Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vége a félnapos ügyintézésnek

Bertha László

2017.09.12. 00:01

Alaposan lecsökkentek a várakozási idõk a hivatali ügyek intézésében, ami egyértelmûen annak köszönhetõ, hogy a járási rendszer kialakításával és a kormányablakok számának növelésével a kormányzat megkönnyítette a közigazgatással kapcsolatos ügyintézést a lakosságnak. És az emberek érzik is ezt.

Alaposan lecsökkentek a várakozási idők a hivatali ügyek intézésében, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy a járási rendszer kialakításával és a kormányablakok számának növelésével a kormányzat megkönnyítette a közigazgatással kapcsolatos ügyintézést a lakosságnak. És az emberek érzik is ezt.

A korábbi szocialista-liberális összetételű kabinetekkel ellentétben az Orbán-kormány nem a nagyobb egységekből (megyék) felépülő regionális adminisztráció, hanem a decentralizáció mellett tette le voksát. A 197 kialakított járás megszüntette azt a rendkívül kellemetlen gyakorlatot, hogy egyes ügyek intézése miatt egy-, két-, háromórás utazásnak és további többórás várakozásnak tegye ki magát az, aki – például csak – a személyi igazolványát akarja meghosszabbíttatni.

Ráadásul a kormányablakok rendszerében ma már több mint 1500 ügytípust intézhetnek el könnyebben, egyszerűbben és – nem mellesleg – olcsóbban. A kormányzat az elmúlt években ugyanis jó néhány közigazgatási szolgáltatás díját csökkentette vagy törölte el. Ha csak arra gondolunk, hogy 300 négyzetméter alapterület alatt ma már nincs szükség építési engedélyeztetésre, illeték- és díjmentes lett a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a 65 éven felüliek magánútlevele és az első vezetői engedély kiállítása, a felsőoktatási felvételi díja, valamint az örökölt ingatlanok nyilvántartásba vétele.

Ehhez képest 2009-ben egy személyi igazolvány és egy lakcímkártya kiállításáért 2000 forintot kellett fizetni, egy jogosítványért 4000 forintot, a nyugdíjasoknak az útlevélért 7500 forintot, egy főiskolai, egyetemi felvételikérelemért 9000 forintot kellett fizetni. A hivatalos adatok szerint a bürokráciacsökkentéssel a kormány 10 milliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében.

Ráadásul ma már egy hétköznapi munkavállalónak az adóbevallásával sem kell bíbelődnie, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közel másfél millió magánszemély helyett készítette el a bevallását.

A vállalkozók élete is egyszerűsödött: 2016-ban húsz különböző hatósági eljárás (köztük az adóhatósági igazolás, a cégiratok kiállítása, a cégbeszámolóval kapcsolatos közzététel, az üzletek működési engedélyének, valamint az egyéni vállalkozók igazolványának kiadása) díját szüntette meg a kormány. Ez a számítások szerint összesen évente mintegy 800 ezer eljárást tett ingyenessé, aminek nyomán 2,5 milliárd forinttal több pénz maradt a vállalkozóknál. De a könnyítés idén is folytatódott: márciustól nem kell fizetni a cégbejegyzésért (egyéni cég, bt., kkt., kft. esetében), a vállalkozók hatósági bizonyítványának nyilvántartásából történő kiállításáért, valamint az anyakönyvi kivonat kiállításáért sem, ami további 175 ezer eljárást tett díjmentessé, és újabb kétmilliárd forintos megtakarítást jelent a lakosságnak évente.

Ingyenes parkolási igazolvány és anyakönyvi kivonat

2016. január 1-jétől a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása is ingyenes lett, ami 2009-ben még 3100 forintba került. Idén márciustól az anyakönyvi kivonat kiállítása is ingyenes, ez az MSZP-kormány idején 2000 forintot kóstált.

Tetszenek a könnyítések

A Lokál a Visegrádi utcai központi okmányiroda ügyfeleit kérdezte: elégedettek-e a változásokkal?

Kriszta: – A kisebbik fiam diákigazolványáért jöttünk. Összesen 20 perc volt az ügyintézés. Az elmúlt években már valóban nem okoz gondot a hivatalos ügyek intézése.

Róbert: – Nagyon elégedett vagyok. Két napja igényeltem új személyi igazolványt, és már jöhettem is érte. Jó, hogy nem rabolják az időnket ilyesmivel.

Szilvi: – Bevallom, én rossz helyre jöttem. Lakcímbejelentés miatt érkeztem, de nem ide kellett volna jönnöm. Viszont ezt egy percen belül közölték velem, és kaptam egy nyomtatott listát, hogy hová mehetek.

Bálint: – Azt mondták, hogy három nap alatt kapom meg a sürgősséggel igényelt magánútlevelemet, de már két nappal az igénylés után szóltak: jöhetek érte. Sose legyen rosszabb!

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére