Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európában síelnél a következő években? Van egy rossz hírünk

Békési Marcell

2020.01.01. 15:45

Az Alpokban található sírégiók fele veszélybe került az egyre magasabbra húzódó hóhatár és az egyre kiszámíthatatlanabb telek következtében, és a helyzet várhatóan csak romlani fog.

Egy Franciaországban megjelent tanulmány az Alpok nyugati részén található sírégiók fenntarthatóságát és gazdaságosságát vette górcső alá, és arra az eredményre jutott, hogy a 22 legnagyobb francia sírégió közel fele bezárhat a következő évtizedben.

A hóhatár ugyanis magasabbra húzódott – jelenleg a környéken már 1325 méter magasságban található télen –, és a részben vagy egészen ennél alacsonyabban fekvő sípályákat csak mesterségesen lehet fenntartani. Emellett a síszezon kezdete is későbbre csúszik, valamint korábban is ér véget.

Vagyis a sípályák fenntartása egyre költségesebb, miközben az összeget a fenntartóknak egyre kevesebb idő alatt kell beszedniük a síelőktől.

De nincsenek jobb helyzetben az olasz és osztrák pályák sem, az elemzés ugyan részletesen nem tér ki rájuk, de például az Alpokban található átlagos hómagasság már az előző évtizedben is közel 40 százalékkal kevesebb volt az 1990-es szinttől.

A havas tájat ráadásul nem csak az olvadás veszélyezteti, az egyre melegebbé váló telek ugyanis egyre szárazabbak is, pontosabban egyre több a teljesen csapadékmentes időszak telente, amit nem kárpótol egy-egy csapadékosabb hét.

Tekintve, hogy a síelők egész Savoya tartomány éves bevételének 15 százalékát költik el pár hónap alatt, a problémán a franciák már egy ideje törik a fejüket.

A legújabb terv szerint egy új, eddig érintetlen 85 hektáros régiót szeretnének beépíteni, és oda fogják a veszélyeztetett régiókat „evakuálni”. A terv ellen viszont sok környezetvédő tiltakozik – joggal.

Ez a megoldás viszont nem segít az olyan régiókon, amik nem tudnak magasabbra költözni, mint például Donovaly, Zakopane vagy Bjelasnica.

Úgyhogy jó esély van rá, hogy – ha nem változik semmi – 2030-ban a síelés újra csak egy szűk elit kiváltsága lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére