Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy kis tudatos vásárlás még nem ártott meg senkinek: ma van a méltányos kereskedelem világnapja

Horváth Tamás

2019.05.11. 16:08

A fair trade jó a termelőnek, a környezetnek és a fogyasztónak is.

Minden év májusának második szombatja a méltányos kereskedelem világnapja, amely a globális kereskedelem és a túlfogyasztás hátrányaira, valamint a kistermelők és a környezet kizsákmányolására hívja fel a figyelmet.

A méltányos kereskedelem (angolul fair trade) jó a termelőnek, a környezetnek és a fogyasztónak is. Megbecsülésen, átláthatóságon és nagyobb egyenlőségen alapul. A kistermelői és szövetkezeti tevékenység fenntarthatósága érdekében hangsúlyt helyez a termelő jogaira, a kereskedelmi feltételek betartására, valamint a magasabb felvásárlási árra.

A fair trade többet fizet, a kötött felvásárlási ár valóban arányban áll a termelők anyagi és munkaráfordításaival. Sőt, a termékért előre fizetnek, és hosszú távú szerződésekkel segítik a termelőket. A méltányos kereskedelem a hátrányos helyzetű csoportok – különösen a nők – esélyeit is növeli a munkaerőpiacon, ezen felül a gyermekek kizsákmányolása ellen is véd.

A fair trade címke elsősorban a fejlődő országokból származó egzotikus (pl. narancs, banán) vagy élvezeti (pl. kakaó, kávé, cukor) cikkeken jelenik meg. A méltányos kereskedelem „eszméje” ugyanakkor a helyi gazdaságban is hasznosulhat: a fogyasztói tudatosság elősegítheti, hogy a javak minél nagyobb arányban a helyi közösségnél maradjanak.

A fair trade címke

A multinacionális nagyvállalatok csak úgy tudnak talpon maradni a globális árversenyben, és relatíve olcsó termékajánlattal előrukkolni, hogy az ellátási lánc egészén törekednek a költségek minimalizálására, ezzel párhuzamosan pedig a nyereség maximalizálására. Ezzel még önmagában nem is lenne probléma, csakhogy a lehető legnagyobb nyereség abszolválása a környezet és a munkaerő kizsigerelésével, a termelők függő helyzetbe hozásával, valamint – a túlfogyasztás elősegítése érdekében – a fogyasztók manipulálásával történik.

A környezeti problémák megjelenésére jó példa az ipari méretű banántermesztés. Ezeken az óriási ültetvényeken a monokultúrás termesztés miatt meglehetősen sérülékeny mind a talaj, mind pedig a termény, ezért évről évre több rovarirtó- és gombaölőszert kell felhasználni, beleértve a banánok csomagolás előtti vegyszeres lemosását. A banántermesztés ma is sok kézi erőt, munkást igényel, akik családjaikkal együtt az ültetvények barakkjaiban élnek, így a rendszeres vegyszerezés nemcsak a munkásokat, hanem otthonaikat, veteményeseiket és ivóvizüket is szennyezi.

Hasonló problémák természetesen szinte az összes fejlődő országban előfordulnak: a környezet élhetetlenné válása és a multik által függő helyzetbe hozott, éhbérért dolgoztatott munkaerő kizsigerelése együttesen okozza – többek között – a migráció növekedését is.

A munkavállalóknak adott tisztességes bér, illetőleg a termelőkkel és a beszállítókkal kötött korrekt szerződések hozzájárulhatnak egy elmaradottabb térség fejlődéséhez. Egy fejlett régió pedig nyilvánvalóan nagyobb népességmegtartó képességgel rendelkezik, így az emberek a saját szülőföldjükön tudnak boldogulni, és nem indulnak el tömegesen – a jobb életkörülmények reményében – Európa vagy Észak-Amerika felé.

Ha őstermelőnél vásárolunk, a pénz a helyi közösségnél marad | Fotó: MTI

A fair trade termékekkel (ahogy a helyben megtermelt, őstermelőktől beszerzett produktumokkal is) jól jár a fogyasztó, aki nem elég, hogy a vásárlással a helyi gazdaság fenntartható növekedéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez járul hozzá, minőségben is jobb terméket kap.

Egyedüli gond az ilyen árucikkekkel, hogy relatíve sokba kerülnek – ugyanakkor a minőségi és egészséges élelmiszerek fogyasztása hosszú távon számtalan egészségügyi problémát (ezzel együtt jelentős anyagi kiadásokat) előzhet meg.

Annak tehát, aki megengedheti magának, érdemes odafigyelnie, hogy mit vesz meg a boltban vagy a piacon. Hiszen egy kis tudatos vásárlás még nem ártott meg senkinek.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Szegeden is összeállt a horrorkoalíció: a teljes ellenzék Botka Lászlót támogatja

Szegeden is összeállt a horrorkoalíció: a teljes ellenzék Botka Lászlót támogatja

A Momentum, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is felsorakozott az MSZP-s polgármester mögött.

Újabb színmagyar falut büntettek meg a románok, amiért magyarul jelenik meg a helyi közlöny

A román hatóságok azért marasztalták el a magyar községet, mert a lakóikat az anyanyelvükön tájékoztatták.

Lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

Lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

A kormányfő kedden a parlamentben jelentette be, hogy felajánlja a lemondását, amit azzal indokolt, hogy nem tud együtt dolgozni a Matteo Salvini vezettte kisebbik kormánypárttal.

A németek döntő többsége nem támogatja az orosz szankciókat

Egy friss felmérés szerint a német lakosság alig negyede támogatja csupán az Oroszország ellen az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt elrendelt európai uniós (EU-) szankciókat.

Államalapításunk ünnepére: Szent István ércnél maradandóbb, kíméletlen intelmei Európa számára

Államalapításunk ünnepére: Szent István ércnél maradandóbb, kíméletlen intelmei Európa számára

Hisszük, hogy velünk az Isten, és hisszük, hogy velünk cselekszik az olthatatlan hazaszeretet, amely szilárd hittel oltalmazva segít megvédeni a Hazát!

Hatalmas libsi pofára esés: ezt mondta Merkel az EU-s pénzeink felhasználásáról

Hatalmas libsi pofára esés: ezt mondta Merkel az EU-s pénzeink felhasználásáról

Hírhamisításból ismét jelesre vizsgáztak liberális honfitársaink.

Ma délutántól az államfő kezében lesz a római kormány sorsa

Ma délutántól az államfő kezében lesz a római kormány sorsa

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma, azaz kedd délután háromkor mond beszédet a római parlament felsőházában. Ezután bizalmatlansági szavazás nélkül is benyújthatja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, hivatalosan pontot téve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga pártja közös kormányzásának végére.

Bíróság elé áll az afrikai migráns, amiért egy kilencéves kislányt erőszakolt meg

Bíróság elé áll az afrikai migráns, amiért egy kilencéves kislányt erőszakolt meg

A Nigerből származó, 27 éves afrikai menedékkérőként érkezett Németországba.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére