Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szupertitkos alkalmazás lett WhatsApp-ból

Horváth József György

2016.04.06. 10:38

Titkosította az adatforgalmat a Facebook tulajdonában lévõ WhatsApp üzenetküldõ szolgáltatás.

Titkosította az adatforgalmat a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás, csak az alkalmazást használó felek láthatják az elküldött üzeneteket"

- jelentette be a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp egy keddi blogbejegyzésében.

A WhatsApp üzenetküldésében a végpont-végpont közötti titkosítás azt jelenti, hogy a felhasználók egymásnak küldött üzeneteit nem tudja lehallgatni vagy megnézni harmadik fél.

 

Senki sem láthat bele az üzenetekbe. Sem a kiberbűnözők. Sem a hackerek. Sem az elnyomó rezsimek. Még mi sem"

- hangsúlyozta az üzenetküldő szolgáltató.

Habár a WhatsAppon eddig is titkosítva voltak a szöveges üzenetek, ezentúl a telefonhívásokra, fényképekre és videofelvételekre is vonatkozik az intézkedés. A lépéssel az üzenetküldő alkalmazást üzemeltető cég eldobta magától a kulcsot, megfosztva saját magát attól, hogy esetleg fel tudja törni a felhasználók adatforgalmát. Ez persze nem azt jelenti, hogy amennyiben a hatóságoknak egy nyomozás keretein belül hozzá kell férniük egy gyanúsított adataihoz, ezentúl nem tudják megtenni. Az adatok a telefonon megmaradnak, csak az alkalmazás szolgáltatója nem lesz birtokosa az üzenetküldőn megosztott információknak.

Így a WhatsAppon nem lehet majd számon kérni olyan információt, amellyel nem rendelkezik"

- utalt erre korábban az üzenetküldő szolgáltató egy szóvivője.

A WhatsApp döntését az Apple informatikai cég és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közötti pereskedésig fajuló, a céges adatvédelem és a hatóságok hatáskörének kérdését felvető vita után hozta meg. Egy február közepén hozott bírósági döntés utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a nyomozókat a tavalyi San Bernardinóban történt terrortámadás egyik elkövetőjének, Rizwan Farooknak a mobiltelefonján rejlő adatok eléréséhez. Az Apple február végén a döntés visszavonását kérte a bíróságtól, azzal érvelve, hogy mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak, a lépés jogi precedenst teremtene, mert veszélybe sodorná több száz millió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát.

Március végén azonban az FBI-nak az informatikai óriáscég segítsége nélkül sikerült feltörnie a lövöldöző telefonját. A szövetségi igazságügyi minisztérium bejelentése szerint sikerült hozzáférni a telefonon tárolt adatokhoz, ezért a minisztérium visszavonta azt a keresetét, amelyben azt kérte, a bíróság kötelezze az Apple illetékeseit az együttműködésre.

Az érme sötét oldala

Persze érthető, hogy a WhatsApp - konkurálva a Viber-rel, a LINE-nal, a WeChat-tel és a Skype-pal - próbál egy nagyon felhasználóbarát és felhasználókat védelmező "cukicég" lenni, de ugyanakkor gondoljunk bele, hogy ezzel a bejelentéssel új ajtót nyitottak például a terroristák kommunikációjához is, akik eddig nemigazán használtak telekommunikációs eszközöket akcióik megszervezéséhez. Most már elég ha letöltik a WhatsApp-ot... Ugyanakkor örülhetünk, hogy részegen készített fotóinkat nem fogják FBI (és TEK) dolgozók elemezni.

(Huffpost, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére