Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tippek a fogyni vágyók számára

Sümeghi Lóránt

2016.02.23. 12:18

Régi közhely, hogy nem az étrendre kell elsõsorban odafigyelni, hanem az életmódra. De miért?

Régi közhely, hogy nem az étrendre kell elsősorban odafigyelni, hanem az életmódra is egyaránt. De miért?

Mert igazán egyik fogyókúra sem egészséges. Nemhogy hosszú távon, de még rövid távon sem. Hazánkban a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak, vagy elhízottnak számít, így sok embert foglalkoztat a fogyás körüli kérdések nagy többsége, lássuk melyek azok:

Lehet-e fogyni diéta nélkül?

Furcsán hangzik, de pontosan ez a sikeres és egészséges út a fogyáshoz. Aki megtanul lemondani a napi édességekről, és a kényelem helyett a mozgást választja, veszíteni fog súlyából. A kulcs az, hogy nem drasztikus éheztetésbe kell kezdeni, hanem apró, finomhangolásokat elvégezni a étrenden és az életmódon egyaránt. Lift helyett lépcső, csoki helyett gyümölcs. Nem olyan bonyolult.

Egyáltalán kinek kell fogynia?

Nincs egyetemes válasz erre a kérdésre, hiszen a karcsúság önmagában nem garancia az egészségre. Fogyókúrázni akkor érdemes, amikor annak elsősorban élettanilag káros hatása lehet, és nem pedig esztétikai vonzata. A szakértők a 30 fölötti BMI-értékkel rendelkező személyeknek javasolnak étrendváltoztatást, azonban soha sem túl késő még az alapvetően arányos testsúlyúak körében az egészségesebb életmódra való törekvés.

Mikor nem sikeres egy diéta? 

Amikor több tápanyagot fogyasztunk, mint amennyit el tudunk égetni. Tehát mindegy, ha este hat után már nem étkezünk, ha délután tele tömtük magunkat olajos sült krumplival, süteménnyel és csokoládéval. Ráadásul a mozgás is rendkívül fontos, így ha ezt valaki kihagyja, pusztán a módosított étrend miatt senki sem tudott több zsírt elégetni.

Hogy kell pontosan testsúlyt mérni?

Hetente például bőven elég egyszer mérlegre állnunk, azonban érdemes odafigyelni, hogy lehetőség szerint mindig a nap azonos szakaszában mérjük súlyunkat, továbbá figyeljünk oda ruházatunkra is, hiszen egy-két magunkon felejtett ruha darab igencsak torz eredményeket produkálhat. 

Ezer kalóriás diéta. Jó az egyáltalán?

Nem. Halmozottan nagy a jojó-hatás rizikója, azaz, amikor a hirtelen súlyvesztés után hamar visszajönnek a felesleges kilók. Ráadásul rendkívül megterheli a szervezetet, és a szívet is így mindenképpen azt javasolják a dietetikusok, hogy ezt érdemes elkerülni. Továbbá az állandóan gyötrő éhségérzetet elviselni sem kellemes, törekedni kell a kiegyensúlyozott, gyümölcs és rost gazdag étrendre inkább. 

(Blikk)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére