Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Plusz félmilliárd a nõk egészségéért

888.hu

2016.01.05. 22:18

480 millió forint pluszforrást csoportosít át a kormány a méhnyakrák-szûrésre.

Már tavaly novemberben bejelentette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, hogy folytatják a méhnyakrákszűréi programot. A szűrést az országban működő védőnői hálózattal szervezték meg. A programban az érett nők egészségügyi állapotát mérik fel, és ezzel lehetőséget teremtenek, hogy mindenki a lakóhelyéhez közel vehessen részt a szűrésen, így talán könnyebben ráveszi magát mindenki erre a fontos egészségügyi lépésre.

A méhnyakrákot több módszerrel is vizsgálhatják: nagyítós vizsgálattal vagy citológiai szűréssel. Utóbbi esetében sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről, így állapítják meg az esetleges fertőzéseket, gyulladásokat, vagy a daganatot. Ha a kezdeti stádiumban fedezik fel a problémát, akkor 100 százalékban gyógyítható, azonban ha nem veszik észre időben, a betegség végzetes is lehet.

A kormány által indított programban 2013 óta 54 ezer nő vett részt a szűrésen, és 1600 esetben fedeztek fel valamilyen elváltozást.

Az uniós program ugyan októberben véget ért, azonban azokon a településeken, ahol dolgozik olyan védőnő, aki idő özben megszerezte a képesítést, ott folytatják.

A programban azonban többletköltségek jelentkeztek, ezért a kormány úgy határozott, hogy ezen többletkötlségeket is kifizeti és csaknem félmilliárd forintot csoportosít át a gyógyító-megelőző ellátás céltartalékának terhére.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére