Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szeméttelepeken híznak a gólyák

888.hu

2016.03.19. 21:38

A Potugáliában élő fehér gólyák az elmúlt években nem vándoroltak Afrikába, hanem gyorskaját falatoztak a helyi a hulladéklerakók környékén.

A fehér gólya migráns madár: télre a melegebb afrikai éghajlatot és a bővebb táplálékkínálatot választja. Az utóbbi években azonban elmaradt a gólyák vándorlása.

Ez riasztóan hangozhat, hiszen az állatok drasztikus magatartás-változásai szinte minden faj esetében negatívan hatnak az egyedszámra. Most azonban nem ez a helyzet. Jelenleg 14 000 fehér gólya van Portugáliában, ami tíz százalékos emelkedést jelent az egyedszámban a 20 évvel ezelőtti állapothoz képest.

Az egyedszám növekedése egybeesik azzal a tendenciával, hogy a gólyák élőhelyének közelében megnövekedett a szeméttelepek száma. A nagytestű madarak a zsírban és kalóriában gazdag ételmaradékon lakmároznak.

Ahhoz, hogy a szakértők megértsék az összefüggéseket, befogtak 48 maradat és ellátták őket nyomkövetővel.

Nem meglepő módon a gólyák a szeméttelepek közelében mozogtak a legtöbbet. Ez hatással volt a fészkelési és párzási szokásaikra is. Az életüket 80 százalékát a telepek közelében élik le.

Nagyjából mindent megesznek, sajnos még az olyan dolgokat is, amelyeket nem lehet megemészteni.

Minden alkalommal, amikor a kukásautók újabb zsáknyi szemetet hoznak, a madarak megrohamozzák a zsákokat és megesznek mindent, amit találnak"

– mondta Aldina Franco, madártani szakértő.

A gólyák elfogyasztják a műanyagokat és kiselejtezett számítógép alkatrészeket is.

A legjobban az ételmaradékokat szeretik, főleg a hamburgert, húsokat és halakat"

– mondta Franco.

Ez a kimeríthetetlen táplálékforrás azonban nem sokáig marad meg a gólyák számára. Az EU hulladékgazdálkodási direktívája szerint az tönkrement ételeket egyre nagyobb arányban kell újrahasznosítani, valamint a hulladéklerakókat be kell fedni.

Ez azonban megpecsételheti a gólyák sorsát. Amennyiben elapad a táplálékforrás, elképzelhető, hogy tömegesen elpusztulnak. Miután több száz éven keresztül Afrikába vándoroltak és a táplálékbőség miatt feladták ezt az életmódot, kérdéses, hogy ilyen rövid idő alatt vissza tudnak-e térni a vándorláson alapuló túlélési-technikájukhoz.

A gólyák migrációjának teljes elmaradása 30 év alatt következett be. A kutatók abban reménykednek, hogy kevesebb idő kell ahhoz, hogy újra elkezdjenek vándorolni.

Tovább fogjuk kutatni a gólyák viselkedését és meglátjuk, hogyan alkalmazkodnak a szeméttelepek lefedéséhez, lezárásához"

– mondta a madártani szakértő.

A probléma hazánkban is releváns, egyre kevesebb gólya vándorol el télre hazánkból. Azonban vészhelyzetről nem lehet beszélni, hiszen a Magyarországon való áttelelést választó madarak száma egyenlőre még nagyon csekély a teljes populáción belül.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére