Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Növelné az uniós költségvetés összegét az Európai Parlament

Bertha László

2016.10.26. 23:38

Növelni kellene a 2017-es uniós költségvetés összegét, a tervezettnél több pénzre van szükség a fiatalkori munkanélküliség csökkentésére, gazdaságélénkítésre és a menekültválság kapcsán a harmadik országok megsegítésére - áll az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban.

Növelni kellene a 2017-es uniós költségvetés összegét, a tervezettnél több pénzre van szükség a fiatalkori munkanélküliség csökkentésére, gazdaságélénkítésre és a menekültválság kapcsán a harmadik országok megsegítésére – áll az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban.

A képviselők a kötelezettségvállalási előirányzatok szintjén 2 százalékkal, körülbelül 3 milliárd euróval növelnék a jövő évi uniós büdzsét az Európai Bizottság által tervezetthez képest, ami így 160,7 milliárd eurót tenne ki. Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács álláspontjához képest ez 4,1 milliárd euró többletet jelent a kötelezettségvállalások területén.

Az Európai Parlament a kifizetésekre 136,7 milliárd eurót javasolt, 1,8 milliárddal többet, mint a bizottság.

Ha tényleg ki akarunk evickélni a mostani válságokból, akkor megfelelő költségvetésre van szükség. Amikor a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretről tárgyaltunk, még sokkal kevesebb menekült érkezett Európába. Be kell látni, hogy a körülmények megváltoztak. Ambiciózus költségvetésre és a pénzügyi keret alapos felülvizsgálatára van szükség”

– mondta a szavazás előtt a szocialista Jens Geier.

A 446 igen szavazattal, 184 ellenében, 60 tartózkodás mellett megszavazott álláspontot képviseli majd az EP tárgyalódelegációja a tanáccsal folytatandó egyeztető tárgyalásokon.

Az EP állásfoglalást fogadott el a 2014-2020-as pénzügyi keretterv felülvizsgálata kapcsán is, amelyben támogatta az Európai Bizottságnak a 12,8 milliárd eurós emelést magában foglaló javaslatát. Az emelés részben a migrációs válság kezelését szolgálná. Ez a 12,8 milliárd euró nagyobb részben a kerettervben még meglévő, fel nem használt költségvetési mozgástérből származna.

A fideszes Deutsch Tamás EP-képviselő a szavazásokat követően elmondta:

sajnálatos, hogy mindkét mostani szöveg hivatkozik a júliusi plenáris ülésen elfogadott, a 2014-2020-as pénzügyi keretterv félidős felülvizsgálatával kapcsolatos parlamenti jelentésre. […] Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselői a pénzügyi keretterv csak olyan felülvizsgálatát, és csak olyan uniós költségvetést fognak elfogadni, amelyben ezek a büntetések még ötlet szintjén sem szerepelnek.”

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére