Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rengeteg pénzt dobnak ki a figyelmetlen cégek

888.hu

2015.12.17. 09:00

Komolyabb beruházások nélkül is, akár 5-10 százalékkal csökkenthetik energiaszámlájukat azok a vállalatok, amelyek tudatosan tekintik át energetikai rendszereiket.

A cégek körében egyre népszerűbb az energia megtakarítási és hatékonyság növelő lehetőségeket azonosító audit, amely a nagyvállalatok számára ráadásul törvényi előírás. Az MVM Partner Zrt. új szolgáltatási csomagja éppen ebben nyújt segítséget: az audit elvégzésével vagy az ISO 50001 szabványú energiairányítási rendszer kiépítésével az optimális energiafelhasználás kialakítása érdekében.

Minden vállalkozás működésében vannak fejleszthető pontok az energia megtakarítás és a környezettudatosság szempontjából. A folyamatok, gépek, berendezések, világítási rendszerek, a felhasznált energia forrása mind olyan tényező, ami komoly hatékonysági és takarékossági lehetőségeket rejthet magában. Az energiahatékonyságról szóló törvény szerint országos szinten évi 1,5 százalékkal kell csökkenteni a felhasznált energia mennyiségét. A cél érdekében nemcsak a kormányzati épületek évi 3 százalékát kell energetikai szempontból felújítani a jövőben, de a nagyvállalatok számára kötelezővé vált az energetikai audit elvégzése is.

Az energetikai audit során megvizsgálják, hogyan illeszthető be például megújuló energiaforrás a vállalat rendszereibe, de felmérik a gépek működése közben keletkező hulladékhő hasznosításának lehetőségeit is. A teljes kép emellett segítséget nyújt az energiatudatosság erősítésében, valamint a folyamatok hatékonyabbá tételében is.

A hatékonyság a kisebb cégek számára is nagy megtakarítási lehetőséget jelent, kötelező audit azonban csak a törvényben meghatározott nagyvállalatokat érinti és a jövő év végéig még bírság nélkül tehetnek eleget e kötelezettségnek, a jövőben pedig négyévente kell megismételniük a vizsgálatot. Nagyvállalatnak számít minden cég, amelynek létszáma eléri a 250 főt vagy az árbevétele meghaladja az 50 és a mérlegfőösszege pedig a 43 millió eurót.

Az energetikai audit lényege annak felmérése, hogy az adott épület vagy létesítmény mely pontjain jelentkezik energiaveszteség, illetve milyen lehetőségeket rejt a felhasznált energia csökkentésére. A szakértők egy audit során nemcsak feltárják a veszteségpontokat, de javaslatot is tesznek korszerű technológiák, alternatív energiaforrások alkalmazására.

Az energetikai audit során felmérik, hogy az adott épület milyen energiahordozót használ, mennyit fizet ezért. A teljes kép kialakítása érdekében azonban a vállalkozás teljes tevékenységét górcső alá kell venni, az eredmények alapján pedig pontosan meg lehet határozni a jövőbeni fejlesztési irányokat is. Sok ezek közül nem feltétlenül jelent nagy értékű beruházást, az energia-felhasználás pontos követése, monitoringja, a problémás pontok felfedése és a naprakész adatokkal segített tudatosság önmagában is komolyabb megtakarítást jelenthet a cégek számára.

Az energetikai audit kiváltható egy erre akkreditált szolgáltató által tanúsított ISO 50001 szabványon alapú energiairányítási rendszer kiépítésével. Ennek bevezetésével lehetőség nyílik a vállalat energiahatékonyságának folyamatos mérésére, nyomon követésére, az energiahatékonyság és - tudatosság erősítésére. A rendszer ráadásul folyamatos felülvizsgálattal segíti az intézkedések értékelését, naprakész adatokat szolgáltat, a cég életében rejlő megtakarítási lehetőségek egyszerűen megismerhetővé válnak a vezetőség számára.

Az MVM Partner Zrt. új szolgáltatási csomagjának keretén belül elvégzi a kötelező energetikai auditálást, illetve igény szerint kiépíti az ISO 50001 szabványon alapuló energiairányítási rendszert”

– mondta Pénzes László, az MVM Partner Energetikai Szolgáltatások Osztályvezetője. A vállalat elsőként gépiparban aktív Phoenix Mecano Kecskeméti Kft.-nek, a kiskereskedelemben működő Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek segít az energetikai audit elvégzésében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére