Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rengeteg új lakás épül

Bokor Gábor

2017.02.26. 10:58

2016-ban ismét tízezer lakás épült Magyarországon, csaknem egyharmadával több, mint egy évvel korábban. A kormányzat lakásépítést támogató programjainak hatása a tervezett ingatlanok számában még inkább megmutatkozik, ugyanis csaknem két és félszer több új lakás építése kezdõdhet meg, mint a 2015-ben.

A Központ Statisztikai Hivatal szerint 2016-ban 9994 lakás épült, 31 százalékkal több mint 2015-ben. Míg a fővárosban és több megyei jogú városokban az előző évihez képest másfélszer több új lakás készült el, addig a többi kisebb városban és a községekben is nőtt a számuk, ám nem ekkora mértékben.

A kiadott építési engedélyek száma is erőteljesen megugrott, hiszen az egyszerű bejelentésekkel együtt összesen ez a szám 31 599 volt, ami két és félszerese az előző évinek. Az építési engedélyek tekintetében a megyei jogú városokban, valamint Budapesten 2016-ban háromszor több lakás építése kapott zöld jelzést, mint egy évvel korábban, de a kisebb városokban is jóval több mint kétszeres a bővülés üteme.

Az eddigi adatok szerint több mint tizenkétezer ház épülhet fel, aminek többsége, összesen 9420 egylakásos családi ház.

Magyarország erősödését a lakáspiaci fordulat is jelzi, az élénkülés egyértelműen a kormány otthonteremtési programjának köszönhető"

– áll Nemzetgazdasági Minisztérium válaszában, melyet a Magyar Időknek küldtek.

A tárca szerint az engedélyek számának elmúlt három évben megfigyelt töretlen emelkedése már megjelenik a lakásépítések megugrásában is.

A lakásépítések száma tovább emelkedik a következő negyedévekben is. Ezt támogatja a kormány otthonteremtési programja, valamint az, hogy a novemberi bérmegállapodásnak és az adócsökkentéseknek köszönhetően sokat javult a lakosság jövedelmi helyzete"

– írta a minisztérium.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének az elnöke elmondta, hogy a lakáspiacon egyfajta bizalmi spirál alakult ki. A szakértő szerint a lakásépítési kedv tovább erősödik majd.

A kormány intézkedései jövőre érnek be igazán, de már most nagyon kedvező az összkép. A csaknem 31 ezer engedély és bejelentés azt jelenti, hogy jelenleg is mintegy húszezer lakás áll kivitelezés alatt"

– fogalmazott Koji.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére