Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában

Zelenka Dóra

2019.08.03. 20:45

A mediterrán országokban harminc év alatt a duplájára nőtt a hulladékszennyezés.

Az 1990-es években egy négyzetkilométerre körülbelül 100 darab szemét jutott, 2012-re ez a szám 200-ra, 2015-re pedig már 400-ra emelkedett – mondta Olivia Gérigny a Francia Tengerkutatási Intézet kutatója. Ez a tendencia a műanyagtermelés növekedésével, és a tengeri hulladékok rendszeresebb észlelésével magyarázható az EU tengervédelmi stratégiájáról szóló keretirányelv alapján.

Összehasonlításképp: az Északi-tenger hulladéksűrűsége körülbelül 50 darab szemét négyzetkilométerenként. Ez majdnem hatszor kevesebb, mint a Földközi-tengeren.

Ez azonban sajnos nem meglepő. A Nature Communications természettudományos folyóirat egy korábbi tanulmánya kielemezte a műanyagok eloszlását a világ óceánjain 1957 és 2016 között. A tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy az 1990-es években gyorsult fel a szennyezés mértéke az óceánokban.

Fotó: AFP

Táskák, palackok, kannák, csomagolások, kötelek, halászhálók és ruhák úsznak legsűrűbben a vizeken. A Francia Tengerkutatási Intézet 1994 és 2017 közötti időszakra vonatkozó tanulmánya szerint a Földközi-tenger fenekén a hulladékok 60%-a már egy összefüggő szőnyeget képez.

Évente 8 millió tonna műanyag kerül bolygónk tengereibe, óceánjaiba, ebből 200 000 tonna közvetlenül a Földközi-tengerbe. Ez a jelenség jelentős hatással van a tengeri élővilágra is. Globális értelemben a szennyezés legalább 800 tengeri és part menti faj érintett, amelyek 17%-át közvetlenül fenyegeti vagy veszélyezteti is a jelenség.

Az összes hulladék közül azonban a halászati ​​felszerelés a legveszélyesebb, mivel a földközi-tengeri állatok 65%-a beleakad a horgászvezetékbe.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Tévhitek a klímaváltozásról: A nap a bűnös?

Tévhitek a klímaváltozásról: A nap a bűnös?

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban mindkét oldalról. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

Húszfős pakisztáni migránsbanda csonkolta le egy fiatal kertész kezét Angliában

Húszfős pakisztáni migránsbanda csonkolta le egy fiatal kertész kezét Angliában

Egy idős hölggyel erőszakoskodott egy 27 éves migráns, akit munkába igyekvő kertészek állítottak le. Nem vette jó néven, húszfős bandával tért vissza.

Lezárult a párizsi merényletekkel kapcsolatos nyomozás, leghamarabb egy év múlva kezdődhet a per

Lezárult a nyomozás a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat ügyében, amelynek pere leghamarabb egy év múlva kezdődhet el – közölte hétfőn a francia terrorelhárítási ügyészség.

Kirekesztés elleni gabonapehely hatezer forintért? A hülyének is megéri!

A Kellogg’s összekeverte az összes gabonapelyhét, hogy a kirekesztés ellen tiltakozzon. Zseniális!

Salvini Olaszok Koalíciójának nevezte el a jobbközép pártok szövetségét

Salvini Olaszok Koalíciójának nevezte el a jobbközép pártok szövetségét

Egységbe forrt a jobboldali és jobbközép pártok szövetsége. Eközben a Giuseppe Conte vezette kormányban egyre erősebbek az ellentétek.

Felfüggesztették Varjú László mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László mentelmi jogát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére