Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Te odaadnád a veséd?

Tóth Dalma

2016.05.25. 18:58

A magyarok 73 százalékát nem zavarná ha halála után felhasználnák szerveit. Hogy mûködik ez Magyarországon?

Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált. Habár az utóbbi két évtizedben növekedett a szervadományozók száma, még mindig rengeteg a várólistás beteg. 

Az Európai Unióban naponta 12 beteg hal meg várólistán a várakozás közben. Magyarországon körülbelül háromszor annyi beteg vár hazai transzplantációs várólistán donorszervre (1359 fő), mint amennyi átültetés történt tavaly egész évben (497).

Hazánkban a hivatalos jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban a ’feltételezett beleegyezés’ elve érvényesül. Ez azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén a szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljából, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető. Ez alól csak a kiskorúak képeznek kivételt, amikor is szükséges a törvényes képviselő írásos aláírása.

Szerv vagy szövetdonor lehet élő személy vagy agyhalott. Az agyhalál jogi és orvosi értelemben is halált jelent, egy visszafordíthatatlan folyamat. Nem szabad összetéveszteni például a kómával, ahol még van remény az állapotjavulásra. Agyhalálkor az agytörzs működése végérvényesen megszűnik, az agy nem jut vérhez, oxigénhez és táplálékhoz. Az agyhalál után még maradhatnak reflexek, melyek bizonyos ingerek hatására mozgást eredményeznek. Mivel az agytörzs és az egyén halott az ingereket a gerincvelő irányítja ilyenkor. Az agyhalált egy háromtagú szakorvosi bizottság állapítja meg.

Egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti. Magyarországon a keresztény egyházak és közösségek is támogatják a szervadományozást. Itthon a legtöbben veseátültetésre várnak.

Kampány

A Facebook amolyan ösztönző és kapcsolatteremtő oldalt hozott létre. Az amerikai és brit felhasználók az egészség rovatban bejelölhetik magukat szervdonorként, és erről értesíthetik barátaikat. A "Sharing Your Organ Donor Status" lehetőséget ad a hivatalos donorlistákra való feliratkozásra, valamint az állandó frissítésre, ha például változás következik be a felajánló életében.

A Second Life Toys a szervadományozás fontosságára szeretné felhívni az emberek figyelmét. A csoport egy érdekes kampányt indított, hogy a szervadományozással kapcsolatos tudatosságot növeljék. 

A Second Life Toys régi plüssállatoknak ad lehetőséget az újrakezdésre. Ha hiányzik a plüssfigurák valamelyik végtagja, egy másik plüssfigura végtagjával helyettesítik, ahelyett, hogy teljesen újat kapna. A szervezet emiatt szívesen várja az olyan adakozókat, akik már megválnának régi játékaiktól. Ha valaki plüssfigurát adományozott később egy levelet is kap attól a plüssállattól, akinek az életét megmentette.    

A kampányt Japánban indították el, ahol a szervadományozás egyáltalán nem népszerű, annak ellenére, hogy körülbelül 14 000 ember vár valamilyen szervátültetésre. Közülük évente körülbelül csak 3 00 ember kapja meg a neki szükséges szervet. A Second Life Toys azt reméli, hogy a kampánnyal növelni tudják a szervadományozási hajlandóságot.

Itt az elefánt ormányát egy mókus farkával pótolták:

+

Ha többet szeretnél tudni a szervadományozásról, akkor keresd fel az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációt Irodáját!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére