Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megmutatjuk mire képesek a szuperintelligens varjak

888.hu

2016.08.10. 14:52

Az oxfordi kutatók azt gondolták, hogy Bettynek, az új-kaledóniai varjúnak hirtelen jutott eszébe az eszközkészítés ötlete, de egy új tanulmány szerint a varjaknál már régóta kialakult ez a képesség.

Betty a varjú világszerte kápráztatja el az embereket kivételes intelligenciájával. A madár kapott egy egyenes drótot, amivel megpróbált kipiszkálni egy kis, csemegével töltött vödröt egy dunsztos-üvegből. Rövid ideig próbálkozott, majd rájött, hogy az egyenes dróttal nem fog menni a mutatvány, ezért meggörbítette a végét. A kísérlet 2002-ben történt, és egy új tanulmány szerint ez nem Betty kivételes képességeit bizonyította, mert a jó problémamegoldó képesség az egész fajra jellemző.

Akkoriban ismert volt a tény, hogy az új-kaledóniai varjak eszközként használnak kisebb gallyakat, de ekkor még nem tudták a kutatók, hogy a madarak képesek meghajlítani ezeket.

A 2002-es tanulmány szerint Bettynek spontán módon spontán módon jutott eszébe ez a megoldás, miután jól szemügyre vette és megértette a kísérleti elrendezést. Ez sokkolta az összehasonlító idegtudományok szakembereit és a kísérlet azóta is az állati intelligencia fényes bizonyítéka.

Az új-kaledóniai varjak természetes viselkedési mintájához tartozik a tárgyak meghajlítása – állapította meg egy biológusokból álló kutatócsoport 2016-ban.

Alig hittünk a szemünknek. A legtöbb madár a lábát használta a hajlításhoz: a csőrükben volt a faág egyik vége és a lábuk alatt a másik, és addig feszítették az ágakat, amíg meg nem hajlottak. Volt olyan madár is, amelyik az ágacskát nekinyomta a fatörzsnek és így hajlította meg. A madarak a hajlítható ágakat tudatosan választják ki. A kutatásunk az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy mennyire fontosak az alapvető természettudományi kutatások. Amikor a kollégáim 15 évvel ezelőtt megvizsgálták Bettyt, akkor még keveset tudtunk a varjak természetesen viselkedéséről."

– mondta Dr. Christian Rutz, a kutatás vezetője.

A kutatók kissé beavatkoztak a természet rendjébe: faüregek belsejébe helyeztek el különféle csemegéket a varjak számára, és olyan ágakat hordtak a helyszínre, amelyek megfelelőek a hajlításra és arra, hogy a varjak kipiszkálják az élelmet.

A madarakat egy rövid ideig fogságban tartották, mielőtt újra szabadon eresztették volna őket. Dr. Rutz szerint elképesztő volt látni, ahogy a varjak eszközöket készítettek. Egyes madarak ugyanolyan módszerrel hajlították meg az ágakat, mint a videón látható Betty.

A 2016-os kutatás szerint tehát Betty nem jött rá a megoldásra, csupán egy olyan technikát alkalmazott, amelyet korábban is alkalmazott. Azt mindenesetre nem tudták kizárni a kutatók, hogy a madár átlátta a kísérleti elrendezésben rejlő lehetőségeket és innovatívan cselekedett.

Az új-kaledóniai varjak ügyes eszközhasználók. A bonyolult viselkedési minta valószínűleg genetikai öröklődés és élethosszig tartó tanulás és szocializáció eredménye – mindezt még nem értjük teljesen. A jövőben sok kísérletet fogunk elvégezni, hogy megtudjuk mire is képesek ezek a madarak."

– mondta James St. Clair a tanulmány egyik társszerzője.

Betty 2005-ben elhunyt.

2009-ben egy másik kutatócsoport vetési varjakkal ismételte meg a kísérletet – ezek a madarak nem használnak eszközöket. Ez a faj szintén képes volt az eszközhasználatra.

A varjúfélék családjába 24 nem és 118 faj tartozik.

A Royal Society Open Science hozta le a kutatás eredményeit.

(Guardian)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így lézengtek a „tömegek” az előválasztáson

Így lézengtek a „tömegek” az előválasztáson

Képeken mutatjuk be az ellenzék előválasztását, amelyet azonban mi inkább a nevén nevezünk. Lássuk az ellenzék újabb cicaharcát!

Pokolgéppel akarták likvidálni Heinz-Christian Strachét és családját

Pokolgéppel akarták likvidálni Heinz-Christian Strachét és családját

Az osztrák sajtó szerint pokolgépes merényletet terveztek még hivatali ideje alatt Heinz-Christian Strache korábbi alkancellár és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, valamint családja ellen Ausztriában.

Egész Európa megszenvedi a jelenlegi hőhullámot

Egész Európa megszenvedi a jelenlegi hőhullámot

Az elmúlt napokban tapasztalt rekkenő hőséget nemcsak itthon nehéz elviselni, hanem egész Európában.

Észak-afrikaiak erőszakoltak meg egy nőt Milánóban

Észak-afrikaiak erőszakoltak meg egy nőt Milánóban

Rendőrségi források szerint migránsok kifosztottak és csoportosan megerőszakoltak egy brit turistát Olaszország második legnagyobb városában, Milánóban.

Megújul a baloldal: két évvel ezelőtti beszédet mondott el újra Tóth Bertalan

Megújul a baloldal: két évvel ezelőtti beszédet mondott el újra Tóth Bertalan

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szinte szóról szóra ugyanazt a beszédet mondta el a 2020-as költségvetés kapcsán a parlamentben, mint amit 2017-ben mondott el.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére