Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Túlságosan ragaszkodunk a készpénzhez

Bokor Gábor

2016.08.09. 21:58

A mai napig elõnyben részesítik a magyarok a készpénzforgalmat, holott sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb, ha bankkártyával fizetünk a pénztáraknál.

Jeles alkalomból volt ma a Kossuth Rádió vendége Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank készpénz-logisztikai igazgatója. Ugyanis idén hetven éve vezették be a 1946-1947-es hiperinfláció utáni forintot. 

A kezdeti bankjegyeket elég volt szépen megtervezni és különleges papírra és eljárásokkal kinyomtatni. Ezek a biztonsági jegyek évtizedeken át megfelelőek voltak, hiszen sokkal szegényesebb volt a hamisítás, mint napjainkban. A technikai fejlődést azonban a bankjegyeknek is követniük kell. Épp ezért 2014 decembere óta folyamatban van a teljes sorozatra kiterjedő csere."

– fogalmazott az igazgató, a Napközben című műsorban.

2015 végén 425 millió darab bankjegy volt forgalomban, ez 4240 milliárd forint értéket jelent. Az érmék száma pedig 1 milliárd 525 millió darab volt, amely körülbelül 59 milliárd forintot érnek.

Az MNB a forgalomból kivont bankjegyeket készségesen átváltja törvényes fizetőeszközre. A bevonás bejelentésétől kezdve a bankok három, míg az MNB húsz évig köteles kicserélni azokat. 

A modernizációnak köszönhetően egyre több helyen lehet fizetni bankkártyával. Sokan azért preferálják a készpénzt, mert az gyorsabb fizetést eredményez, ám mára a PayPassnak köszönhetően legalább olyan gyors a bankkártyás fizetés. Ennek ellenére még mindig növekvő tendenciát mutat a forgalomban lévő készpénz mennyisége, ám ez nem csak hazánkra, hanem külföldre is vonatkozik. 

Az elmúlt évben körülbelül 15 százalékkal növekedett a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Sok tekintetben ugyan kényelmesebbé teszi az életünket a kártyák használata, egyelőre azonban még jelentős igény mutatkozik a készpénz használatára."

– fogalmazott a Pataki. 

A bankkártyák előállítása sokkal kisebb környezeti terhet jelent, mint a készpénzé. Egyre több bolt részesíti előnyben a bankkártyás fizetést, így remélhetőleg hamarosan bekövetkeznek a készpénzmentes idők.

(Hirado.hu) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére