Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vége a félnapos ügyintézésnek

Bertha László

2017.09.12. 00:01

Alaposan lecsökkentek a várakozási idõk a hivatali ügyek intézésében, ami egyértelmûen annak köszönhetõ, hogy a járási rendszer kialakításával és a kormányablakok számának növelésével a kormányzat megkönnyítette a közigazgatással kapcsolatos ügyintézést a lakosságnak. És az emberek érzik is ezt.

Alaposan lecsökkentek a várakozási idők a hivatali ügyek intézésében, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy a járási rendszer kialakításával és a kormányablakok számának növelésével a kormányzat megkönnyítette a közigazgatással kapcsolatos ügyintézést a lakosságnak. És az emberek érzik is ezt.

A korábbi szocialista-liberális összetételű kabinetekkel ellentétben az Orbán-kormány nem a nagyobb egységekből (megyék) felépülő regionális adminisztráció, hanem a decentralizáció mellett tette le voksát. A 197 kialakított járás megszüntette azt a rendkívül kellemetlen gyakorlatot, hogy egyes ügyek intézése miatt egy-, két-, háromórás utazásnak és további többórás várakozásnak tegye ki magát az, aki – például csak – a személyi igazolványát akarja meghosszabbíttatni.

Ráadásul a kormányablakok rendszerében ma már több mint 1500 ügytípust intézhetnek el könnyebben, egyszerűbben és – nem mellesleg – olcsóbban. A kormányzat az elmúlt években ugyanis jó néhány közigazgatási szolgáltatás díját csökkentette vagy törölte el. Ha csak arra gondolunk, hogy 300 négyzetméter alapterület alatt ma már nincs szükség építési engedélyeztetésre, illeték- és díjmentes lett a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a 65 éven felüliek magánútlevele és az első vezetői engedély kiállítása, a felsőoktatási felvételi díja, valamint az örökölt ingatlanok nyilvántartásba vétele.

Ehhez képest 2009-ben egy személyi igazolvány és egy lakcímkártya kiállításáért 2000 forintot kellett fizetni, egy jogosítványért 4000 forintot, a nyugdíjasoknak az útlevélért 7500 forintot, egy főiskolai, egyetemi felvételikérelemért 9000 forintot kellett fizetni. A hivatalos adatok szerint a bürokráciacsökkentéssel a kormány 10 milliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében.

Ráadásul ma már egy hétköznapi munkavállalónak az adóbevallásával sem kell bíbelődnie, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közel másfél millió magánszemély helyett készítette el a bevallását.

A vállalkozók élete is egyszerűsödött: 2016-ban húsz különböző hatósági eljárás (köztük az adóhatósági igazolás, a cégiratok kiállítása, a cégbeszámolóval kapcsolatos közzététel, az üzletek működési engedélyének, valamint az egyéni vállalkozók igazolványának kiadása) díját szüntette meg a kormány. Ez a számítások szerint összesen évente mintegy 800 ezer eljárást tett ingyenessé, aminek nyomán 2,5 milliárd forinttal több pénz maradt a vállalkozóknál. De a könnyítés idén is folytatódott: márciustól nem kell fizetni a cégbejegyzésért (egyéni cég, bt., kkt., kft. esetében), a vállalkozók hatósági bizonyítványának nyilvántartásából történő kiállításáért, valamint az anyakönyvi kivonat kiállításáért sem, ami további 175 ezer eljárást tett díjmentessé, és újabb kétmilliárd forintos megtakarítást jelent a lakosságnak évente.

Ingyenes parkolási igazolvány és anyakönyvi kivonat

2016. január 1-jétől a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása is ingyenes lett, ami 2009-ben még 3100 forintba került. Idén márciustól az anyakönyvi kivonat kiállítása is ingyenes, ez az MSZP-kormány idején 2000 forintot kóstált.

Tetszenek a könnyítések

A Lokál a Visegrádi utcai központi okmányiroda ügyfeleit kérdezte: elégedettek-e a változásokkal?

Kriszta: – A kisebbik fiam diákigazolványáért jöttünk. Összesen 20 perc volt az ügyintézés. Az elmúlt években már valóban nem okoz gondot a hivatalos ügyek intézése.

Róbert: – Nagyon elégedett vagyok. Két napja igényeltem új személyi igazolványt, és már jöhettem is érte. Jó, hogy nem rabolják az időnket ilyesmivel.

Szilvi: – Bevallom, én rossz helyre jöttem. Lakcímbejelentés miatt érkeztem, de nem ide kellett volna jönnöm. Viszont ezt egy percen belül közölték velem, és kaptam egy nyomtatott listát, hogy hová mehetek.

Bálint: – Azt mondták, hogy három nap alatt kapom meg a sürgősséggel igényelt magánútlevelemet, de már két nappal az igénylés után szóltak: jöhetek érte. Sose legyen rosszabb!

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Salvini ellen szövetkezik a bevándorláspárti olasz baloldal

Salvini ellen szövetkezik a bevándorláspárti olasz baloldal

Az eddig ellenzékben levő balközép Demokrata Párt (PD) teljes körű felhatalmazást adott a főtitkár Nicola Zingarettinek, hogy megkezdje a kormányalakítási egyeztetést az eddig koalícióban kormányon lévő, szélsőbaloldali Öt Csillag Mozgalommal.

Újabb magyar rendőri kontingens indult Európa határainak védelmére

Újabb magyar rendőri kontingens indult szerdán Szerbiába és Észak-Macedóniába, ahol a határok őrzésében segítenek majd – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Kína továbbra is elutasítja az azonos neműek házasságát

Kína jogi álláspontja szerint a házasság továbbra is egy férfi és egy nő köteléke – szögezte le egy kínai parlamenti szóvivő szerdán, kizárva, hogy Peking kövesse Tajvant az azonos neműek házasságának engedélyezésében.

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

A harmadik ciklusára készülő kormánypárti főpolgármester szerint az egyetlen közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről szóló elképzelés összeomlott. A városvezető felkészületlennek nevezte az ellenjelölteket, köztük Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét az M1 szerda reggeli műsorában.

Elképesztő: levelet írt a polgármester egy focicsapatnak, mert túl hangosak a szurkolók

Nemcsak az edzések, de a mérkőzések hangereje is túl nagy Kozármislenyben a helyi polgármester szerint.

A propagandamentes

A propagandamentes

Ha nem is sokat, de azért elgondolkodtam, hogy érdemes-e írni Molnár Áronról. De ki az a Molnár Áron? Na igen, ezért gondolkodtam el. Mert nagyon-nagyon kevesen tudják, hogy kicsoda, és persze érthető, hogy nem tudják. De van benne valami tipikus, valami önmagán túlmutató. Ő nyilván hihetetlenül egyedinek érzi magát, pedig – fájdalom – messze nem az.

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére