Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brutális klímaváltozás: több száz rénszarvastetemet találtak a Spitzbergákon

Bokor Gábor

2019.07.30. 21:00

A kutatók negyven éve vizsgálják a Norvégiához tartozó szigetcsoportot, ahol eddig még nem találtak egyszerre ennyi halott rénszarvast.

Több mint kétszáz rénszarvas halt éhen a Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoporton. A kint dolgozó tudósok egyértelműen a klímaváltozást okolják az állatok pusztulása miatt. A Jeges-tengeren fekvő északi szigeten negyven éve vizsgálják a szakértők, hogyan is áll a rénszarvas-populáció, azóta nem találtak egyszerre ennyi elhullott állatot.

Ijesztő és szomorú, hogy ennyi rénszarvastetemet találtunk. Ez egy ékes bizonyítéka annak, hogyan hat a klímaváltozás a természetre

– mondta Ashild Onvik Pedersen, a szervezet projektvezetője.

Fotó: AFP

A tudósok az év elején arra figyelmeztettek, hogy a szigetcsoport legnagyobb városa, Longyearbyen a leggyorsabban melegedő település a bolygón, ami amúgy egyben a világ legészakibb városa. Tavaly decemberben heves esőzés volt a szigeten, ami rendkívül szokatlan, ugyanis általában ebben az időszakban a hó szokott esni. Az NPI kutatói megjegyezték, az állatok azért haltak éhen, mert a megfagyott eső megakadályozta, hogy földeken tápanyaghoz jussanak. A kutatók megfigyelték, amint fogyott a rénszarvasok elesége, elkezdték a tenger által partra mosott moszatokat enni, ami azonban kevésbé tápláló és gyomorproblémákhoz vezetett náluk.

A háromfős tudóscsoport tíz hetet töltött idén zord körülmények között a szigetcsoporton, ahol az állatpopulációt vizsgálták. A sarkköri rénszarvasok száma az elmúlt két évtizedben 56 százalékkal csökkent egy tavalyi felmérés szerint. 1900 óta az éves átlaghőmérséklet Longyearbyenben 3,7 fokkal növekedett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére