Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszüntethetik a készpénzt Svédországban

Pörge Béla

2016.11.16. 16:58

A svédek mindig is élen jártak a pénzvilág megújításában, annak idején náluk vezették be elõször a papírpénzt. Most az elektronikus pénzzel is elsõk lehetnek.

Svédországban komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy bevezessék a digitális valutát hivatalos fizetőeszközként. Az ötletet a svéd központi bank, a Riksbank vetette fel. Cecilia Skingsley, a bank egyik vezetője a Financial Timesnak elmondta, mi teheti indokolttá a lépést:

2009 óta 40 százalékkal csökkent a papírpénzek és az érmék használata. Ezzel egy időben jelentősen nőtt az online vásárlás forgalma."

Érdekesség, hogy a központi bankok közül a világon elsőként a Riksbank vezette be a papírpénzt az 1660-as években. Most a digitális fizetőeszközön gondolkoznak, melynek neve "ekrona" lenne a jelenlegi fizetőeszköz, a svéd korona után.

Svédország mellett például az Egyesült Királyságban is gondolkoznak hasonló megoldáson.

Skingsley szerint még számos kérdést kell megvizsgálni az ügyben, például a kamatokkal kapcsolatban. Hangsúlyozta azt is, hogy az ekrona nem kiváltaná az érméket és a pénzjegyeket, hanem azokkal együtt lenne elérhető.

Az eddigi legismertebb digitális pénz a bitcoin, az azonban nem valamelyik ország hivatalos fizetőeszköze. A bitcoint egy ismeretlen ember Satoshi Nakamoto álnéven vezette be 2009-ben. Legnagyobb előnye, hogy jellegéből kifolyólag nem lehet vele manipulálni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

A baloldal és annak vezére nem bír leállni a választás tisztaságát és az alkotmányosságunkat megkérdőjelező hazudozással. Kövér László volt kénytelen helyre tenni Gyurcsány Ferencet, aki törvénytelennek minősítette az új, ötödik Orbán-kormányt az Országgyűlésben. A DK elnöke szerint a választás nem a népakaratot fejezte ki, mert az nem volt szabad és tisztességes. Amit ezután a házelnöktől és Dömötör Csabától kapott, azt nem teszi zsebre. Bár a fideszes reakciókra frappáns választ nem tudott adni, a Facebook oldalán azért megmutatta, mennyire kemény fából faragták.

Orbán Viktor: kiállunk Magyarország energiabiztonsága mellett

Videókonferencia keretében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Alkalmas-e az Európai Bizottság új javaslata arra, hogy az EU valóban függetlenedjen az orosz energiától?

A héten az Európai Bizottság új, az orosz energiától való függetlenedést célzó javaslattal állt elő. A tervezet erőteljesen építene a cseppfolyósított-földgázra és a megújuló energiára, de helyet kapott abban néhány, igencsak egzotikus elképzelés is, így például az, hogy minden céges autó legyen kötelezően nulla kibocsátású. Nagy kérdés, hogy a javaslat a realitások talaján áll-e és meg tudja-e oldani az energetikai gondjainkat vagy csupán egy újabb vágyálom-összesség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére