Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 
 
 
 

Nem Magyarország veszélyezteti az EU-t, hanem Brüsszel

Vincze Viktor Attila

2016.11.08. 14:28

Nem Magyarország veszélyezteti az EU-t, hanem Brüsszel címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) címû konzervatív német lap. A Matolcsy Györggyel készített interjú alcíme szerint a magyar jegybankelnök az uniós menekültpolitikát hibáztatja a gazdasági gondokért, és legkorábban 2031-ben tartja lehetségesnek az euró magyarországi bevezetését.

A FAZ írásában Matolcsy György arról beszél, hogy az úgynevezett migrációs politika gyengítette az EU stabilitását, és ettől szenved a verseny-, és reformképesség.

Az EU-ban a vezető politikai osztály egyre inkább elveszti az emberek támogatását, mert az uniós intézmények és egyes nyugati tagállami kormányok nem vették komolyan a migránsok beáramlása körüli lakossági aggodalmakat, ami a gazdasági reformok halogatásához, a politikai szélsőségek megerősödéséhez és Európa-ellenes hangulathoz vezet"

– közölte a Nemzeti Bank irányítója. 

Matolcsy György hozzátette, hogy magyar kormány a menekültkérdésben és a politika más területein is más kormányokkal ellentétben élvezi a lakosság széleskörű támogatását.

Mint mondta, kétszer győztünk kétharmados többséggel, ami azt jelenti, hogy fenntartjuk a politikai stabilitást.

Merő badarságnak nevezte Matolcsy György Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter követelését, hogy Magyarországot zárják ki az EU-ból. Hozzátette, hogy ennek megvalósítására nincs is jogi lehetőség.

Az MNB elnöke kiemelte: nem Magyarország fenyegeti az összetartást és a demokráciát Európában, hanem sokkal inkább azok a rossz európai döntések, amelyeket az emberek feje felett hoztak meg felelőtlen, és részben nem is választott politikusok.

 

A sikertelen és népszerűtlen menekültpolitika miatt sok politikus befolyása gyengül az európai intézményekben és tagállamokban, és ezért nem tudnak többséget szervezni a gazdaság-, pénzügy-, a munkaerő-piaci és a szociálpolitika sürgetően szükséges átalakításához. Mivel Európa nem halad előre a strukturális reformokkal, kontinensünk már nem versenyképes Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben

– mondta az MNB elnöke.

A magyar jegybankelnök arról is szót ejtett, hogy szerinte valamennyi tagállam közül Magyarország profitál leginkább az uniós pénzekből.

Az uniós tagság létfontosságú Magyarországnak, de ez nem jelenti azt, hogy az EU eljárása mindig helyes"

– mondta Matolcsy György.

Példaként említette az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a pénzügyi válság idején kért segítséget.

A támogatók által ajánlott megszorítási politika önmagában véve sehova sem vezetett, a kilábalás nem is ennek tulajdonítható, hanem a nemzeti döntéseknek, a hagyományos és nem hagyományos gazdaság-, költségvetés- és pénzpolitika keverékének. Ennek révén sikerült a gazdaságot újra növekedési pályára állítani, beindítani az államháztartási konszolidációt és csökkenteni az államadósságot"

– emelte ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Az MNB elnöke 2016-ra és 2017-re a hazai össztermék (GDP) "körülbelül 3 százalékos" növekedésére számít, ami csaknem a kétszerese a németországi és az euróövezeti növekedésnek.

Matolcsy György kijelentette, hogy véget ért a kamatcsökkentés időszaka, de az MNB továbbra is fenntartja a nem hagyományos pénzpolitikai lépések lehetőségét.

Hozzátette, hogy az euró pillanatnyilag nem nagyon vonzó, és Magyarország ugyan szerződéses kötelezettségének megfelelően csatlakozik majd a valutaunióhoz, bevezeti az eurót, de nem siet ezzel a lépéssel.

Az ország messzemenően teljesíti a maastrichti kritériumokat, de van egy nem hivatalos, hallgatólagos előfeltétel is, mégpedig az uniós átlag elérése az egy főre jutó jövedelmet tekintve – emelte ki.

Az egy főre jutó GDP-t tekintve Magyarország 68 százalékon áll, és 15-20 év eltelik még, mire elérjük a 100 százalékot és bevezethetjük az eurót"

– mondta Matolcsy György.

Az MNB-alapítványokkal kapcsolatos alkotmánybírósági döntésről is beszélt a magyar jegybank vezetője, elmondva, hogy száz százalékosan betartjuk a bíróság döntését, és nyilvánosságra hozzuk az összes számot.

OLVASTAD MÁR?

 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Verhofstadt elvenné a bevándorlásellenes országok vétójogát az Európai Tanácsban

Verhofstadt elvenné a bevándorlásellenes országok vétójogát az Európai Tanácsban

Amerika, London, Párizs

A belga fogtündér a többségi döntéshozatal bevezetésével engedné be a migránsokat Európába.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

Illegális bevándorlók árasztották el az egyik francia repülőteret

Több száz illegális bevándorló foglalta el a párizsi Charles de Gaulle repteret.

Salvini: büszke vagyok rá, hogy mindig rózsafüzérrel a zsebemben járok

Salvini: büszke vagyok rá, hogy mindig rózsafüzérrel a zsebemben járok

Amerika, London, Párizs

A bevándorlásellenes politikus fontosnak tartja az európai kontinens keresztény jellegének megőrzését.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére