Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy óra alatt két és fél millió tonna szemét kerül a vizekbe

Bokor Gábor

2019.06.30. 10:10

Ez azért valljuk be, aggasztó.

A budapesti Tropicariumban hoztak létre egy installációt, hogy szemléltessék, mekkora károkat okoznak a műanyag eszközök a környezetnek, én például nem is gondoltam volna, hogy kontinensnyi méretű szeméthegyek úsznak a vizeken. A legmegdöbbentőbb, hogy a legfrissebb kutatások szerint

egy óra leforgása alatt mintegy két és fél millió tonna szemét kerül a vizekbe.

Farkas Vivien, a Tropicarium környezetkutatója szerint az orvoslásához nem szükséges radikálisan megváltoztatni az életmódjukat sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek, apróbb dolgokra kell odafigyelni, hogy a probléma ellen tenni tudjunk.

Fotó: AFP

Az áramlatok összegyűjtik a vízbe került szemetet, és úgynevezett szemétszigetet hoznak létre, melyből öt nagy van jelenleg a bolygón.

A legnagyobb a csendes-óceáni, ami már akkora, mint Észak-Amerika területe. Szinte alig akad olyan hulladékfajta, amely ne lenne megtalálható a természetes vizekben. Ezek közül a legnagyobb problémát a műanyagok okozzák

– fogalmazott a kutató, aki szerint vannak semleges, lebegő képességű szemetek. Szinte az összes a víz tetején ragad meg és ott gyűlik össze az áramlatok révén. A legtöbb szemét a PET-palackból és az egyszer használatos műanyag eszközökből áll össze, ilyenek például a nylonzacskók, melyeket a bevásárlás során használunk és megveszünk drága pénzért, hogy haza tudjuk vinni az élelmiszert. Ez egy teljesen felesleges és drága dolog – tette hozzá a környezetkutató.

Azzal szeretnénk felhívni az idelátogatóknak a figyelmét, hogy jelen pillanatban nemcsak az óceánok és a tengerek élővilága szennyezett, hanem már a mi vizeink is. Beletettünk néhány dolgot, hogy szemléltessük, mik szoktak általában lenni a vizekben, amelyekkel az állatok is kénytelenek együtt élni. Természetesen csak olyan anyagokat tettünk bele, amelyektől nem lesz semmi baja a halaknak”

– magyarázta Farkas Vivien.

Elmondása szerint Magyarországon is rengeteg hulladék halad át, egy-egy áradás során 3-5 ezer tonnányi különböző összetételű hulladék mennyiség halad rajtunk keresztül. A gátaknál, víztározóknál ezek felhalmozódnak, így nem csak a törmelék és a gallyak jelentenek problémát, hanem a PET-palackok, üvegek, fém és minden más, amit csak el lehet képzelni.

Az óceánok messze vannak tőlünk, így természetesen nem a magyar ember szokott állni a partján és dobja a vízbe a PET-palackot. A legnagyobb mennyiségű szemét főleg azokból az ázsiai országokból érkezik, amelyek egyfajta hulladékgazdálkodási szempontból hulladéklerakatként funkcionálnak világszinten. A fejlett világban tehát nagyon sokszor nem az adott helyen dolgozzák fel a keletkező hulladékot, hanem elszállítják minél messzebbre

– mondta Kump Edina környezetkutató.

Fotó: AFP

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Szerdán 1956 hőseire emlékeztek koszorúkkal, virágokkal, gyertyagyújtással és főhajtással a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A megemlékezők között voltak az '56-os hősök leszármazottjai is.

Fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeztek a forradalomra Újbudán

Budapest XI. kerületében is az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek a hagyománnyá vált fáklyás felvonuláson.

Forradalmi mobilapplikáció készült, felér egy időutazással

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek helyszíneit járhatjuk be a közelmúltban elkészült mobilalkalmazás segítségével.

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

A világ minden pontján megemlékeznek a magyar közösségek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A korábbi évekhez hasonlóan, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai idén is aktívan részt vesznek a megemlékezések szervezésében, lebonyolításában szerte a világon. Több helyszínen már az elmúlt napokban megkezdődtek az ünnepségek.

„1956 az internacionalista baloldal diktatúrája elleni lázadás volt”

1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.

’56

’56

Október 23-án minden évben kezembe veszek egy naplót, fekete borítójú, sárgás lapokkal teli, ceruzával írt aprócska zsebnaptár. Amennyire kicsi, annyira nagy a jelentősége a családom és az én életemben. A kézzel írt betűk a dédapám szavai. Romantikus alkat volt, papírra vetette élete legnehezebb hónapjait, amikor 1956-ban a kommunisták miatt el kellett hagynia a hazáját.

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében – közölte szerdán a helyi rendőrség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére