Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Válsághelyzet: a Karib-térség kezd kifogyni a kókuszból

888.hu

2016.09.11. 13:18

Veszélyben a kókuszos csoki, a kókusztej és minden ami kókusz!!!

A lehető legrosszabb időpontban kezd kialakulni a krónikus kókuszhiány a Karib-térségben.

A gazdag országokban ugyanis egyre népszerűbbek azok a termékek, amiket a kókuszdió egyes részeiből állítanak elő. A kávézókban óriási népszerűségnek örvendenek a kókuszos ízesítésű kávék. Egy cég pedig brutális reklámözönt zúdított a nyugati világra, amelyben a Szigeten felejthetetlen koncertet adó Rihanna szürcsöli a kókusztejet, mint a legegészségesebb sportitalt. A kókuszvaj felvásárlási ára az elmúlt évben mintegy 50 százalékkal növekedett a világpiacon.

A Karib-tengerről rögtön két dolog ugrik be az embernek: Jack Sparrow kapitány és a kókuszpálma. Jó hír A Karib-tenger kalózai rajongóinak, hogy 2017-ben újabb filmben öltheti magára Sparrow kapitány jelmezét Johnny Depp. A kókuszpálmák számára azonban egyáltalán nincsenek jó híreink.

Az elmúlt években brutális viharok, áradások és a baljós nevű halálos sárgaság tizedeli a pálmaállományt, amelyet növényevő rovarok terjesztenek. A farmerek nagy része nem tudott beruházni új fák ültetésébe, de még permetezőszerekbe sem. Egész farmok semmisültek meg. 1994 óta 17 százalékkal csökkent a Karib-térség növényzete – tehát ez a probléma nem csak a pálmákat érinti.

Mondhatjuk, hogy a Karib-térség kezd kifogyni a kókuszból"

– mondta Compton Paul, a trinidadi Mezőgazdasági Kutató- és Fejlesztő Intézet regionális koordinátora.

A Dominikai Köztársaságban két évtized alatt mintegy 60 százalékkal csökkent kókusztermés. A farmerek szerint nemcsak a kókusz mennyisége, hanem a minősége is kezd egyre rosszabb lenni. A kókusz minőségét könnyű ellenőrizni: csak a fülünkhöz tartjuk és meglötyögtetjük. Ha halljuk, hogy van benne tej, akkor a kókusz érett és jó minőségű. A farmerek mind gyakrabban találkoznak azzal a problémával, hogy a kókuszdió nem tartalmaz tejet, tehát még nem érett meg. Az érési idő kitolódása azonban a minőség rovására megy, így mindenképpen időben le kell leszedni a kókuszt.

Ez a probléma korábban elképzelhetetlen volt. Két évtizede a kókusz iránti kereslet erősen pangott. Az akkori orvostudomány szerint trópusi gyümölcsök és magvak rendkívül sok olajat tartalmaznak, amelyek növelik a koleszterinszintet és így egészségügyi kockázatot jelentenek. A farmerek szinte a semmiért adták el terményeiket.

Manapság a kókusz az új csodaszer. A termés teje egészségesebb a tehéntejnél, és a paleo étrend megjelenésével elképesztően népszerű lett. A kókusz az egyik olyan termény, amelynek minden egyes elemét fel lehet használni – a héját és a kókuszrostokat is.

Ha a trendek így folytatódnak, akkor csak a kókusztejipar 2019-re 4 milliárd dolláros üzletág lesz. Az egyik legnagyobb cég Vita Coco nevű, az USA-ban népszerű italához mintegy 1,6 millió kókuszt törnek fel naponta a gyártósoron. Csak az USA kókusztej piaca 1,2 milliárd dollárt ér.

A farmerek azonban nem tudnak lépést tartani a kereslet növekedésével. Számos olyan befektető akad, aki az elmúlt években az emelkedő árakat látva kókuszdió felvásárlásába kezdett a térségben. Azonban ahelyett, hogy növelni tudnák az exportot – amire lenne bőven kereslet – sokszor abba a problémába ütköznek, hogy helyi farmok nem tudnak elég kókuszt előállítani.

Korábban a Karib-térségben szinte minden városban és faluban lehetett vásárolni kókuszdiót az utcákon. Ezeknek macsetével lecsapták a tetejét és a szomjas utazó egy szívószállal kiihatta a kókusztejet. A termény ára annyira felszökött és annyit exportálnak, hogy alig kapni kókuszdiót az utcákon, és az is nagyon drága.

A farmerek másik problémája, hogy a fák nagyon elöregedtek. Elképzelhető, hogy pár évtizeden belül befellegzik a Karib-térség kókuszainak.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére