Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jégtakarók olvadásában is a pénzt látják

Tóth Dalma

2019.02.13. 19:00

A Nature Sustainability címû tudományos lapban tettek közzé egy új tanulmányt, amelyben arról írnak, hogy a klímaváltozás miatt a jövõben Grönlandra nagyon sok pénz vár, és ez nem csak a permafroszt alatt rejtõzõ ásványkincseknek köszönhetõ. Bármennyire is hihetetlen, a homok jelentheti Grönland számára a gazdasági jólétet.

Évente 269 milliárd tonna jég olvad el Grönlandnál. Egyes számítások szerint itt annyi fagyott víz van, hogy ha az mind elolvad, akkor mintegy hét méterrel emelkedhet meg a vízszint. 

Ha a felmelegedés miatt a jégtakaró eltűnik, akkor elérhetővé válik a homok és a kavics, melyek fontos építőipari anyagoknak számítanak. Az emelkedő vízszint jelentős mennyiségű iszapos hordalékkal látja el az öblöket és a fjordokat, ebből lehet kinyerni a homokot és kavicsot.

Vannak olyanok, akik jól járnának a klímakatasztrófával. A Grönland partjaihoz érkező homok piaci értéke egyes becslések szerint 2,22 milliárd dollár.

A homok az egyik legfontosabb alapanyag a világon. Globális kereslete 2017-ben meghaladta a 9,55 milliárd tonnát. Ugyanebben az évben piaca 28 ezer milliárd forintos nagyságú volt.

A számítások szerint 2100-ra a jelenlegi közel ötszörösére, 481 milliárd dollárra nő az éves piaca, ami nagy gondot jelenthet a jövőben, hiszen kitermelése globális ökológiai problémát okozhat.

Jelenleg 56 ezren lakják Grönlandot, az ott élők halászattal és bányászattal foglalkoznak. Az erodálódó tengerpartok elsősorban a halászatnak tennének keresztbe. Ez egyébként nemcsak Grönland lakóinak életében hozhat változást, hanem a világ többi tengerparti térségében is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére