Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha így megy tovább, nem lesz több tengerparti nyaralás

Fodor-Horváth Zsófia

2020.03.03. 14:12

A klímaváltozás miatt lemondhatunk erről is.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) kutatói műholdfelvételek alapján követték nyomon a homokos tengerpartok állapotának alakulását az elmúlt 30 évben és ijesztő következtetésre jutottak:

„Azt találtuk, hogy az évszázad végére a világ strandjainak fele szenved el 100 méteresnél nagyobb kiterjedésű eróziót, ami azt jelenti, hogy valószínűleg elvesznek a számunkra” – állapította meg Michalis Vousdoukas, az Ispra nevű észak-olaszországi kisvárosban működő intézet kutatója.

Hogy a homokos partokat fenyegető veszély mértéke hogyan alakul, az attól is függ, hogyan alakul tovább a várható hőmérséklet a következő nyolcvan évben. A magasabb hőmérséklet ugyanis emelkedő tengerszintet és hevesebb viharokat jelent egyes térségekben, ami növeli a hullámokba vesző strandok hosszát.

A homokos strandok elvesztése a nyaraló turisták számára is nagy veszteség, de a hosszúra nyúló homokos részek a tengerparti településeket a hullámoktól és viharoktól védő természetes akadályt is képeznek, ezek elvesztése ezért további természeti katasztrófákhoz is vezethet.

A Nature Climate Change című tudományos folyóirat tanulmánya szerint a partvidékeket már most is erősen sújtja az emberi tevékenység, a beépítés vagy a szárazföldi gátak létesítése, mellett pedig a vizek műanyagszennyezettsége is óriási probléma – ez utóbbi egyébként nemcsak a tenger állatvilágára, de az emberekre is borzasztóan veszélyes.

Ha összméretet nézünk, akkor a legtöbb homokos partot Ausztrália veszítheti el, ahol 12 ezer kilométernyi partszakaszt veszélyeztet a felmelegedés. De több ezer kilométernyi homokos part tűnhet el az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Kínában, Iránban, Argentínában és Chilében is a JRC-kutatás szerint, de nincsenek jó kilátások Irak, Pakisztán, a La Manche-csatornán fekvő Jersey szigete vagy a csendes-óceáni Palau esetében sem.

(hirado.hu/888)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére