Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fegyver, horgászat, vadászat: Amik nélkül felborulna a természet egyensúlya

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.13. 15:50

A jól működő erdőgazdálkodás, természeti egyensúly fenntartása miatt is létfontosságú a szakszerű, felelősségteljes vadászat és horgászat. Az ágazat már gőzerővel készül a jövő évi Vadászati Világkiállításra. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára részletezi, miért kiemelten fontos az idei FeHoVa, és miért fontos az, hogy a kormányzati pozíciót betöltő személyek is kiálljanak a vadászat mellett.

FHZS: Miért jelentős az idei FeHoVa kiállítás?

Kovács Zoltán: A FeHoVa, amely minden év februárjának első vagy második hetének végén kerül most már évek óta megrendezésre, nemcsak Magyarország, hanem már Európa, sőt a világ egyik legnagyobb vadászati kiállítása. Egy olyan demonstrációja a vadászattal és horgászattal foglalkozóknak, ahol mindig lehet találkozni az újdonságokkal, azzal a felelősségteljes magatartással, amit a vadászattal és horgászattal foglalkozó szervezetek megvalósítanak.

2021. szeptember 25. és október 14. között rendezzük majd az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Kiállítást. Ennek a központi helyszíne is a Hungexpo lesz, ahol most egyébként a FeHoVa van, de vidéki helyszínekkel is készülünk.

Fontos, hogy 2021-ben Magyarország nem egy nagy FeHoVát szeretne rendezni. Lesz majd a kiállításnak egy olyan eleme is, ahol a kereskedelmi típusú vásárelemek megjelennek, de mi egy olyan kiállításban gondolkozunk, ahol az ország, illetve Európa és a világ részt vevő országai és szervezetei meg tudják mutatni magukat. Azt a tudást, felelősséget, amit a természettel való bánásban és a természettel való foglalkozásban a hétköznapokban tanúsítanak. Egy olyan épített kiállítást tervezünk, ahol országok és szervezetek mutatják meg magukat, és ezt fogják kiegészíteni a FeHoVához hasonlatos kereskedelmi típusú vásárok.

FHZS: Segít a FeHoVa a vadászat népszerűsítésében?

KZ: Mindenképpen. A FeHoVa ma már Európa és a világ egyik legnagyobb ilyen rendezvénye, aki pedig nyitott szemmel jár és ellátogat ide, az pontosan látja, hogy milyen tartalommal segít a vadászat népszerűsítésében, de felelősségteljesen el is magyarázza, hogy a vadászat milyen tevékenységeket is végez pontosan. Jövőre lesz az igazi főpróbája a világkiállításnak, hiszen addigra már végérvényesen kialakult menetrenddel, programokkal és tartalommal tudjuk megmutatni, hogy mit rendezünk szeptember és október között.

Forrás: Egy a természettel 2021

 

FHZS: Mekkora közönséget érint az esemény?

KZ: A látogatottság évről évre nő, a tavalyi évben már a hatvanezret közelítette. Ez azt jelenti, hogy mondjuk a dortmundi, salzburgi vagy éppen az amerikai vásárok látogatottságát közelítjük meg, az ottani hetven-nyolcvanezres látogatottsághoz közelítünk.

Fotó: Egy a természettel 2021

FHZS: Miért fontos az, hogy jelentős kormányzati pozíciót betöltő személyek a vadászat, horgászat és fegyvertartás mint ügy élére álljanak?

KZ: Egy olyan életmódot, tudást és természethez való viszonyt jelent a vadászatban való részvétel, a felelős fegyvertartáshoz és felelős vadászathoz való viszony, ami szemben áll sok szempontból azokkal a Nyugat-Európában egyre markánsabban jelen lévő baloldali mozgalmár csoportosulásokkal és felfogásokkal, amelyek azt próbálják sugallni, hogy a vadászat, a horgászat vagy éppen a fegyvertartás az valami természetellenes, illetve a dolgok lényegét érintően negatív dolog. Mi pedig azt gondoljuk, hogy nem az, hiszen egy olyan tudást, hagyományt hordoz, ami az embert segített kiemelni például az állatvilágból.

A vadászat, a horgászat és a fegyvertartás olyan hagyományt hordoz, ami a hétköznapokban folyamatosan tesz azért, hogy a fenntartható természetgazdálkodás és vadgazdálkodás, ha úgy tetszik, a természet- és környezetvédelem érdemben működjön.

Sok szó esik mostanában önmagában a változó klímáról: mi azt gondoljuk és azt fogjuk demonstrálni a következő másfél-két évben, hogy a vadászok és horgászok – akik nap mint nap kint vannak a természetben, gondoskodnak arról is, hogy ne legyen szemét, hogy a természetben megjelenő gondokat, hibákat kijavítsák, hogy télen, extrém körülmények között élelemmel lássák el a vadállományt, gondoskodnak arról, hogy rend legyen a természetben – a legfelelősségteljesebb csoportját jelentik azoknak, akik egyébként nap mint nap tesznek a természetért. Nemhogy nem szembeállíthatók a globális felmelegedés, változó klíma miatt minket érő kihívásokkal, hanem a legjobb eszközök abban, hogy fel tudjunk lépni a változó környezeti körülményekkel szemben és tudjunk alkalmazkodni ahhoz a változáshoz, ami láthatóan be fog következni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére