Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Boráros tér egyszer belefullad a cigicsikkekbe

Tóth Dalma

2018.07.31. 12:30

A Boráros tér saját maga megérdemelne egy cikket az ott található fura alakok és áldatlan állapotok miatt, de az elmúlt napokban más keltett feltûnést.

Mégpedig az, hogy a HÉV-megálló tele van dohányzó emberekkel és csikkekkel. Főleg most, hogy a szerelvények ontják magukból a hőt, egy Boráros tér-Csepel menet felér egy ingyenes szaunával, így az ember jobban teszi, ha nem száll fel egyből a végállomáson veszteglő járműre. A 36 fokos kinti hőmérséklet még mindig kellemesebb, mint a HÉV-en uralkodó fullasztó levegő.

Azaz többen döntenek úgy, hogy a padon üldögélve, vagy a megállóban álldogálva várakoznak indulásig. Amivel nem is lenne baj, de többségük kezében ott füstöl a cigi. Tíz dohányzó fog közre egy nemdohányzót. Itt nem kérdés, hogy te cigizel-e vagy sem, mert ha nem, akkor is fogsz, passzívan biztos. Mindezt annak ellenére, hogy 2011 óta tilos a dohányzás a BKV megállóiban. Ha valaki mégis kockáztat, azt akár 50 ezer forintra is büntethetik. Én még nemhogy büntetést, de azt se láttam, hogy legalább a közteresek szóltak volna az illetőnek, hogy "légyszi, állj már arrébb néhány méterrel és ott szívd." Nem csoda, hiszen a statisztikák szerint az elmúlt öt évben csupán ötszáz alkalommal bírságoltak dohányzás miatt. Viszont nem azért ilyen alacsony ez a szám, mert senki sem dohányzik a megállóban.

De lépjünk tovább. Az illető elszívta a megállóban a cigit, nem történt semmi. Mi a következő jelenet? Fogja és elpöcköli a csikket. Három közkedvelt helyre dobálják. Egyesek a síneket részesítik előnyben, mások a peront, de akad olyan, aki nem szeretne a csikkekben álldogálni, ezért inkább a fűbe dobja, ott kevésbé látszik. Jó ötlet lenne, ha nem az lenne a századik csikk a fűben. De így a kiszáradt gyep felett diadalmaskodnak a csikkek. Mindez azért háborít fel végképp, mert elég sok szemetes van elhelyezve a megállóban. Ha már valaki ott gyújtott rá, vegye a fáradtságot és találjon bele. Sokan Michael Jordannak képzelik magukat, aztán ha még sem jön össze a kosár, úgy marad a szemét a földön, ahogy puffant. A közmunkásoknak hála időközönként eltűnnek az eldobált csikkek, de az utánpótlás nem marad el.

Egy cigarettavég lebomlási ideje minimum két év, de egyes kutatások szerint 10-15 évre van szükség hozzá. Lehet, hogy pici, de sok veszélyes anyagot tartalmaz, és ha bemosódik a csatornarendszerbe vagy a földbe, további káros következményt okozhatnak. Évente 4300 milliárd cigarettacsikket dobnak el az utcákon világszerte. Ne tartozz az átlaghoz, ne dobd el a csikket és figyelj a nemdohányzókra!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére