Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Ökojobb
 
 
 
 

Egy kis tudatos vásárlás még nem ártott meg senkinek: ma van a méltányos kereskedelem világnapja

Horváth Tamás

2019.05.11. 16:08

A fair trade jó a termelőnek, a környezetnek és a fogyasztónak is.

Minden év májusának második szombatja a méltányos kereskedelem világnapja, amely a globális kereskedelem és a túlfogyasztás hátrányaira, valamint a kistermelők és a környezet kizsákmányolására hívja fel a figyelmet.

A méltányos kereskedelem (angolul fair trade) jó a termelőnek, a környezetnek és a fogyasztónak is. Megbecsülésen, átláthatóságon és nagyobb egyenlőségen alapul. A kistermelői és szövetkezeti tevékenység fenntarthatósága érdekében hangsúlyt helyez a termelő jogaira, a kereskedelmi feltételek betartására, valamint a magasabb felvásárlási árra.

A fair trade többet fizet, a kötött felvásárlási ár valóban arányban áll a termelők anyagi és munkaráfordításaival. Sőt, a termékért előre fizetnek, és hosszú távú szerződésekkel segítik a termelőket. A méltányos kereskedelem a hátrányos helyzetű csoportok – különösen a nők – esélyeit is növeli a munkaerőpiacon, ezen felül a gyermekek kizsákmányolása ellen is véd.

A fair trade címke elsősorban a fejlődő országokból származó egzotikus (pl. narancs, banán) vagy élvezeti (pl. kakaó, kávé, cukor) cikkeken jelenik meg. A méltányos kereskedelem „eszméje” ugyanakkor a helyi gazdaságban is hasznosulhat: a fogyasztói tudatosság elősegítheti, hogy a javak minél nagyobb arányban a helyi közösségnél maradjanak.

A fair trade címke

A multinacionális nagyvállalatok csak úgy tudnak talpon maradni a globális árversenyben, és relatíve olcsó termékajánlattal előrukkolni, hogy az ellátási lánc egészén törekednek a költségek minimalizálására, ezzel párhuzamosan pedig a nyereség maximalizálására. Ezzel még önmagában nem is lenne probléma, csakhogy a lehető legnagyobb nyereség abszolválása a környezet és a munkaerő kizsigerelésével, a termelők függő helyzetbe hozásával, valamint – a túlfogyasztás elősegítése érdekében – a fogyasztók manipulálásával történik.

A környezeti problémák megjelenésére jó példa az ipari méretű banántermesztés. Ezeken az óriási ültetvényeken a monokultúrás termesztés miatt meglehetősen sérülékeny mind a talaj, mind pedig a termény, ezért évről évre több rovarirtó- és gombaölőszert kell felhasználni, beleértve a banánok csomagolás előtti vegyszeres lemosását. A banántermesztés ma is sok kézi erőt, munkást igényel, akik családjaikkal együtt az ültetvények barakkjaiban élnek, így a rendszeres vegyszerezés nemcsak a munkásokat, hanem otthonaikat, veteményeseiket és ivóvizüket is szennyezi.

Hasonló problémák természetesen szinte az összes fejlődő országban előfordulnak: a környezet élhetetlenné válása és a multik által függő helyzetbe hozott, éhbérért dolgoztatott munkaerő kizsigerelése együttesen okozza – többek között – a migráció növekedését is.

A munkavállalóknak adott tisztességes bér, illetőleg a termelőkkel és a beszállítókkal kötött korrekt szerződések hozzájárulhatnak egy elmaradottabb térség fejlődéséhez. Egy fejlett régió pedig nyilvánvalóan nagyobb népességmegtartó képességgel rendelkezik, így az emberek a saját szülőföldjükön tudnak boldogulni, és nem indulnak el tömegesen – a jobb életkörülmények reményében – Európa vagy Észak-Amerika felé.

Ha őstermelőnél vásárolunk, a pénz a helyi közösségnél marad | Fotó: MTI

A fair trade termékekkel (ahogy a helyben megtermelt, őstermelőktől beszerzett produktumokkal is) jól jár a fogyasztó, aki nem elég, hogy a vásárlással a helyi gazdaság fenntartható növekedéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez járul hozzá, minőségben is jobb terméket kap.

Egyedüli gond az ilyen árucikkekkel, hogy relatíve sokba kerülnek – ugyanakkor a minőségi és egészséges élelmiszerek fogyasztása hosszú távon számtalan egészségügyi problémát (ezzel együtt jelentős anyagi kiadásokat) előzhet meg.

Annak tehát, aki megengedheti magának, érdemes odafigyelnie, hogy mit vesz meg a boltban vagy a piacon. Hiszen egy kis tudatos vásárlás még nem ártott meg senkinek.

OLVASTAD MÁR?

Ökojobb
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az AfD tagjai már tanárok sem lehetnek Németországban

Egyes német iskolákban a tanárok nem lehetnek az AfD tagjai, más párttal kapcsolatban viszont nincs semmilyen tiltás.

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Kétharmad

A miniszterelnök péntek este a Hír TV-nek adott interjút a közelgő EP-választással kapcsolatban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

Amerika, London, Párizs

Már az ősi írásjelek betiltása is napirendre került.

Robbantás történt Lyon belvárosában

Robbantás történt Lyon belvárosában

Amerika, London, Párizs

Legalább nyolcan megsérültek, köztük egy kislány is.

Brüsszelben az EU választás idejére száműzték az illegális migránsokat a városközpontból

Nem kicsit álszent módon, de az EU választások idejére száműzték a belga hatóságok az unió legfontosabb igazgatásii épületei mellől, a városközpontban levő Brüsszel-Észak központi vasútállomásról az illegális migránsokat. Az állomás május 27-től visszaalakul az illegális bevándorlók szálláshelyévé és a velük zajló emberkereskedelem központi helyszínévé.

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Amerika, London, Párizs

Két német CDU-s vezető politikus, Németország egészségügyi minisztere és Schleswig-Holstein állam miniszterelnöke, Jens Spahn valamint Daniel Günther az EP választási kampány hajrájában azt tartotta fontosnak kampányüzenetként megfogalmazni, hogy az európai kontinens értékeinek a megőrzése érdekében egy olyan „európai iszlám” irányzatra van szükség az EU-ban, amely képes problémamentesen illeszkedni az európai hagyományokhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére