környezetvédelmet legfeljebb nyomokban tartalmaznak, mikor az Európai Unió egyetlen sikeres kormányzó zöld pártját, a litván kormánypártot elutasították arra hivatkozva, hogy nem támogatja az LMBTQ-propagandát.

Különben is egyszerűbb buszok szélvédőjét disznóvérrel bekenni és metrók tetején ugrálni szektás jelmezben, mint kimenni Afrikába fákat ültetni, vagy logikusan gondolkodni.

Innentől kezdve a helyzet úgy áll, hogy némi névleges támogatást ugyan kapnak az Európai Uniótól, de egyébként Afrika magára maradt a projektben, így pedig elég valószínűtlen, hogy elkészül a projekt. Vagy ha mégis, akkor most sem Brüsszel, hanem Kína fogja megmenteni a világot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gulyás: bőven vannak kapacitások az egészségügyben, és elfogadhatatlanok a politikai kritériumok az EU-s forrásoknál

A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Továbbá azt is kijelentette, hogy „A magyar kormány továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy politikai kritériumoktól teszik függővé a Magyarországnak járó uniós pénzek folyósítását” a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.

Romlott a járványhelyzet Finnországban, a svéd királyi család két tagja is megfertőződött

Az elmúlt napokban aggasztó mértékben nőtt a koronavírus-járvány terjedése Finnországban – jelentette ki csütörtökön az ország miniszterelnöke. Svédországban pozitív lett a királyi család két tagjának vírustesztje.

Pápai Gábor Krisztus-gyalázó karikatúrája kapta a szakma díját

Pápai Gábor Krisztus-gyalázó karikatúrája kapta a szakma díját

Pápai Gábor, a Népszava rajzolójának botrányos karikatúráját ítélte az idei év legjobb rajzának a Magyar Újságírók Szövetsége karikaturista szakosztálya.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére