Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rengeteg fiatal igényelte a méhnyakrák elleni védõoltást

Tóth Dalma

2016.10.04. 17:08

A 7. osztályos lányok nagy része beadatta magának a HPV elleni védõoltást.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) eddig beérkezett adatok szerint a 7. osztályos lányok 76,1 százaléka igényelte iskolai oltás keretében a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást.

Szentes Tamás, országos tisztifőorvos közölte: október 3-ig 2 839 iskolából érkezett jelentés, és a 44 612 védőoltásra jogosult 7. osztályos lánytanuló közül 33 942 igényelte a térítésmentes védőoltást. A jelentések szerint 535 lány már korábban részesült HPV elleni védőoltásban.

Az oltóanyag kiszállítása a járási, illetve kerületi hivatalokhoz kedden fejeződik be, az oltások pontos időpontjáról az iskola tájékoztatja a szülőket.

Szentes Tamás azt mondta, Magyarországon a méhnyakrákban meghaltak száma csökkent ugyan az elmúlt években, de európai viszonylatban még mindig magas ez az adat. A 2014-ben bevezetett iskolai kampányoltással a számítások szerint 330 életet lehet megmenteni, ami már nagyságrendi javulás.

A szakember beszélt arról is, hogy Magyarországon a méhnyakszűréseken alacsonyabb a részvétel, mint az emlőszűrésen, utóbbin 40-50 százalék volt a részvételi hajlandóság, a méhnyakrákszűrésen ennél lényegesen alacsonyabb, körülbelül 30 százalék.

Ezért is próbálták ezt a vizsgálatot "közelebb vinni" a lakossághoz. Azokon a településeken, ahonnan nehezebben jutnak, jutottak el nőgyógyászati szűrésre az érintettek, a védőnők végezték el a vizsgálatot. Az első évek tapasztalatai szerint az átszűrtség javult, hiszen a korábbi 10 százalék után 25 százalékos lett a vizsgálaton részt vettek aránya - ismertette.

Szentes Tamás hozzátette: azért, hogy tovább növeljék ezt az arányt, 3600 védőnőnek nyílik lehetősége egy támogatott program keretében elsajátítani a nőgyógyászati kenetvételt.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére