Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bolsonaro négy hónapos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a brazil Amazonas-esőerdő védelmére

MTI

2020.07.16. 21:09

Jair Bolsonaro brazil elnök négy hónapos tűzgyújtási tilalmat rendelt el csütörtökön az Amazonas-esőerdő védelmére.

A százhúsz napig hatályos rendelet a brazil közlönyben jelent meg.

A tilalom a többi között a földterületek mezőgazdasági felszabadítása végett rakott tüzekre is vonatkozik. A brazil törvények eddig is engedélyhez kötötték a földterületek ilyen módon történő megnyitását, de ezt a gyakorlatban széles körben figyelmen kívül hagyták.

Januártól a száraz időszak és az erdőtűzszezon kezdetét jelentő júniusig csaknem 25 százalékkal nőtt az erdőirtás az előző év azonos időszakához képest. Idén eddig valamivel több mint 3 ezer négyzetkilométernyi erdőterület veszett oda.

Az új rendelet ugyanakkor bizonyos esetekben engedélyezi a tűzrakást, amennyiben az előnyös a növényzet számára az Amazonason kívül eső területeken, illetve a Pantanal mocsaras területén. További kivételt jelentenek a tilalom alól a bennszülött népek mezőgazdasági tevékenységéhez szükséges tüzek.

Bírálói gyakran vetik az elnök szemére, hogy bátorítja az erdőirtást, az illegális fakitermelést, illetve a földek megnyitását mezőgazdasági használatra, beleértve a védett területeket is, a térség gazdasági kiaknázása érdekében pedig nem törődik a környezetvédelemmel. Ugyanakkor az utóbbi időben a brazil kormány igyekezett bizonyítani környezetvédelmi elkötelezettségét a heves nemzetközi bírálatok nyomán, mivel tavaly az erdőirtás legmagasabb szintjét rögzítették 2008 óta.

A múlt héten a brazil kormány felvetette, hogy globális vagyonkezelők az Amazonas-esőerdő védett térségeit „fogadják örökbe”, hogy elejét vegyék az illegális erdőirtásnak. Az elképzelés szerint ez magában foglalhatja környezetvédelmi projektek támogatását, illetve akár biztonsági szolgálatok fenntartását, amelyek megakadályoznák, hogy illetéktelenek hatoljanak be az érintett területekre.

Július 7-én több tucat brazil cég követelte az illegális fakitermelés elleni kormányzati fellépést egy nyílt levélben. Azt megelőzően, június 23-án egy többségében európai országokból álló csoport a helyi brazil nagyköveteknek megküldött közös levélben fejezte ki aggályait az amazonasi erdőirtások miatt.

A kutatók szerint a bolygó legnagyobb esőerdőjének otthont adó Amazonas-medence megóvása kulcsfontosságú a klímaváltozás megfékezése szempontjából, mivel hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz elnyelésére és raktározására képes.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére